home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A turistacsalogató csata
Tóth Lívia
2018.05.02.
LXXIII. évf. 17. szám
A turistacsalogató csata

Zenta nevezetességei sorában előkelő helyet foglal el a Zentai Csata Emlékkilátó, mely már évek óta színes, számos korosztály érdeklődését felkeltő tartalommal várja a látogatókat.

Mindazok, akik a lépcsőkön felkaptatnak a toronyba, 50 méter magasságból nemcsak a kilátásban gyönyörködhetnek, hanem az 1697. évi győzedelmes csatáról is sok hasznos tudnivalót szerezhetnek.

A zentaiak nem titkolt szándéka, hogy idegenforgalmi téren még ismertebbé tegyék a községünket, ebben pedig — több jelentős rendezvényen kívül — továbbra is nagy szerepet szánnak a zentai csatához fűződő eseményeknek és emlékhelyeknek. Az önkormányzat a községi idegenforgalmi szervezettel karöltve több éve azon fáradozik, hogy kialakítsa a zentai csata védjegyet, illetve megalapozza a turizmus fejlődését.


Herédi Krisztián felvételei

A torony legfelső termében a nézelődő megismerkedhet a régi, XX. század eleji Zentával, ezenkívül az öreg óraszerkezetet is megszemlélheti, hiszen az is látszik, mert áttetsző és elegáns borítást kapott. A körteraszról elsősorban az elénk táruló panorámát, például a Tisza kígyózó csíkját csodálhatjuk meg, az óriási iránytűk pedig megmutatják, hogy a szélkakas különböző irányaiban levő világ- és testvérvárosok milyen távol vannak a kilátótól. 

Egy szinttel lejjebb a híres ütközet egy jelenetét ábrázoló, 2 x 2 méteres, 2000 figurás makettet nézhetik meg a látogatók, valamint megvizsgálhatják a falra festett, gigászi méretű térképét a csata hőseinek nevével, az összecsapásban részt vevő katonák korhű öltözékeit, az eseménnyel kapcsolatos leveleket, festményeket.

Az emlékkilátó az utóbbi egy év során két értékes kiállítással gazdagodott. Ez a bővítés lehetővé teszi, hogy a zentaiak még sokszínűbben mutassák be a hozzájuk érkező egyéneknek és csoportoknak — akiknek száma folyamatosan növekszik — mindazt, amivel büszkélkedhetnek.

Az egyik kiállítás tavaly, a csata 320. évfordulójára nyílt meg. Létrehozásában közreműködött Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Városi Múzeum, valamint a Vajdasági Víz Alatti Kutatók Egyesülete, melynek tagjai számos tárgyat hoztak fel az ütközet helyszínén a Tisza mélyéből.

A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk 1683—1697 és 1716—1718 elnevezésű összeállítás tovább bővítheti az ide látogatók történelmi ismereteit, a diákok körében pedig a mai kornak megfelelő eszközöknek köszönhetően válhat népszerűvé. Az anyag a Budavári Önkormányzat, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyarország szabadkai főkonzulátusa és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából született meg, illetve került a Tisza-parti városba.

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete 2006-ban alakult meg, és az eltelt több mint tíz évben, az önkormányzat támogatásával, meghatározó részévé vált a város életének. A Zentai Csata Emlékkilátón kívül kiemelt rendezvényei — a Tiszavirág Fesztivál, az I love Zenta és a Karácsonyi Kavalkád — is egyre több látogatót vonzanak a városba. Az érdeklődők minden látnivalókkal, rendezvényekkel, szálláshelyekkel stb. kapcsolatos információt megtalálhatnak a www.sentainfo.org honlapon.

Már kezdetben megfogalmazták, hogy a fő turistacsalogató a zentai csata lehet, és 2010-re el is készült a városháza tornyában a híres történelmi eseménynek szentelt emlékkilátó. Márkanév kialakításával is foglalkoznak, így a helyi vállalkozókkal együttműködve megszületett a zentai csatához köthető bor, marcipán, csokoládé, a turisztikai irodában pedig ajándék- és emléktárgyak is vásárolhatóak. Zenta egyre több diákkirándulás célpontja, és a városban töltött vendégéjszakák száma is látványosan megnövekedett.

— Évente mintegy 2000-2500 látogató fordul meg a városháza tornyában — mondta Laskovity Kornél igazgató. — Ez az úti cél egyre több magyarországi és szerbiai turisztikai iroda kínálatában szerepel. A Határtalanul! program keretében anyaországi diákcsoportok érkeznek hozzánk, a vajdasági általános iskolások pedig tavaly óta a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával jutnak el az emlékkilátóba. A toronylátogatás előzetes regisztráció alapján lehetséges, az érdeklődők az info@sentainfo.org e-mail-címen vagy munkaidőben a 024/817-818-as telefonszámon jelentkezhetnek. Nagyobb csoportokat (15 fő felett) hétvégén is fogadunk. A csoportot mindig az egyik munkatársunk kíséri fel, aki egyúttal a látnivalókról is tájékoztat.

— Ha a Történelmi Levéltár teljesen kiköltözik új helyére, a volt laktanyába, és az egész torony felszabadul, akkor újabb kiállítások is várhatóak — tájékoztatott Kosiczky András, a községi tanács tagja. — Mindenekelőtt a múzeumból szeretnénk áthozni a zentai csatához köthető tárgyakat, hogy minden egy helyen legyen, ezenkívül számos más ötletünk is van. Persze, ezek mind pénz- és pályázatfüggőek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..