home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A vajdasági magyar könyv és olvasás napja
Rózsa Krisztina
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 12. szám
A vajdasági magyar könyv és olvasás napja

A Magyar Nemzeti Tanács döntése értelmében március 29-e, Kosztolányi Dezső születésnapja, 2005 óta A vajdasági magyar könyv és olvasás napja.


Rózsa Krisztina fotója

Kosztolányi Dezső magyar költő, prózaíró, műfordító, újságíró, a Nyugat első nemzedékének kimagasló személyisége, a XX. századi magyar széppróza és líra egyik nagy alakja. 1885. március 29-én született az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Szabadkán. Középiskolai tanulmányait Szabadkán kezdte, de a tanárával való konfliktusa miatt Szegeden érettségizett. 1903-ban költözött Budapestre.

„A könyv, amely mindenütt jelenlevővé varázsolta a szellemet, megteremtette az emberiség lelki közösségét. A könyv, amely nemcsak a teret hódította meg, hanem béklyóba verte a térnél is nagyobb ellenségünket, megállította az időt. Ennél nincs nagyobb csoda. Mindig a legegyszerűbb dolgok a valódi csodák.” (Kosztolányi Dezső)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..