A valódi győztesek között

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A valódi győztesek között

Mottó: ''Ésszel-szívvel törj messzebb csodákhoz. Égen-földön ős titkot fejtegess!” (Jékely Zoltán) A bajnokcsapat a felkészítő tanárukkalA Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub tizedik alkalommal szervezte meg Ürményházán a Mit tudsz Torontál vá...

Mottó:
''Ésszel-szívvel törj messzebb csodákhoz. Égen-földön ős titkot fejtegess!”
(Jékely Zoltán)
A bajnokcsapat a felkészítő tanárukkal

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub tizedik alkalommal szervezte meg Ürményházán a Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű történelmi honismereti vetélkedőt. A dél-bánsági falucska általános iskolája kihelyezett tagozata a zichyfalvi (Plandište) Dositej Obradović nevét viselő tanintézménynek, kombinált alsós tagozatokkal, és mindössze húsz magyar ajkú felsős diákkal.
Az első vetélkedő szervezője Takarics Róbert nagybecskereki történelemtanár volt, tőle Dulka Andor tanár úr vette át a szervezés feladatát. Lapunknak nyilatkozva annak a reményének is hangot adott, hogy a közeljövőben a Romániába szakadt Bánság magyar iskoláiból is érkeznek csapatok a versenyjellegű diáktalálkozóra, amelynek megszervezéséhez az idén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Szülőföld Alap járultak hozzá.
- A vetélkedő csupán felmérés, egy adott pillanat teljesítményének a rangsorba állítása, e verseny valódi értéke ugyanis a személyes kapcsolatok kiépítésében rejlik. A néhai Torontál vármegyéhez tartozó ''hazai” és határon túli települések magyar diákcsapatainak éves találkozója ez. Egy-két óra erejéig szabadon érinthetjük azokat a témaköröket is, amelyeket egy nem is olyan távoli korszakban igen keményen igyekeztek egyesek elfeledtetni mindnyájunkkal! E vetélkedő által a tanulók nemcsak a szűkebb értelemben vett szülőföldjük múltját ismerhetik meg, hanem egyben nemzeti öntudatukat, kisebbségi állóképességüket és önbizalmukat is erősíthetik.
A felsős diákok háromtagú csapataira öt tesztlap kitöltése várt a felkészüléshez előre kiküldött anyagok néprajzi, történelmi és topográfiai fejezeteinek témakörében, de akadtak szórakoztató és ügyességi feladatok is. Az idei megmérettetésre Magyarittabé, Magyarcsernye, Torontáltorda, Torontálvásárhely és Ürményháza csapata mellett az anyaországi Újszegedről és Tiszaszigetről érkeztek csapatok. A pontozást a mgr. Rontó Bozóki Judit (Torontáltorda), Tenk Zoltán (Tiszasziget) és Mikó Valér (Újszeged) összetételű szakzsűri végezte el. Az igen kiegyensúlyozott mezőnyben végül az ürményházi diákcsapat (Takács Dávid, Szokola-Simon Brúnó és Szilágyi Adorján) szerezte meg a legtöbb pontot az újszegediek és torontáltordaiak előtt.
Valódi győztesekből ellenben ennél sokkal többen voltak!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A valódi győztesek között
Szabadkai Napló
A valódi győztesek között
Média
Facebook

Támogatóink