home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A továbbjutás küszöbén
Tóth Tibor
2016.06.19.
LXXI. évf. 24. szám
A továbbjutás küszöbén

F-csoport, 2. forduló: Izland—Magyarország 1:1 (1:0)

F-CSOPORT, 2. FORDULÓ

Izland—Magyarország 1:1 (1:0)

Marseille, Stade Vélodrome, 60 842 néző. Vezette: Karaszjov (orosz).

Gólszerző: G. Sigurdsson (40. – 11-esből), ill. Saevarsson (88. – öngól)

IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson, 67.), B. Bjarnason –  Sigthórsson (Gudjohnsen, 84.), Bödvarsson (Finnbogason, 69.). 

MAGYARORSZÁG: Király – Lang, Guzmics, Juhász (Szalai, 85.), Kádár – Gera Z. – Dzsudzsák, Nagy Á., Kleinheisler, Stieber Z. (Nikolics, 67.) – Priskin (Böde, 67.). 

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya három helyen eszközölt változást az osztrákok elleni mérkőzéshez képest. A sérült Fiola helyett Lang került a jobboldalra, az ő helyén pedig Juhász játszott, Szalai helyett Priskin került a kezdőbe, Némethet pedig Stieber váltotta.

Az első perctől kezdve többet birtokolták a labdát a magyarok, a vezetést mégis az északiak szerezték meg, miután egy szöglet után Király kiejtette a labdát, majd Kádár előtt Gunnarsson nagyot homorított, az orosz játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Sigurdsson magabiztosan értékesítette, így a félidőre az izlandiak mehettek előnnyel.


Az izlandi Birkir Saevarsson (jobbról a második) öngólt lõ, mellette jobbra Böde Dániel (jobról) és Szalai Ádám (jobbról a harmadik) MTI Fotó: Illyés Tibor

A 67. percben Böde Dániel és Nemanja Nikolics lépett pályára, és a sorozatos támadások a 88. percben értek góllá. Nagy kiválóan passzolt Nikolicshoz, akinek centerezését követően Saevarsson Böde elől menteni igyekezett, de öngólt vétett. Az utolsó percben egy izlandi szabadrúgást követően került veszélybe a magyar kapu, de a kipattanó labda egy magyar védőn irányt változtatva centikkel kerülte el a magyar kaput.

Az F-csoport állása a második forduló után: 1. Magyarország 4 pont (3:1-es gólarány), 2. Izland 2 (2:2), 3. Portugália 2 (1:1), 4. Ausztria 1 (0:2)

A 3. fordulóban,  június 22-én, szerdán: Magyarország—Portugália, Lyon 18.00; Izland-Ausztria, Saint-Denis 18.00


A magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek az Izland—Magyarország mérkőzés után (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Nyilatkozatok az MTI-nek:

„Azt hittem bátrabbak lesznek, de szerintem tartottak tőlünk, ezért nem mertek jobban kinyílni. Abban erősek, ahogy védekeznek, ezt most is megmutatták, de kicsit így is csalódottak vagyunk, hogy nem lett győzelem a vége”— mondta a Gera Zoltán, a Ferencváros veteránja, aki arra utalt, hogy a magyarok az egész meccsen nagy fölényben futballoztak.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány arról beszélt, hogy már Ausztria 2:0-s legyőzésekor megmutatták, tudnak futballozni, de szerinte ilyen közönség előtt szinte nem is lehet kikapni. A meccsről szólva megjegyezte, hiába játszottak jól, ezen a szinten már nem lehet hibázni, mert azt megbünteti az ellenfél. Ezen a találkozón szerinte kettőt hibáztak, s abból egyszer gólt is kaptak.

„Szívesen lennénk otthon is, hogy átéljük az ottani hangulatot, de nekünk ez a 90 perc jut. Viszont ennél nagyobb katarzis sehol sem lenne. Jussunk minél tovább, hogy ezt sokszor átélhessük" — mondta a magyar szurkolókról a Bursaspor szélsője, aki hozzátette, mindent feladna a válogatott sikeréért, mert annál számára nincs felemelőbb, minthogy „magyar játékosként a magyar válogatottért küzdjön magyar szurkolók előtt egy nagy tornán”. Megjegyezte, Bernd Storck szövetségi kapitány szólt, hogy a meccs előtti napokon már ne foglalkozzanak az ünnepléssel és a drukkerekkel, de nehéz függetleníteni magukat ettől.

Nagy Ádám nagyszerű észrevétele volt a passz, amelyet kiválóan adott be az üres területre nekem. Először Gerát szerettem volna megjátszani, de végül mégis a hosszú oldalon érkező Böde Dani mellett döntöttem. Jó labda volt a kapus és a védők között, ha nem a védő, akkor Böde rúgja a kapuba” — elevenítette fel a gólt a csereként beállt Nikolics Nemanja, aki a továbbjutásról nem kívánt beszélni, szerinte arról csak akkor érdemes, ha már száz százalékig biztos lesz.

A Legia Warszawa gólkirály csatára úgy vélte, Izland angol futballt játszott, sok ütközéssel és kontratámadásokkal, de a magyar csapat addig nyomott, amíg célt nem ért. Hozzátette, mivel az izlandiak nagyon beálltak védekezni és nagyon tömörek voltak hátul, ezért az volt a terv, hogy széleken kerülnek mögéjük.

Böde Dániel azt mondta, az Eb rajtja előtt mindenki aláírta volna a négy pontot, mert ezzel nagy sanszuk van a továbbjutásra. Arról, hogy ki mennyi lehetőséget kap, úgy nyilatkozott, ők katonák, és azt teszik, amit a hadvezér mond, ha egy percet kap, akkor egy percet játszik.

Juhász Roland szerint az egész meccsen fölényben játszott a magyar válogatott, amely szinte végig birtokolta a labdát, és „az ellenfél semmiből szerzett vezetést”. A Videoton védője úgy vélte, „egyre inkább játszós futballt” próbálnak megvalósítani.

A magyar válogatott matematikailag még nem jutott tovább, de négy pontjával vezeti az F csoportot a második forduló után, és harmadiknál rosszabb már nem lehet a kvartettben. Az utolsó körben szerdán Portugáliával találkozik Lyonban. A hat négyesből az első két-két helyezetten túl a négy legjobb harmadik is nyolcaddöntőbe jut.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..