home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete
(Tha)
2022.02.07.
LXXVII. évf. 5. szám
A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete

Magyarkanizsán megnyílt a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ vándorkiállítása. Az érdeklődők a Dobó Tihamér Képtárban tekinthetik meg A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete című összeállítást, melynek a szerkesztője Szécsi Viktória és Pintér Krisztián.

A fotókból álló kiállítás célja, hogy megismertesse a népviseletünk azon darabjait, amelyek ma már nem nagyon láthatóak, de egykor a közösség mindennapjainak a részei voltak a hétköznapokon és az ünnepeken egyaránt. A képek korosztályok szerint csoportosítva mutatják be, a nők és a férfiak hogyan öltözködtek egykoron. Az ötletgazdák a begyűjtött viseletdarabokért szinte egész Vajdaságot bejárták.

A képsorozatban tíz vajdasági település viselete kapott helyet, a többi közt Gombos, Doroszló, Bácskertes, Hertelendyfalva, valamint a Tisza mente és Észak-Bácska is képviselteti magát. A fotók Tóth Csaba munkái, grafika Losoncz Anikó és Nagy Danyi Tímea.

A kiállítás Raj Rozália és Nagy István, valamint a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ 2001-ben kiadott könyve alapján készült. Az öltözeteket a fotózáshoz a Népkör MMK tagjai öltötték magukra. A tárlat február 22-éig tekinthető meg hétfőn, kedden és szerdán 9 és 15, csütörtökön és pénteken 13 és 19 óra között. A belépés díjtalan. 

A kiállításmegnyitó után a Népkör Magyar Művelődési Központ Róna Táncegyüttese lépett fel Magyarkanizsán a Művészetek Házában a Folklór mozaik(ok) című produkcióval. A táncosokat a Juhász Zenekar kísérte.

Fotók: Pannon RTV, Puskás Károly

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..