home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A túlerővel szemben aratott győzelem tanulsága
Kartali Róbert
2023.03.08.
LXXVIII. évf. 10. szám
A túlerővel szemben aratott győzelem tanulsága

Az 1848—49-es forradalom és szabadságharc során március 5-én lezajlott kaponyai csatára emlékeztek vasárnap az ütközet emlékére felállított emlékműnél. Előtte Bajmokon Töröky Pál honvéd sírját koszorúzták meg, délután pedig Halász Tibor történész tartott előadást az 1849-es tavaszi hadjáratról és a kaponyai csatáról a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központban.

A kaponyai csata volt a forradalom legjelentősebb szabadkai eseménye, ez volt a tavaszi hadjárat egyik első győztes csatája. Az ütközet 174 évvel ezelőtt zajlott, 1849 március 5-én. A Gaál László alezredes vezette honvéd csapatok Szabadka és Bajmok között, a kaponyai csárdánál arattak győzelmet a Szabadka elfoglalására készülő, túlerőben lévő szerb felkelők felett. Ekkor dőlt el Szabadka, Szeged és az egész Felső-Alvidék további sorsa. Az egykori csárda helyén a forradalom 150. évfordulóján Szabadka Városa emeltetett emlékművet, egy fehér obeliszket. 

A túlerővel szemben aratott győzelmet ünnepeljük. Azokat a hősöket, akik kitartottak azok mellett az értékek mellett, amelyekben hittek, akkor is, ha az életüket kellett adniuk érte és a hazáért — emelte ki az emlékműnél tartott ünnepi beszédében dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. A múlt történéseit felidézve elmondta, a kaponyai csata hősei összefogtak, és az ősi magyar hadászati taktikát alkalmazva megfutamodást színleltek. Ezt látva az ellenség megbontotta a csapategységet, és üldözőbe vette őket. A megfutamodásból visszafordulva győzelmet arattak, annak ellenére is, hogy az emberek és az ágyúk számát illetően is kisebbségben voltak.

— Azért sikerülhetett ez, mert a szív hajtotta őket. Hittek abban, amiért harcoltak és összefogtak. Ez az az összefogás, amelyből nekünk mindannyiunknak tanulnunk kell, ez az az összefogás, amelyre mindannyian büszkék kell hogy legyünk, és amelynek jellemeznie kell a mai cselekvésünket is. Itt, Bajmok határában elmondható, hogy ez az, ami a bajmoki közösséget is az elmúlt években már sokkal nagyobb mértékben jellemzi, mint korábban. Ezért mindenképpen tiszteletet érdemel a Dózsa György Magyar Művelődési Központ korábbi és jelenlegi vezetése, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete és mindazok, akik tesznek annak érdekében, civil szervezeteket is létrehozva, hogy ez a település, ez a környék méltó legyen régi híréhez. Bajmok az előző évszázadokban az egész környék egyik leggazdagabb, leginkább tiszteletet parancsoló közössége volt. Elég csak megnézni a templomot — amelynek felújítására komoly összegeket sikerült biztosítani városi és elsősorban anyaországi eszközökből —, és máris látszik az a gazdagság, az a tiszteletet parancsoló jelleg, ami ezt a települést jellemezte az elmúlt évszázadokban. Ezt szeretnénk visszaidézni, és a jövőben is biztosítani az itt élők számára. A szabadságharc elbukott ugyan, elsőre úgy tűnhet, de a hősöknek a példamutatása olyan tiszteletet eredményezett a velünk együtt élők körében, hogy kevesebb mint két évtizedre rá létrejött a kiegyezés, azt követően pedig ennek a vidéknek a felvirágoztatása következett be, amely egészen az I. világháború kitöréséig tartott Bajmokon, Szabadkán, Szegeden és Baján, és mindenhol itt a környéken — tette hozzá a vkt elnöke. Ezután megkoszorúzták az emlékművet, többek között Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a Dózsa György MMK képviselői.

A rendezvénysorozat Bajmokon, a paprenyacsai temetőben kezdődött Töröky Pál honvéd sírjának megkoszorúzásával, aki a kaponyai csata után itt telepedett le, és élete végéig kántortanítóként szolgálta a helyi gyülekezetet. Itt emlékeztek meg a többi bajmoki honvédről is, akik nagy számban vettek részt a szabadságharcban. A sírt Erhard Róbert esperesplébános szentelte meg, majd elhelyezték az emlékezés virágait. Mindkét helyszínen fellépett a Búzavirág énekkar.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..