home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A tudomány lelke
Zséli Ágnes
2020.03.01.
LXXV. évf. 9. szám
A tudomány lelke

A törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola az SOS — Soul of Science nevű Erasmus+ KA229 projektum koordinátora. Partnere egy-egy angol, török, spanyol és olasz iskola. Aktivitásai nagy részét az eTwinning felületen valósítja meg.

A törökbecsei általános Iskola SOS — Soul of Science, illetve A tudomány lelke nevű projektumát a tanintézmény angol szakos tanára, Lenkes Emma dolgozta ki, aki egyúttal a program főkoordinátora is. A bánáti tanintézményben a tervezet aktivitásait tavaly októberétől realizálják, míg a befejezés határideje húsz hónap. A pedagógus a projektum céljai mellett az eTwinning felületen folyó aktivitásokat is ismertette.


Lenkes Emma felvételei

— Célunk a diákok kulcskompetenciáinak fejlesztése, gondolok itt a szociális, interkulturális, nyelvi és digitális készségekre, valamint az angolnyelv-tudásuk bővítésére és használatára, a STE(A)M tantárgyak népszerűsítésére. Ehhez még hozzáadódik az A betű, mely az art szót, illetve a művészetet, kreativitást jelképezi. Ez valójában egy interdiszciplináris megközelítésű tanítási módszer. Az eTwinning platformon a projektumpartnereinkkel, pontosabban egy-egy angol, spanyol, török és olasz iskolával online kapcsolatban vagyunk, és olyan miniprojektumokat valósítunk meg, amelyek az SOS-projektumunk részeit alkotják. Az első évben szó lesz a természeti katasztrófákról, a robotikáról, a matematikáról, a nők szerepéről a tudományban, a második iskolaévben pedig a művészetet is bevonjuk a munkánkba. A tudomány lelke nem véletlenül célozza meg éppen ezeket a tantárgyakat, hiszen fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok tudomást szerezzenek arról, hogy nemcsak a matematikusoknak, kémikusoknak van szükségük a természettudományos tantárgyak ismeretére, hanem más szakmák művelőinek is. Főként a mai világban, amikor a műszaki és tudományos készségek a munkaerőpiacon egyre fontosabbak. Mi a lányokat is arra ösztönözzük, hogy megkedveljék ezeket a tantárgyakat, hiszen a világ STE(A)M-állásainak csupán 26%-át töltik be nők. Kreatív műhelymunkákat szervezünk, ahol a diákokkal projektmódszerrel dolgozunk. Ezeken az alkalmakon több tanár is részt vesz, például amikor angol nyelven a földrengésről tanulunk, a földrajz és a fizika szakos tanár is jelen van, a diákok pedig fogpiszkálóból, zselés cukorkából struktúrákat, házakat építenek, majd tesztelik azok ellenállását a földrengéssel szemben. Aktivitásaink egy részében a tanulók online beszélgetnek spanyol, angol, olasz, török társaikkal, emellett pedig több tantárgy keretében a külföldi partnereinkkel közösen tanítási egységeket dolgozunk fel. A projektumunk főként a felsős diákokat öleli fel, de alsósokkal is foglalkozunk.

 

Az egyik leglényegesebb aktivitás a tanár-diák mobilitás, melyen azt kell érteni, hogy háromszor öt diák — pedagógus kíséretében — egy hetet tölt el majd Spanyolországban, Angliában, valamint Olaszországban. Ez lehetőséget nyújt a személyes kapcsolatteremtésre, barátságok kötésére, más tanítási módszerek megismerésére, új tudás megszerzésére.

— Az európai diákcsereprogramba elsőként a helyi középiskola kapcsolódott be, majd településünk két általános iskolája is, aminek köszönhetően a szerbiai Interkultura szervezet által több tanulónk külföldön járt, illetve lehetőség adódott arra, hogy egy másik ország oktatási intézményében tanulhassanak — mondta Biljana Banjac iskolaigazgató. — Mivel iskolánkban szerb és magyar oktatás folyik, úgy gondoltuk, hogy intézményünket mindenképp nemzetközivé kell tennünk. Így született meg az ötlet, hogy kidolgozzuk az iskolánkra vonatkozó európai fejlesztési programot, mely alapján elkészült A tudomány lelke projektum.

A törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola A tudomány lelke elnevezésű projektumát az Európai Unió Oktatási Alapja 23 000 euróval támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..