home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A valódi győztesek között
Martinek Imre
2010.12.15.
LXV. évf. 50. szám
A valódi győztesek között

Mottó: ''Ésszel-szívvel törj messzebb csodákhoz. Égen-földön ős titkot fejtegess!” (Jékely Zoltán)
A bajnokcsapat a felkészítő tanárukkalA Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub tizedik alkalommal szervezte meg Ürményházán a Mit tudsz Torontál vá...

Mottó:
''Ésszel-szívvel törj messzebb csodákhoz. Égen-földön ős titkot fejtegess!”
(Jékely Zoltán)
A bajnokcsapat a felkészítő tanárukkal

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub tizedik alkalommal szervezte meg Ürményházán a Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű történelmi honismereti vetélkedőt. A dél-bánsági falucska általános iskolája kihelyezett tagozata a zichyfalvi (Plandište) Dositej Obradović nevét viselő tanintézménynek, kombinált alsós tagozatokkal, és mindössze húsz magyar ajkú felsős diákkal.
Az első vetélkedő szervezője Takarics Róbert nagybecskereki történelemtanár volt, tőle Dulka Andor tanár úr vette át a szervezés feladatát. Lapunknak nyilatkozva annak a reményének is hangot adott, hogy a közeljövőben a Romániába szakadt Bánság magyar iskoláiból is érkeznek csapatok a versenyjellegű diáktalálkozóra, amelynek megszervezéséhez az idén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Szülőföld Alap járultak hozzá.
- A vetélkedő csupán felmérés, egy adott pillanat teljesítményének a rangsorba állítása, e verseny valódi értéke ugyanis a személyes kapcsolatok kiépítésében rejlik. A néhai Torontál vármegyéhez tartozó ''hazai” és határon túli települések magyar diákcsapatainak éves találkozója ez. Egy-két óra erejéig szabadon érinthetjük azokat a témaköröket is, amelyeket egy nem is olyan távoli korszakban igen keményen igyekeztek egyesek elfeledtetni mindnyájunkkal! E vetélkedő által a tanulók nemcsak a szűkebb értelemben vett szülőföldjük múltját ismerhetik meg, hanem egyben nemzeti öntudatukat, kisebbségi állóképességüket és önbizalmukat is erősíthetik.
A felsős diákok háromtagú csapataira öt tesztlap kitöltése várt a felkészüléshez előre kiküldött anyagok néprajzi, történelmi és topográfiai fejezeteinek témakörében, de akadtak szórakoztató és ügyességi feladatok is. Az idei megmérettetésre Magyarittabé, Magyarcsernye, Torontáltorda, Torontálvásárhely és Ürményháza csapata mellett az anyaországi Újszegedről és Tiszaszigetről érkeztek csapatok. A pontozást a mgr. Rontó Bozóki Judit (Torontáltorda), Tenk Zoltán (Tiszasziget) és Mikó Valér (Újszeged) összetételű szakzsűri végezte el. Az igen kiegyensúlyozott mezőnyben végül az ürményházi diákcsapat (Takács Dávid, Szokola-Simon Brúnó és Szilágyi Adorján) szerezte meg a legtöbb pontot az újszegediek és torontáltordaiak előtt.
Valódi győztesekből ellenben ennél sokkal többen voltak!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..