home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A vállalkozásbarát Magyarkanizsáért
(o. i.)
2005.05.18.
LX. évf. 20. szám
A vállalkozásbarát Magyarkanizsáért

Vadász Kávai Piroska (Szabó Attila felvétele)Az önkormányzat először ír ki pályázatot vállalkozásfejlesztési hitelek odaítélésére: a hitelkeret értéke 15 millió dinár A Tisza-parti város történetében ő az első nő, aki vállalta a megmérettetést. Magyarkanizsán, a tavalyi helyhatósági választ...

Vadász Kávai Piroska (Szabó Attila felvétele)

Az önkormányzat először ír ki pályázatot vállalkozásfejlesztési hitelek odaítélésére: a hitelkeret értéke 15 millió dinár
A Tisza-parti város történetében ő az első nő, aki vállalta a megmérettetést. Magyarkanizsán, a tavalyi helyhatósági választásokon VADÁSZ KÁVAI Piroska okleveles közgazdász polgármesterjelölt volt. Családja -- mindenekelőtt a férje és 23 éves fia -- nemcsak támogatta őt ebben az elhatározásban, de majdhogynem az ötlet is tőlük származott.
- Most, hogy már felnőtt a fiam, hirtelen lett egy csomó szabad időm. Úgy gondoltam, hogy a felszabadult energiámat, szakmai tapasztalatomat a közéleti munkára irányítom. A civil szférában kezdtem tevékenykedni, a G17 csoportosulásban, s a családom bátorítása mellett a (civil szervezetből időközben párttá alakult) G17 Plusz is engem javasolt a polgármesteri székbe. Ez volt az első ilyen megmérettetés az életemben, s ehhez viszonyítva elégedett voltam, hogy ötödik lettem a rangsorban. Nem, nem éreztem csalódást, hiszen nekem is az volt a célom, mint a megválasztott polgármesternek: mozduljon már valamit a városvezetés, változtassunk a dolgokon, a községben élő polgárok javára. Ez meg is valósult. Nem vagyok csalódott, ellenkezőleg. Most, hogy naponta látom, mennyire összetett a polgármester munkája, nyilvánvalóvá vált számomra: politikai tapasztalat híján én nyilván nehezebben tudnék helytállni.
Vadász Kávai Piroska tagja a polgármester, Körmöci Károly tanácsadói csapatának: a magyarkanizsai önkormányzat községi tanácsában a kisüzemi gazdaság és a vállalkozásfejlesztési reszortnak a felelőse. Huszonöt munkaév áll mögötte. Első munkahelye a mezőgazdasági kombinát (AIK) volt, ahol tervezőanalitikusként dolgozott, aztán a közigazgatásban, a községháza tervezési osztályán két évet, majd a FIM főkönyvelője volt, kilenc évig közvállalatban, a horgosi Tisza menti Vízművekben töltött be felelős posztot. Négy éve jött vissza a magyarkanizsai városházára, s ott az új önkormányzati vezetés hivatalba lépése után a községi tanácsba kapott kinevezést. Amint látom, munkából a ,,legférfiasabb jutott neki. A községi tanács 2005. évi munkatervét olvasva a négy reszort (kisüzemi gazdaság és vállalkozásfejlesztés, a mezőgazdaság és környezetvédelem, az idegenforgalom, a társadalmi tevékenységek) közül Piroskáé az a terület, ahol a 19 pontba foglalt feladatok felét március végéig el kellett végezni! Úgy mint: Projektumok elkészítésével kapcsolatos tevékenység (INTERREG, NEFE stb.), a községi fejlesztési alap létrehozása, a pályázatokat figyelemmel kísérő és pályázatíró tanácsadó szolgálat létrehozása, a stratégiai tervet előkészítő egyeztetőbizottság megalakítása, a községi stratégiai terv meghozatalának megkezdéséről szóló rendelet meghozatala, a kis- és közepes vállalkozásokat segítő szolgálatok átszervezése (kis- és közepes vállalat-fejlesztési ügynökség)...
- Mindez valóban megfeszített munkatempót követel, dolgozom reggeltől estig, s ez így megy majd június 30-áig. Nem lehet másként. A nulláról indultunk, az alapokat kell megvetnünk, ugyanakkor mielőbb szeretnénk valamit felmutatni - mondja Vadász Kávai Piroska. -- A 80-as évekhez viszonyítva (amikor itt, a községházán a tervosztályt vezettem) nagyon sokat változott a helyzet. Azokban az időkben a gazdaságból minden kimutatás, statisztika befutott a községházára, s azokból kellett jó következtetéseket levonni, amikor a fejlődés irányát, dinamikáját kellett meghatározni. Most, a decentralizáció hatására, meg az önkormányzatokról szóló törvény kapcsán újra nagyobb hatásköröket kapnak a községek. Ám a korábbi években nem volt beleszólásuk a gazdasági életbe, s nekünk ezt a vákuumot át kell hidalnunk, újra kell élesztenünk a kapcsolatrendszereket a gazdaság szereplőivel. A nagyobb gazdasági szerepvállalás elsősorban abban ró nagyobb feladatokat az önkormányzatokra, hogy vállalkozásbarát légkört alakítsanak ki, megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek serkentik és ösztönzik a befektetéseket. Alapozó munkáról van szó, amelybe beletartozik, hogy a község arculatát ilyen irányban igyekszünk alakítani, de ide tartoznak olyan gyakorlat feladatok is, mint a község gazdaságának a népszerűsítése mind a belföldi, mind a külföldi befektetők előtt. