home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A választások előtt egyetlen üzenet fogalmazható meg: nyerni kell!
Tóth Lívia
2023.12.14.
LXXVIII. évf. 50. szám
A választások előtt egyetlen üzenet fogalmazható meg: nyerni kell!

A Vajdasági Magyar Szövetség kampányzáró körútja Adán kezdődött, ahol dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke, Szijjártó Péter magyarországi külgazdasági és külügyminiszter, Kelemen Hunor, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője nagyszámú küldöttség kíséretében megtekintette a Prosperitati támogatásával megvalósult gazdasági fejlesztéseket.

Dr. Pásztor Bálint megköszönte Szijjártó miniszter úrnak, hogy ismét velünk van, ahogyan az az előző kampányok során is igen gyakran előfordult. Hozzátette, ezeken a találkozókon mindig komoly és konkrét dolgokról, közös célkitűzésekről beszéltek, melyek általában meg is valósultak. Példaként hozta fel, amikor 2020-ban az akkor még romos állapotban levő palicsi vasútállomáson tartottak sajtótájékoztatót. Ami akkor elhangzott, azóta valósággá vált: a palicsi vasútállomást felújították, és november 28-a óta ismét jár a személyvonat Szabadka és Szeged között. Kelemen Hunor elnök úrnak is megköszönte, hogy elhozta az erdélyi és a határon túli magyarság üdvözletét és támogatását.

— A vasárnapi választásoknak az a tétje, hogy az egyetlen magyar és az egyetlen vajdasági lista jól szerepeljen annak érdekében, hogy a magyar ügyeknek megfelelő képviselete legyen az országos szerbiai és a tartományi újvidéki képviselőházakban, és folytatni tudjuk azt a munkát, amelyet Magyarország Kormányával közösen, ugyanakkor együttműködve Szerbia Kormányával az elmúlt években is végeztünk. A magyar identitás megőrzése szempontjából, az infrastrukturális projektumok megvalósítása érdekében azokon a területeken, ahol magyarok élnek, tehát a vajdasági magyar önkormányzatokban. Röviden úgy lehet megfogalmazni a mi célkitűzésünket, amelynek az elérése érdekében minden erőt igyekeztünk mozgósítani az elmúlt hat hétben, hogy legyen magyar jövő Vajdaságban.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, a gazdasági beruházások mindig a jövőről szólnak.

— Ennek az egyik fontos tartóoszlopa, ami bennünket, mindannyiunkat összeköt, a Kárpát-medencében, Budapest, a magyar kormány. Azzal a lehetőséggel élnek a határon túli magyar közösségek, amelyet a magyar kormány teremtett, és új perspektívát nyitott a gazdaságfejlesztésben. Mindez innen indult, Vajdaságból, és ezért köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik ezt a programot elindították, és megmutatták, hogy lehetséges ezen az úton haladni. Azt gondolom, hogy a választások előtt egyetlen üzenetet fogalmazhatunk meg, nyerni kell. Nyerni kell, és ott kell lenni, ahol a döntéseket hozzák, mert a mi közösségeinket csak mi képviselhetjük. Ezt a történelem során többször megtanulhattuk, és ezzel a tanulsággal kell nekünk előre tekinteni. Identitás, gazdaság, jólét, szolidaritás, összetartozás. Ezek azok az értékek, amelyek a mi közösségeinket szerte a Kárpát-medencében megtartják, és én is fel szeretném hívni mindenki figyelmét, hogy egy nap van, amikor el lehet valamit rontani, és egy nap van, amikor mindent meg lehet nyerni, és jól lehet dönteni. Ez pedig Vajdaságban most december 17-e lesz. Az erős magyar képviseletet megőrizni csak akkor lehet, ha a VMSZ jelöltjeire szavaznak. Sok sikert kívánok Pásztor Bálintnak és kollégáinak, annak a listának, amely hatékonyan és eredményesen fogja képviselni a vajdasági magyarokat.

Szijjártó Péter szerint elcsépelten hangzik már a mondat, de mindig el kell mondani, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelem során. Azért kell ezt mindig elmondani, mert ez nem természetes. És ha nem lett volna Pásztor István, akkor ezt a mondatot ma nem lehetne elmondani. Pásztor István történelmi érdemeket szerzett a magyar és a szerb nemzet szempontjából, köszönettel és tisztelettel tartozunk neki mindezért.

