A túlélés esélyének növelése

A túlélés esélyének növelése

Több mint egy éve helyezték el Zentán, a piactéren az újraélesztéskor használható automata külső defibrillátort. Szerencsére, a berendezést eddig egyszer sem kellett élesben használni.

– Azokon a helyeken, ahol sok ember fordul meg, szükség lehet a szerkezetre, mert a hirtelen szívhalál mindenféle előzmény nélkül bárhol, bármikor és bárkinél bekövetkezhet. Mivel az ilyen esetek közel 80 százaléka az egészségügyi intézményeken kívül történik, ahol nem áll rendelkezésre szakmai segítség, rendkívül fontos, hogy a lakosság minél nagyobb arányban elsajátítsa az automata külső defibrillátorok használatát, ugyanis az öt percen belüli korai defibrilláció a tízszeresére növeli a túlélés esélyét – hangsúlyozta Lőrinc Csongor, a zentai községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja.

Ez egy pilótaprojektum Szerbiában, amelyhez Zenta az egészségház mentőszolgálatának a kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával csatlakozott. A Tisza parti városban folyamatos a polgárok képzése, az elmúlt időszakban mintegy hétszáz ember hallgatta meg az ismertetőt, illetve próbálta ki az oktató készülék alkalmazását. A cél az lenne, hogy a lakosságnak legalább a húsz százaléka rendelkezzen ezekkel az ismeretekkel. A laikus elsősegélynyújtásban ugyanis nem elegendő mentőt hívnunk, mert amíg a szakemberek megérkezésére várunk, elmúlnak azok a drága percek, amíg segíthettünk volna a bajbajutott személyen.

Zenta község területén az Alltech Serbia Rt. volt az első olyan vállalat, amely beszerzett egy ilyen típusú készüléket. Ujvári Tibor a cég vezetője elmondta, örömükre szolgál, hogy a kezdeményezés mellé állhatnak. Az automata külső defibrillátort az üzem azon részén helyeztek el, ahol a legtöbben dolgoznak, illetve több váltásban folyik a munka. Az igazgató úr bizton állítja, mivel már rendeztek próbariadót, hogy a berendezést szükség esetén 3-3,5 perc alatt tudják eljuttatni a vállalat legeldugottabb részébe is.

Berényi Anasztázia, munkavédelmi és tűzvédelmi referens az elhangzottakhoz hozzáfűzte, az oktatáson minden dolgozójuk részt vett, öten pedig profi kiképzésben részesültek. A program folytatásában, június 30-án, a foglalkoztatottak számára szervezendő Alltech napon is lesz egy rövid tanfolyam az automata külső defibrillátor gyakorlati alkalmazásáról.

Az Alltech Serbia Rt. támogatásával a hétvégi Tiszavirág Fesztiválon is tartottak képzéssel egybekötött bemutatót a defibrillátor használatáról. Mint megtudtuk, újabb készülékek elhelyezését tervezik a község területén, a következő helyszín minden bizonnyal a Városi Sportcsarnok lesz majd.


A szerző és Horváth Zsolt fotói

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A túlélés esélyének növelése
Riport
A túlélés esélyének növelése
Riport
Facebook

Támogatóink