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha megfelelő kiadványokat, prospektusokat, befektetési kézikönyveket adunk az érdekeltek kezébe. Mindehhez szükség van a kis- és közepes vállalatok és vállalkozások információs adatbázisára, a gazdasági fejlődésben kulcsszerepet játszó vállalatok és szervezetek címtárának az elkészítésére. Ezeken még ma is dolgozunk, délután is, este is, ezért ez a nagy hajtás.
A vállalkozásfejlesztés a munkájának csupán az egyik része. A másik: a község fejlesztési stratégiai tervének kidolgozása a 2010-ig tartó időszakra. Ennek előkészületei folyamatban vannak: a községi képviselő-testület kinevezte azt a 15 tagú bizottságot, amely Szecsei Mihály tanár úr koordinálásával az év végéig elvégez minden elemzést, elkészíti a helyzetfölmérést, s meghatározza a fejlesztési stratégia irányvonalait, nemcsak a gazdaság vonatkozásában, hanem a társadalmi tevékenységekben is. Ami már konkrét eredmény: Magyarkanizsán megalakult a községi fejlesztési alap.
- Az alapító községi képviselő-testület meghozott minden szükséges dokumentumot, kinevezte az alap igazgatóbizottságét, az igazgatóbizottság meghozta idei programját, már az idei pályázat szövege is kész, csak a hivatalos bejegyzésre, a folyószámlára várunk. A község az idei évi költségvetésben 15 millió dinárt irányzott elő a vállalatok, kis- és közepes vállalkozások és a mezőgazdasági termelők hitelezésére. A községi fejlesztési alap által kiírásra kerülő pályázaton elsősorban a már bejáródott vállalkozások kérhetnek és kaphatnak támogatást. Évi 3%-os kamattal (amiből az első türelmi idő), leegyszerűsített pályázati procedúrával -- csak egy egyszerűsített ügyviteli tervet kell beadni - mondja Vadász Kávai Piroska.- Erre még nem volt példa (hiszen törvényes lehetőség se volt rá), hogy a község támogatást ad a vállalkozóknak. Erre az első hitellehetőségre már nagyon sokan várnak. Az előzetes véleménykutatás azt mutatja, hogy sok lesz az érdeklődő és komoly programok megvalósításához kérnek majd támogatást. Kritériumok? Mindenekelőtt azt nézzük, hogy a pályázó hány munkaerőt kíván alkalmazni, hiszen a munkanélküliség csökkentése a cél. Kritérium még a külföldi piacon való versenyképesség növelése, de új termékek gyártása vagy újabb termelési folyamat bevezetése is fontos szempontnak számít.
Az Európai Fejlesztési Ügynökség jóvoltából kezdetét vette az a pályáztatási rendszer, amely mindenekelőtt az önkormányzatokat érinti. Magyarkanaizsa négy nagy és több kisebb pályázati lehetőséggel élt. Egy-két projektum erejéig az önkormányzat mindenütt megjelenik - többre, sajnos, nincs még kapacitás.
- Más lesz a helyzet, ha megkezdi munkáját a községi információs iroda, melynek a bejegyzése szintén folyik. Nem rajtunk múlott, hogy még nem működhet: már január 10-én a polgármester asztalán volt az iroda projektuma, a KKT idejében elfogadta az alapítói okiratokat. Májust írunk, de a bíróság még nem végezte el a hivatalos bejegyzést. Ez a központ fogja átvenni az összes stratégiai fontosságú projektum elkészítését, s ugyanazt a munkát, amit itt a városházán most ketten végzünk, ott majd hárman csinálják. Az állandó pályázatfigyelés lesz a feladatuk és a pályázatírással kapcsolatos tanácsadás. Tanácsért nemcsak a vállalkozók fordulhatnak az irodához, hanem az iskolák, művelődési egyesületek is - mondja beszélgetőtársunk, aki fontosnak tartja hangsúlyozni: - A községi tanácsban csapatmunka folyik, nagyon jó munkahangulat uralkodik, remekül tudunk együtt dolgozni oly módon, hogy egymást serkentjük. Az elmúlt néhány hónap alapján azért kiderült, hogy a községi tanácsban kevesen vagyunk. Különösen Juhász Gyula reszortja szorulna segítségre, hiszen a társadalmi tevékenységekhez tartoznak az iskolák, az egészségügy, a művelődési egyesületek, a sport, az ifjúságpolitika... Erősítést kapunk: a községi tanács két új taggal bővül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..