— Ha nem lenne ilyen jó a kapcsolat, akkor nem tudtuk volna végrehajtani az elmúlt években azokat a fejlesztéseket, amelyek egyértelműen jobbá tették az itt élő emberek életét. Jobbá, mint az bármikor korábban volt. Olyan mérföldköveket értünk el, hogy nyolc év után újra lehet vonattal közlekedni Szeged és Szabadka között, hogy Röszke és Horgos között a kis határátkelőhelyen a nap minden órájában és percében át lehet kelni, és több mint 14 263 vajdasági vállalkozásnak adtunk támogatást, összesen 80 milliárd forintnyi magyar költségvetési forrást utaltunk ide, és ezek nyomán a Vajdaságban 170 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Ugyanakkor az is világos, hogy a nemzeti kisebbségi lét azt jelenti, hogy mindennap újra és újra erőfeszítéseket kell tenni a megmaradásért. A tegnap sikere nem jelenti a ma sikerét, ezért szeretném ismételten aláhúzni, és biztosítani önöket arról, hogy mindaddig, amíg Budapesten nemzeti kormány van, addig önök számíthatnak ránk, számíthatnak az anyaországra, számíthatnak a magyar kormány támogatására. Éppen ezért folytatjuk a fejlesztéseket. Megállapodtunk Pásztor Bálint elnök úrral arról, hogy minél erősebb belgrádi érdekképviseletet próbál létrehozni annak érdekében, hogy Szegedtől ne csak Szabadkáig, hanem Szabadkától Bajáig is lehessen hamarosan vonattal utazni, hogy a határunkat terhelő teherforgalom egy részét hamarosan már Hercegszántóra is lehessen terelni, és a vajdasági gazdaságfejlesztési programot is folytatjuk. Most éppen két olyan pályázatot írtunk ki, összesen 4 milliárd forint értékben, amelynek keretében az itteni kisvállalkozásokat és a mezőgazdaságot támogatjuk. Annak érdekében, hogy megvédjük az eddigi fantasztikus eredményeket, és hogy új, fantasztikus eredményeket érjünk el, erős magyar érdekképviseletre van szükség Belgrádban. De ez azt is jelenti, hogy erős vajdasági és erős határ menti képviselet, mert ez fontos lesz ahhoz, hogy a választások után is elviselhető legyen az élet a határ mentén, hogy újra rend, nyugalom, béke legyen.

A jelenlévők megtekintették a Tosmašine Kft. kiemelt jelentőségű közepes és az Eurotextil Kft. közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztését.

A 2015-ben létrejött Tosmašine fémipari cégnek három alapítója van, egy-egy Csehországból, Magyarországról és Szerbiából, Adáról Koós Sándor. A vállalat 14 európai szerszámgépgyártó felhatalmazott képviselője. A csaknem kilencéves fennállásuk alatt Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Észak-Macedónia piacán több mint 200 szerszámgépet adtak el. 2021-ben pályáztak a Prosperitati Alapítványnál, a projektum összértéke több mint 33 millió dinár volt, a kapott támogatás ennek az összegnek a 40 százaléka. A megvalósítást 2023 augusztusában fejezték be. Ezzel megerősítették a kft. pozícióját a régióban, gazdagították a partnereikkel, ügyfeleikkel való kapcsolatot, alapítottak egy központot, ahol új szerszámgépeket és technológiákat mutathatnak be a partnereiknek, bemutatótermet nyitottak, szalagvégtelenítő gép beszerzésével bővítették szolgáltatásaikat, új munkatársakat vettek fel, magasabb fejlesztési szintre emelték a céget, és jelentősen javították pozíciójukat a regionális piacon.

A 26 éve működő, mára több mint 50 főt foglalkoztató Eurotextil tevékenységét Makra Emil igazgató mutatta be, aki elmondta, büszkék a modern gépparkjukra, az általuk kínált legújabb technológiára. A Prosperitati Alapítványnál eddig öt nyertes pályázatuk volt, és 99 százalékban exportra termelnek. Ezzel a beruházással a ruházati gyártás teljes folyamatát le tudják fedni, és két nagy nemzetközi márka számára is bérgyártást végeznek. Mindaz, ami a szemünk elé tárul, összesen 135 millió forintos értéket képvisel, amelyhez a magyar kormány 51 millió forintos támogatással járult hozzá.   

Az esemény ünnepélyes szalagátvágással és a beruházás megtekintésével fejeződött be.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..