home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A vagány ranch stílus
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.02.14.
LXXIV. évf. 6. szám
A vagány ranch stílus

Egy ranch stílusú házat a kényelmen és a bájon kívül a többféle anyagnak köszönhetően a vagányság is jellemez. A parasztházak tágas, melegséget árasztó és világos változatának korszerűsített változata, melyben tökéletesen jelen van a praktikum és a kifinomult, összehangolt dizájn.

STÍLUS MINDENEKFELETT

A ranch stílusú otthonokban alapkövetelmény a több irányzat keveredése, ide sorolnám a vintage tárgyak becsempészését, hiszen a kopottas világuk nagyon jól beillik ebbe a környezetbe. A rusztikus bútorzat szintúgy fontos része ennek a térnek, de elsősorban a sok fabútor és -dekoráció használata a lényeges. Ám ne feledkezzünk meg a jellegzetes és tudatosan alkalmazott indusztriális elemekről sem, melyeket minimalista elvek alapján ajánlatos elrendezni a térben.

TEXTÚRÁK ÉS SZÍNVILÁG

Főként a neutrális és a halvány színek dominálnak, melyekkel meleg, ám mégis világos enteriőrök hozhatóak létre. A barna, bézs, krém és fehér meleg árnyalatainak használatával a tisztaság érzetét kelthetjük. A tereket azonban színesíthetjük mintás, virágos textilekkel, valamint retró mintákkal is — például piros-fehér kockás textilekkel, terítőkkel, takarókkal —, hiszen ezekkel igazán vidéki hangulatot érhetünk el.

A különböző textúrák, anyagok keveredése nagyon jellegzetes a ranch stílusra, legyen szó burkolatról, lakástextilről vagy bútorzatról. Bárhová betehetünk fa-, kő-, fém- vagy rattananyagot. A fa már eleve megvan, hiszen a gerendáktól kezdve a konyhapulton át a régi redőnyökig mindenhol megtalálható, valamint egy fonott kosarat, tálcát, széket bárhol eltűr egy ilyen tér. Jellemző a fémkonstrukciós teraszok kiépítése, melyeken leginkább rattanbútorokat használnak.

BÚTOROK

Nemcsak kényelmi szempontok végett, hanem nosztalgikus hangulatfokozás céljából is szerves részei az antik bútordarabok ennek a stílusnak. Ezek a hatalmas ülőalkalmatosságok például lehúzható, mosható, évszakonként cserélhető huzatokkal vannak bevonva.

Nagyon lényeges, hogy strapabíróak legyenek, azaz a mindennapi használatra alkalmasak. Ebbe a stílusba nem illenek bele azok a bútorok, amelyekkel finoman kell bánni, amelyekre vigyázni kell — ide tartoznak például a fényesre lakkozott elemek.

Gyakori, hogy az elektronikai eszközöket elrejtik, hiszen ezek nem férnek be ebbe a nosztalgikus hangulatba. Kosarakban, csukható ajtajú bútorok mögött, dobozokban kapnak helyet, amikor használaton kívül vannak. A kábelek és az elosztók — ha láthatóak — szintén rontanak az összhatáson.

Az is előfordul, hogy például egy használaton kívüli, koptatott, régi szék vagy láda éjjeliszekrényként funkcionál — ezek a meglepő megoldások szintén jellemzőek.

DEKORÁCIÓS ELEMEK

A ranch giccs nélkül élteti a hagyományokat, a muzeális értékeket. Leginkább bolhapiacokon, antik vásárokon tudunk ilyen kincsekre lelni, illetve kézművestárgyak között. Mindezeket ki tudjuk egészíteni felújított, házilag barkácsolt elemekkel is. Dekorációnak betehetünk például a fürdőszobába egy kopott létrát, melyet törölközőtárolónak használhatunk.

Érdekes megoldás, hogy a régi edényeket evőeszközök tárolására használják, sok helyen pedig ajtók helyett függönyök vannak. Dekorációs elemek lehetnek a képkeretek, nehéz gyertyatartók, zsalugáterek, régi lámpások, kovácsoltvas elemek, bútorok.

KAMRÁK, KONYHÁK

A legjobban felszerelt helyiségek a konyhák és a kamrák mindenféle polcokkal, fali kosarakkal, tárolókkal, akasztókkal. Az igazi ranch stílusjegyet magukon viselő konyhák telis-tele vannak különféle eszközökkel, a palacsintasütőtől kezdve a habverőn át a deszkáig minden kéznél van, könnyen, gyorsan megtalálható. Amit tehát a legtöbb lakberendezési irányzatban el szoktak rejteni, az ebben az esetben látványosan ki van emelve.

Rendkívül meleg, barátságos fészket tudunk ebben a stílusban kialakítani magunknak. Ha van lehetőségünk, épületünk, terünk, ne óvakodjunk tőle!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..