home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A vajdasági magyar felsőoktatás népszerűsítése
Tóth Tibor
2018.12.14.
LXXIII. évf. 50. szám
A vajdasági magyar felsőoktatás népszerűsítése

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Karrierépítő Központjának szervezésében második alkalommal került sor az Edu-Expo 2018 elnevezésű kiállításra, melyen Vajdaság minden, magyar tannyelven is oktató felsőoktatási intézménye bemutatkozott a szabadkai, topolyai, zentai, adai, csókai, magyarkanizsai és más településekről érkezett végzős középiskolásoknak.

Az MTTK dísztermében megtartott eseményen először dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK oktatási és fejlesztési dékánhelyettese szólt a fiatalokhoz. Kiemelte, hogy a kiállítás célja a vajdasági magyar felsőoktatás, illetve azon felsőoktatási intézmények népszerűsítése, melyek valamilyen formában, akár kihelyezett tagozatként, oktatnak Vajdaság területén. A diákoknak azt tanácsolta, hogy az elkövetkező négy év alatt próbáljanak meg minél több tudásra szert tenni, minél többet fektessenek saját magukba, hiszen a világháló nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően, a megfelelő tudás birtokában, rengeteg lehetőség nyílhat meg előttük. Felhívta a figyelmet a pályaorientációs műhelyre, ahol a diákok különféle tesztek kitöltésével választ kaphattak arra, hogy mely szakirány, illetve képzésforma lenne a legmegfelelőbb a számukra. Idén bevezették a Példakép programot, melynek keretében az egyes felsőoktatási intézményekben korábban diplomált hallgatók beszéltek az adott intézményről.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy fel szeretnék kelteni a középiskolások érdeklődését az itthoni továbbtanulási lehetőségek iránt.

— Fontos, hogy középiskolásaink felvegyék a kapcsolatot az itt jelen lévő intézményekkel, feltehessék kérdéseiket, amire első kézből kaphatják meg a szükséges információkat. A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség tegnap elindította tájékoztató körútját, mely során minden középiskolába ellátogatunk, ahol kiosztjuk tájékoztató füzeteinket a diákok körében. Ezek a tájékoztató füzetek tartalmazzák a továbbtanulás szempontjából szükséges információkat, így a végzősök megismerkedhetnek azokkal az intézményekkel, melyekben itthon, a Vajdaságban tanulhatnak tovább. A tájékoztató füzetben megtalálható az MNT teljes ösztöndíjprogramja, a felvételi felkészítő program, a szerb nyelvi felzárkóztató program, az ösztöndíjak, a demonstrátori tevékenység, az Európa Kollégium. Arra ösztönzünk titeket, hogy az itthoni továbbtanulás és az itthoni jövőkép mellett döntsetek, tudásotokat itthon kamatoztassátok — mondta a többi között Jerasz.

Dr. Halasi Szabolcstól, tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkártól megtudhatták a jelenlévők, hogy az Újvidéki Egyetemnek mintegy 51 ezer hallgatója van, akik nemcsak a tartományi székvárosban, hanem Szabadkán, Zomborban és Nagybecskereken tanulnak. Vajdaság területén kilenc állami alapítású és egy magán szakfőiskola működik, az állami alapításúak közül kettő Szabadkán található.

— A szerbiai felsőoktatási rendszer egyáltalán nem elavult, mivel az Újvidéki Egyetem bekerült a világ ezer legrangosabb egyeteme közé, ami 40 ezer egyetemet figyelembe véve kiváló eredmény. Az egyetemen szerzett okleveleket nagyrészt külföldön is elismerik. Több ösztöndíj lehetőség áll a fiatalok rendelkezésére, hiszen az MNT nyújtotta programok mellett a minisztérium és a felsőoktatási titkárság is több ösztöndíj programot támogat. A különböző diákcsere programoknak köszönhetően egyetemistáink néhány hónapra külföldre utazhatnak, ahol újabb tudást, tapasztalatot, információt szerezhetnek — mondta Halasi, majd azt tanácsolta a fiataloknak, hogy tanuljanak, szórakozzanak, oklevelet és munkát szerezzenek, és építsék közösségünket.

Dr. Takács Márta, az MTTK dékánhelyettese, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács nevében szólt a továbbtanulás előtt álló fiatalokhoz.

— A tanács tizenegy tagú elnökségéből, egy kivétellel, mindannyian az egykori Jugoszláviában, majd pedig Szerbiában végeztek valamelyik felsőoktatási intézményben, majd a doktorátusi címet is itthon szerezték meg. A fiataloknak azt tanácsolnám, hogy ne álljanak meg az oklevél megszerzését követően, hanem tanuljanak tovább, hiszen a mai doktori iskolák már nagyon modernek, szervezettek itthon is — emelte ki Takács.

Zsoldos Búzás Brigitta, az MTTK Karrierépítő Központjának tagja köszönőleveleket adott át a megjelent intézmények képviselőinek, a középiskolások pedig az MNT, a CMH Irodája és a vajdasági diákszövetségek tájékoztatóját hallgathatták meg, de a felsőoktatási intézmény által példaképként meghívott személyekkel is megismerkedhettek.


Még több kép, a szerző felvételei:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..