home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A valódi gondokkal akarok foglalkozni
Tóth Lívia
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám
A valódi gondokkal akarok foglalkozni

Balázs Ferenc, Csóka község új polgármestere az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán diplomázott 1989-ben. Kezdetben szülőhelyén dolgozott, az akkori mezőgazdasági kombinátban, majd 1994-től a szabadkai Agroseme Panonija magfeldolgozó vállalat zentai részlegébe került. 2004-től tagja a VMSZ-...

Balázs Ferenc, Csóka község új polgármestere az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán diplomázott 1989-ben. Kezdetben szülőhelyén dolgozott, az akkori mezőgazdasági kombinátban, majd 1994-től a szabadkai Agroseme Panonija magfeldolgozó vállalat zentai részlegébe került. 2004-től tagja a VMSZ-nek, 2008-ig a községi tanács mezőgazdasági megbízottja volt, majd az alpolgármesteri tisztséget töltötte be.
* Az elmúlt két mandátumban Csókának nem volt magyar polgármestere. Hogyan értékeli ezt a változást, és miért vállalta el a megbízatást egy olyan községben, amely a legszegényebbek közé tartozik Vajdaságban? - kérdeztük Balázs Ferenctől.
- Csóka községnek az előző népszámlálási adatokhoz viszonyítva 2444-gyel kevesebb lakosa van. Ez elsősorban a katasztrofális gazdasági helyzet következménye. Azoknak a falvaknak a lakossága fogyatkozott meg leginkább, amelyek távol vannak a község központjától - ilyen például Egyházaskér és Hódegyháza -, de az olyan nagyobb városoktól is, mint Nagykikinda, Magyarkanizsa, Zenta, Szabadka. Az említettek főleg magyar települések, vagyis felvetődik a kérdés, mennyire figyelt oda az elődöm erre a problémára. A következő periódusban kiemelt figyelemmel akarom kezelni ezt a témát. A folyamat, sajnos, elindult, de felelősséget érzek a lelassításáért, ami talán még lehetséges.
Már az előző választások alkalmával is én voltam a VMSZ községi listavezetője, de akkor nem sikerült ilyen eredményt elérni. A pozíció nemcsak kihívás számomra, hanem hatalmas bizonyítási lehetőség is. Ha a környezetemben sikerülne meggátolni a gazdaság további leépülését, és megkezdődne az építkezés, az nagy siker lenne. Egy embernek ezt nehéz elérni, hiszen a célok megvalósításán egy erős csapatnak kell dolgoznia, mind a községben, mind a helyi közösségekben. Olyan lépéseket szeretnék tenni, amelyektől én magam is eredményt várok, nemcsak a közösség, amely bizalmat szavazott nekem. Az előző vezetőségtől, amely községi, tartományi és köztársasági szinten egy opciójú volt, sokkal többet vártam, úgy érzem, nem tett meg mindent, hogy anyagiakhoz jusson a község. Ezen a téren most látok egy kis politikai veszélyt, de azt hiszem, sikerül leküzdeni. Ezt a kijelentésemet arra is alapozom, hogy a községi képviselő-testület alakuló ülésén 22-en támogatták a jelölésemet, tehát az ellenzék egy része is rám szavazott.
* Milyen az együttműködés a községhez tartozó falvakkal, amelyek egyben helyi közösségek is?
- Kielégítő, de nem árt még szorosabbra fűzni, a helyi közösségek vezetői ugyanis jobban átlátják a saját problémáikat. Mivel több helyi közösségben nem sikerült ismét megszavaztatni a helyi járulékot, a finanszírozás egy részét át kell vennie az önkormányzatnak. Nekik is szükségük van ránk, különösen a pályázatoknál, de nem is kívánjuk akadályozni a munkájukat. Nagyon nehéz lesz megtartani azokat a falvakat, ahol nincs tovább helyi járulék, mert nemcsak a lakosság száma csökken, hanem szaporodnak a szociális problémák is. Ezeken a településeken főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, a mi feladatunk, hogy rámutassunk azokra a lehetőségekre, amelyek kihasználásával előnyökhöz juthatnak.
* Az eddig elhangzottakból is kiderült: Csóka községben rengeteg a probléma. A polgármester, bármennyire is szeretné, nem tud gyors megoldást találni, a lakosság viszont éppen ezt várja tőle. Mennyire megterhelő ez a tudat?
- Mivel ez terhel leginkább, igyekszem megoldásokat találni, esélyt teremteni arra, hogy az emberek élete egy kicsit könnyebb legyen. Az eddigi privatizáció nyilvánvalóan nem azt hozta, amit a munkások vártak, de szorosabb kapcsolatot kell tartani a termelővállalatokkal. Olyan költségvetési forrásokat kell találni, amelyekkel motiválni tudnánk a vállalkozó kedvű fiatalokat, illetve segíteni a meglevő kis- és középvállalkozásokat. Ez nem megy egyik napról a másikra, de ha elindul a folyamat, remélhetőleg gyorsítani is tudjuk.
* Itt nőtt fel, itt járt iskolába, vagyis mindenki ismeri Csókán. Ezt előnynek vagy hátránynak tartja-e?
- Mindenképpen előny, s ezt szeretném - jó értelemben - kihasználni. Lényegesnek tartom, hogy nyitottak legyünk a polgárok iránt, nemcsak én, hanem az egész önkormányzat is, hogy ne találjanak zárt ajtókra nálunk. Máról holnapra nem oldhatjuk meg mindenki problémáját, de az őszinte hozzáállás sokat számít. Én délután is felveszem a telefonomat, nem akarok a fellegekben lebegni, továbbra is a földön járok. A valódi, égető gondokkal akarok foglalkozni, és a jövőben is mellőzném a könnyelmű ígérgetést.
* Mennyire elégedett az Ön mellé rendelt csapattal?
- Én már régóta focizom, és mindig azt tapasztaltam, hogy a csapatot az edző állítja fel. Előfordult, hogy én sem voltam elégedett a választásával, de ennek ellenére jöttek az eredmények. A csapattal a munkája után akarok foglalkozni, először bizonyítania kell. Nem szeretném, ha bárkit is csak a politikai éhség csillapítása vezérelne. Ugyanazt várom el csapattagoktól, amit magamtól is, meg kell szolgálnunk a polgárok bizalmát. Mivel a hatalmat koalícióban gyakoroljuk, a partnereinkhez is így viszonyulok. Teljesítményt, eredményeket akarok. Focinyelven szólva, ha már helyzetbe kerültünk, gólt kell rúgnunk. Mert a gólt attól várják, aki a pályán van. A lelátón levők szurkolhatnak vagy szitkozódhatnak, de gólt rúgni nem tudnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..