home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A túlélés éve
Tóth Tibor
2022.07.25.
LXXVII. évf. 29. szám
A túlélés éve

Néhány enyhébb nap után a hőmérséklet újra a magasba szökött, ami nemcsak a mindennapi életünket nehezíti meg, hanem a haszonnövények fejlődésének sem tesz jót. Az árpa és a búza aratásán már túl vannak a termelők, viszont a kapásnövényekre úgy hiányzik a csapadék, mint egy falat kenyér. Sajnos még a legmegbízhatóbb időjósok sem tudják megmondani, mikor érkezik a várva várt égi áldás, így várhatóan a még talajban lévő kultúrák sem hoznak rekordtermést, sőt már annak is örülhetnek a gazdák, ha egyáltalán lesz mit betakarítaniuk.

A topolyai határ tarka és változó képet mutat. Egyes területeken mindössze 9-10 mázsa búza termett holdanként, néhol a termésmennyiség elérte a 20 mázsát is, az átlag pedig 15-16 mázsa körülire tehető.

— Még az idős termelők sem emlékeznek, mikor kaptunk ilyen kevés csapadékot, mint az idén. Március környékén gyakran beborult az ég, vártuk a csapadékot, de mindössze 1 liter eső esett naponta. A termelők elvégezték a megfelelő agrotechnikai eljárásokat, ám az eső hiányát nem pótolhatták. A május végi, 20 liternyi csapadék után azt mondták a mérnökök, hogy az árpán már nem segít, a búzán viszont igen, mert a növény még zöld. Aratás után szomorúan állapítottuk meg, hogy a búzára is későn érkezett a csapadék — mondta Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke.


Tomik Nimród

Az elmúlt évben 18—20 dinárért vásárolták fel a búzát, most ez az ár 30—32 dinár között mozog — habár az aratás előtt 40 dinárról lehetett hallani —, mely magasabb a tavalyinál, viszont az üzemanyag, a műtrágya és a vegyszerek is alaposan megdrágultak, így Nimród szerint a felvásárlói árnak legalább 40 dinárnak kellene lennie. Az árpa ára is esett, 36 dinárról indult, most viszont 30—32 dinárért adhatják át a gazdák.

— Sokszor elmondtam, hogy inkább árpapárti vagyok, mivel igénytelenebb a búzánál, kevesebb műtrágyát és permetezést igényel, és hozamban is tizenegy esetből tízszer biztosan felülmúlja a búzát. A leginkább szárazságtűrő növény a repce, melynek a felvásárlási ára is megfelelt a gazdáknak egészen az aratásig. A betakarítás előtt 90 dináros végleges árról beszéltek, egy nappal később az ár 80 dinárra, majd még egy nap elteltével 70 dinárra esett vissza. Ez már gazemberség, arcátlanság, hiszen két nap alatt 20 dinárral csökkent az ár, amit a világpiacon uralkodó helyzetnek tulajdonítottak. A kukorica most köt, hozza a csövet, így ennek a haszonnövénynek is nagy szüksége volna csapadékra. Nem tudom, mire számíthatunk, hiszen a hosszú ideig tartó kánikula a beporzást is hátráltatja. A napraforgó viszonylag kisebb fejet hoz, mert érzi, elegendő nedvesség híján nagyobb termésre nem lesz képes — hangsúlyozta Nimród, hozzátéve, hogy az idén kevesen tudnak fejleszteni, a gazdasági év a túlélésről szól.

Magyarkanizsa községben szintén a szárazság következtében nagyon szerények a hozamok. A legjobb termőföldeken 25 mázsás holdankénti hozamot értek el a gazdák, a gyengébb földeken csökkent a hozam mennyisége.


Véget ért az aratás

— A hozam mennyisége a talaj állapotától és a vetőmag minőségétől függ, valamint attól, hogy a ritka záporok egyike mennyire találta el a területet. Egyértelmű, hogy a legnagyobb kárt a nedvességhiány okozta, de sok termelő a szokásosnál kevesebb műtrágyát szórt, mivel az ára egy év alatt 300%-kal növekedett, és a termelők alig tudták előteremteni a szükséges összeget. A kombájnok nagy számának köszönhetően az aratás gyorsan véget ért. Sokan már a betakarítás után átadták a termést, amikor még a felvásárlási árat sem lehetett tudni. A napokban világossá vált, hogy a végleges ár 35 dinár, mely a beruházási összeghez viszonyítva nagyon kevés. A termelő egyébként ennyivel is megelégedne, ha a műtrágya és más alapanyagok nem drágultak volna ekkora mértékben. Az idei termés értékét a befektetési anyagok idei árához kell hasonlítani, ami a következő gazdasági évre vonatkozik. Ebből a pénzből kell beszerezni a következő évi munkálatok alapanyagait, és ellátni a talajt annak érdekében, hogy jövőre is tudjunk aratni. Kétlem, hogy az idén bárki is jövedelemre tett volna szert, így biztos lesznek olyan termelők, akiknek a pénzügyi keretből még az alapanyagok beszerzésére sem futja. A kapásnövények nagyon szépen kikeltek, megfelelően fejlődtek, a gazdák védekeztek a gyomok ellen, de a termésmennyiséget a szárazság határozza meg mind a kukorica, mind a napraforgó esetében. A szemünk előtt mennek tönkre a növények. Borzasztó a látvány, és akkor hol van még az anyagi vetülete az egésznek? — értékelt Bata Erzsébet, a Magyarkanizsai Gazdakör elnöke.

Kiemelte, hogy az árpa valamennyivel jobban termett, mivel rövidebb a vegetációs ideje, és mire a nagy melegek megérkeztek, a szemek már fejlődésnek indultak. A felvásárlóhelyeken a nagyon vékony árpaszem áthullott a rostán, és törött szemként vagy szemétként könyvelték el, ami levonással járt a gazdák számára. Szó sincs törött szemről vagy szemétről. A szem vékonyabb, mert a hőség és a nedvességhiány miatt nem tudott megfelelően kifejlődni. A község területén általában 500-600 liter az éves csapadékmennyiség, Erzsébet mérése szerint ebben az évben eddig csak 115 liter esett. Az állandó szél szárítja a talajt, a szélfogó sávok nagyon rossz állapotban vannak, és erdőből is kevés van.


Bata Erzsébet

— Az öntözőrendszerek nagy segítséget nyújtanak. Különféle pályázatok által beszerezhetőek, viszont óriási gond, hogy a termelők ivóvízzel locsolnak. Több háztartásban már egy ideje nincs víz, mert néhány száz méterrel odébb napi 24 órán át öntöznek, elvonva az ivóvizet a tanyáktól, lakóházaktól. Sürgősen ki kell építeni az öntözőrendszert Vajdaság-szerte. Hatalmas összegeket fizetünk be lecsapolás címén, aminek nem látjuk a pozitív hatását. Egy Görögországban nyaraló ismerősömmel beszéltem a minap, aki elmondta, hogy nagy hőség uralkodik a dél-európai országban, viszont az öntözési lehetőség az öntözőrendszereknek köszönhetően meg van oldva, és elsőrendű termést takaríthatnak be a gazdák. Nálunk ezt miért nem lehet megoldani? Európa legjobb termőföldjei vannak nálunk, de az öntözőrendszer nagy fokú hiánya miatt a szemünk előtt mennek tönkre a növények, válik semmivé a munkánk — mondta Bata Erzsébet.

Ez a gazdasági év a túlélésről szól. Fejlesztésre sajnos nagyon kevés gazda gondolhat, a legtöbben már a meglévő gazdaság fenntartását is eredményként lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..