home 2024. július 19., Emília napja
Online előfizetés
A tragédia után egy héttel
2023.05.11.
LXXVIII. évf. 19. szám
A tragédia után egy héttel

Egy hét után tértek vissza a diákok a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolába, de egyelőre nem a tanításon van a hangsúly, hanem a gyerekekben felmerülő kérdéseken. A szakértők véleménye volt, hogy tanulóknak mielőbb vissza kell térniük az iskolai tevékenységhez, de még nem a tanítás és a tanulás a fontos, hanem a beszélgetés, a történtek feldolgozása szakemberek segítségével. Az órák majd akkor kezdődnek el, amikor a szakértők úgy értékelik, és a gyerekek igényt mutatnak rá.

Jelenleg is virágok, gyertyák és mécsesek sorakoznak az iskolánál, a bejáratot pedig rendőrök őrzik.
A Szülők Tanácsa megfogalmazta követeléseit, amelyre hét napon belül választ várnak az illetékesektől. Ezek között szerepel a történtek rekonstrukciója és a szülők tájékoztatása a nyomozás fázisairól, továbbá követelik a tájékoztatást arról, mi lesz az elkövető sorsa, ugyanis többen attól félnek, hogy szabadlábra helyezik. A törvénnyel összhangban követelik azok büntetését, akik közzé tették az érintett gyerekek és családjaik neveit, valamint fotóit, mivel az így bejárta az egész világot.

Időközben letartóztattak egy szabadkai gimnazistát is, aki az iskolai pszichológussal való beszélgetés során bevallotta, tömeggyilkosságot tervezett véghezvinni. Sajtóhírek szerint az FBI figyelt fel rá, mivel tömeggyilkosok nevével hozott létre internetes fiókokat és a bombakészítés után keresgélt a neten.

A kettős tragédia óta egyébként több letartóztatás is történt Szerbia-szerte: a közbiztonság veszélyeztetése, erőszakos fenyegetés, pánikkeltés, hamis hírek miatt. Egy kislány például az egyik közösségi oldalon a belgrádi iskolai lövöldözés áldozatain gúnyolódott, és a gyilkost dicsőítette. Őt beszélgetésre vitték be.

Előállítottak egy középiskolás fiút Kraljevón, aki a gyanú szerint egy közösségi oldalon megfenyegette osztálytársait, hogy automata fegyvert visz az iskolába. A rendőrök átkutatták a fiú lakóhelyét, ahol nyolc golyót találtak.

Forrás: Tanjug, subotica.com, Szerbiai RTV, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..