home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vajdasági magyar közösség tudatos építkezése
Tóth Lívia
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
A vajdasági magyar közösség tudatos építkezése

A hétvégén tartották meg Zentán a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét és a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot

A rendezvény kezdetén a Művelődési Ház kiállítási termében Skrabány Viktor festőművész fél évszázados tevékenységének tömör keresztmetszetét bemutató tárlatát Beretka Ferenc prózaíró, iskolaigazgató nyitotta meg. Az ünnepi program hagyományosan kilenc Kárpát-medencei település templomainak egymásba kapaszkodó harangjátékával kezdődött, majd a jelenlévők — az anyaországi állami szervek és a külképviseletek, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartomány, az önkormányzatok, az egyházak, a politikai pártok, valamint a civil szféra képviselői — Csizmadia Annával és Török Noémivel elénekelték a Himnuszt.

Félig nem, csak felelősséget vállalva

Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntőjében az egymásba kapaszkodás fontosságára hívta fel a figyelmet.

— Azoknak az embereknek, akik a legmostohább, nem embernek való körülmények ellenére is itthon maradtak a szülőföldjükön, kell színházat csinálnunk, újságot írnunk, folyóiratot, könyvet kiadnunk, művelődési rendezvényeket szerveznünk, művelődési egyesületeket életben tartanunk. Tartani bennük a lelket, hogy maradjanak még egy ideig, mert az énekben, a zenében, a táncban, a színjátszásban, a versmondásban mindig ott van mellettünk a másik, ott vannak a társak, akikbe bele lehet kapaszkodni, talán így nehezebben mozdul el rendelt helyéről az ember. Mi legalábbis így gondoljuk — mondta Dudás Károly.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a beszédében kiemelte, örömmel köszönti a vajdasági magyar közösség tudatos építkezését. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Tanács széleskörűen és folyamatosan megvalósuló kulturális stratégiája kulturális autonómiát teljesít ki, a vajdasági magyar emberek életét teszi gazdagabbá, a magyar közösségek, magyar emberek önkifejezéséhez nyújt segítséget.

— Közös feladatunk, hogy azt a kulturális hálót, amelyért a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oly sokat tett, a Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt tovább erősítsük. Magyarország kormánya stratégiai partnerként tekint a Vajdasági Magyar Szövetségre és az elmúlt évi választások után újjáalakult Magyar Nemzeti Tanácsra — hangsúlyozta Potápi Árpád János, majd hozzátette, a továbbiakban is együtt kívánnak tevékenykedni a délvidéki magyar nemzetrész jövőjéért, mind kulturális, mind gazdasági téren.

Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja Reális és virtuális, avagy keress rá címmel foglalta össze ünnepi gondolatait.

— Tartok tőle, hogy a dolgokat nem lehet félig csinálni. Amint egy Himnuszt sem lehet fél szívvel írni, Segesváron félig hősi halált halni, Sinkovitsként félig szavalni, szívátültetést félig végezni, és félig olimpiai bajnokká lenni, úgy nem lehet külhoni/határon túli magyar kultúrát félig alakítani. Ha nem lehet félig, akkor mégis hogyan? Felelősséget vállalva — mondta Lovas Ildikó, aki a Magyar Nemzeti Tanácsnak a kultúra területén megfogalmazott vállalásairól és céljairól is beszélt. — A magyar kultúra mindennapjai a művelődési házak falai közt vannak. A jövője pedig azoknak a gyermekeknek a fejében, lábában, kezében és szívében, akiket a szülei oda járatnak, akikkel az oktatók foglalkoznak, akikért az egyesületek vezetői telefonálnak, buszokat szerveznek, utazások benzinköltségéért harcolnak.

Díjak, elismerések, kitüntetett fellépők

A magyar kultúra napja a példamutatásról és az előttünk járók példájának felismeréséről is szól. Ilyenkor személyek, alkotóközösségek nagyszerűsége és egyedi mivolta nyeri el a méltó elismerését. Magyar Életfa díjban részesült Balassa Julianna pancsovai nyugalmazott általános iskolai tanár, Fehér Kálmán csókai költő, író, műfordító, valamint Skrabány Viktor óbecsei festőművész, nyugalmazott képzőművészet szakos tanár. Aranyplakettet kapott Lezsák Sándor költő, tanár, politikus, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Plakett elismerésben részesült a palicsi ABC&T képzőművészeti csoport, Égető Éva bácsgyulafalvi művelődésszervező, Fenyvesi Margit, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ népihímzés-szakkörének vezetője, valamint Kiss László nagykikindai művelődésszervező.

Ezután a „könyves” szakma képviselőit jutalmazták. A bírálóbizottság a 2014. évi Szép Magyar Könyv díjat az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek ítélte oda a FOTO Lazukićanna című könyvéért. Ezenkívül gyermek- és ifjúsági kötet, szépirodalom, művészeti könyv és album, tudományos és értekező prózai mű, valamint szakkönyv kategóriában is kihirdették a legszebb kiadványokat. (A teljes listát a honlapunkon is megtalálhatják.)

Az ünnepi műsorban fellépett Csizmadia Anna Vajdasági Magyar Művészeti és Junior Prima díjas népdalénekes, a Dilemma együttes, az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiváljának nyertese, Lőrinc Tímea, a Versünnep Fesztivál különdíjas színművésznője, Török Noémi, a XXII. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny győztese, Aranypáva díjas népdalénekes. Az Újvidéki Színház művészei az Opera ultima című produkciójuk egy részletével mutatkoztak be, mely a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a legjobb előadásnak járó elismerést.

Az esemény folytatásaként másnap megtartották a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos találkozóját, melyen a Kárpát-medencei művelődési intézetek, ernyőszervezetek, valamint a vajdasági kulturális közintézmények és szervezetek vezetői, szakmunkatársai vettek részt. Az összejövetelt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, a bevezető előadásra Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgató asszonyát kérték fel.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..