home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A tudás, az összetartozás és a szolidaritás ünnepe
(gyg)
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
A tudás, az összetartozás és a szolidaritás ünnepe

Immár több mint ezer ösztöndíjasa van az MNT komplex felsőoktatási ösztöndíjprogramjának — Ünnepélyes rendezvény keretében a szabadkai Városháza dísztermében szombat délelőtt írták alá a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ösztöndíjszerződéseit azok az idei elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatók, akik szülőföldjükön kezdték meg tanulmányaikat.

Ünnepélyes rendezvény keretében a szabadkai Városháza dísztermében szombat délelőtt írták alá a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ösztöndíjszerződéseit azok az idei elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatók, akik szülőföldjükön kezdték meg tanulmányaikat.

A munkaelnökség tagjai — dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, dr. Takács Márta, az MNT felsőoktatási és tudományügyi bizottságának elnöke, Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke, valamint dr. Lengyel László, az MNT Közigazgatási Hivatalának felsőoktatással megbízott tanácsosa — közül elsőként az MNT elnöke mondott üdvözlőbeszédet.

A tudás, az összetartozás és a szolidaritás ünnepe ez, mondta dr. Korhecz, rámutatva a Városháza dísztermének vitrázsain látható magyar történelmi személyiségek — Széchenyi István, Deák Ferenc és Kossuth Lajos — nagyságára, s hangsúlyozva, hogy a XXI. században is a XIX. század államférfijainak példáját kell követnünk: a nemzet és a haza érdekeit kell a saját gyarapodásunk elé helyezni.

Az MNT Kárpát-medencei viszonylatban is páratlan, komplex ösztöndíjprogramja, amely a vajdasági magyarság felemelkedését szolgálja, immár több mint ezer hallgatót segít az itthon tanulásban. Az ösztöndíjakért cserébe pedig — a tanuláson és sikeres vizsgákon kívül — azt várják a hallgatóktól, hogy cselekvő magyar emberekké váljanak, vagyis Széchenyi, Deák és Kossuth példáját követve ne a könnyebb, hanem a helyes utat válasszák: a hétköznapokban is méltósággal vallják meg magyarságukat, vállaljanak szolidaritást nemzettársaikkal, és tegyenek szülőföldjük gazdagodásáért. Dr. Korhecz végezetül megköszönte a támogatást a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a magyar kormánynak, ami nélkül az MNT igyekezete nem vezetett volna eredményre.

Az ünnepélyes szerződés-aláíráson Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is tiszteletét tette. Kiemelte: a nemzetpolitikai munka legfontosabb része, hogy partnereket találjanak a határon túli vezetőkben. Ahhoz ugyanis, hogy Budapestről segíteni tudják a külhoni magyarságot, tudniuk kell, mi az, amit támogatniuk kell. Ennek feltérképezésében elsőszámú partnerük az MNT, a jövőben pedig nagy valószínűséggel a mostani egyetemisták lesznek majd, hiszen néhány év múlva már ők képezik a vajdasági magyar elitet.

Az ünnepség folytatásában az előző tanév legsikeresebb ösztöndíjasai és demonstrátorai elismerő oklevélben részesültek. Várkonyi Zsolt köszöntőjét követően pedig az első- éves hallgatók aláírták az ösztöndíjszerződést. Az ösztöndíjasok nevében Tóth Kata mondott köszönetet az MNT-nek.

Az ünnepségen közreműködött a szabadkai Zeneiskola női kara Csikós Krisztina vezényletével, Pesitz Mónika és Pámer Csilla, a szabadkai Népszínház színművészei, valamint Radetity Ádám és Görög Enikő zeneművészek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..