home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A tóthfalui óvoda javára retróztak
Fehér Márta
2022.12.01.
LXXVII. évf. 48. szám
A tóthfalui óvoda javára retróztak

Összefogott az egész falu, sőt a közelebbi és távolabbi környék,minden tombolajegy fogyott el a retró partin, a bevételt pedig a helyi óvoda kapta, ahová tizenöt kisgyermek jár. Az ovisokat is meglátogattam, s a pénteki retró diszkót sem hagytam ki.

Bármerre is nézünk a tóthfalui óvodában, mindenütt kreatív kezek és kezecskék nyomát látjuk: homokozókagyló feletti lábasban, kukoricacsutkák fölött „főtt” a bográcsos, szemes kukoricát engedtek le a gégecsöveken a műanyag tálakba, színes, különböző formájú és méretű korongokat helyeztek el a kartonpapírra rajzolt alapokra a gyerekek, őszitermény-kiállításban lehetett gyönyörködni az egyik sarokban, margarinosdoboz-karú mérleg egyensúlyozott a másikban, a zenesarok felett pedig a következőt hirdette a felirat: A Te éned és az Én énem együtt ének. Dukai Tímea és Brigitta Šećerov óvónők segítségével hosszú kartongurigákból labdapályát alkottak a gyerekek, s addig-addig ügyeskedtek, amíg egy csörlő is kanyarodott a szerkezethez. Kiegyensúlyozott, boldog, családias hangulatban gyönyörködhettem, ahol szemmel láthatóan mindenki igyekezett hozzátenni a tőle telhetőt a közös munkához. Egy-két elejtett félmondatból az is kiderült, hogy egyszerű, közérthető, biztonságot adó szabályok szerint telnek a napok az oviban. Mivel semmi sem kényszer, nem csoda, hogy a kicsik számára mi sem természetesebb, mint hogy egy kérésre odavigyenek valamit az óvó néninek, összesöpörjék a széthullott kukoricaszemeket vagy odébb álljanak, míg a létráról szalagot kötöznek a felnőttek a gerendához, hogy a csörlő működésbe lendülhessen, és mindeközben senki sem türelmetlenkedik vagy méltatlankodik, és még egy félhangos szó sem esik.


Így kell beleönteni a kukoricát — mutatja Regina, Lotti és Matyi

— Kuckó óvodának hívják az intézményt, mivel a tájházi kemence alig néhány házzal odébb található — meséli Dukai Tímea óvónő. — A tizenöt gyermek vegyes korosztályú: öt-öt kis- és nagycsoportos, illetve iskolai előkészítős van velünk. Nagyon jó vegyes csoportban dolgozni, még ha nehezebb is, a különböző generációk segítik egymást, odafigyeléssel, a gyermek jó közérzetének megteremtésével csodákra vagyunk képesek. Örülök annak, hogy óvodánk egy viszonylag új épületben kapott helyet — 2002-ben lett átadva —, s felszereltség tekintetében sincs okunk panaszra, hiszen mindenünk megvan, ami egy gyermek egészséges fejlődéséhez kell. A szülői közösség is csodálatos, mindenben segítenek bennünket, szeretnek itt nálunk, élvezik, ha közös programokat, projektzárókat tartunk. A falu életében is részt veszünk, hiszen a gyerekek közösségünk büszkeségei, igyekszünk minden felkérésnek eleget tenni, ott vagyunk fellépőkként a rendezvényeken, a gyerekek örömmel készülődnek.


Csoportkép Brigi és Timi óvó nénivel

A kreatív, hagyományőrző feladatok, játékok mellett a kicsinyek a digitális kihívásokat is szeretik, így az óvoda a jótékonysági retró diszkó tombolabevételéből egy egyszerű és gyerekbarát kivitelezésű programozható játékrobotot szeretne vásárolni. Timi megmutatja nekem Bee-Botot, avagy magyar becenevén Zümi programozható méhecskét, mely remekül felhasználható az irányok tanításához, a gombok használatával pedig a finommotorikus mozgás is fejleszthető.

— A gyerekek nagyon szeretik, és habár türelemre tanítjuk őket, nehéz kivárniuk, mire mindenki sorra kerül a használatakor. Tetszik ez nekünk, vagy sem, a mai gyerekek igénylik a digitális eszközöket, születésüktől kezdve részei az életüknek. Ezért a felajánlásból még egy ilyen eszközt szeretnénk venni — magyarázza.

A többszörös díjnyertes angol termék Magyarországon mintegy 40 000 forinttól (azaz kb. 12 000 dinárért) szerezhető be, így a péntek esti retró diszkó rengeteg eladott tombolajegyéből, a gyerekek nagy örömére, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény tóthfalui óvodaépülete minden bizonnyal megvásárolhat egy másik változatot.

— Előbb a retró diszkó megszervezésének az ötlete merült fel szervezőtársamban, Oszacsik Kittyben, hiszen a környéken mindenütt rendszeresen tartanak ilyen bulikat, Tóthfaluban pedig eddig még nem volt — mondta Fejős Ornela, a szervezőpáros tagja. — Ehhez jött szinte azonnal a jótékonykodás ötlete is, és úgy döntöttünk, hogy a tombola bevételét az ovinak adjuk, s a pénzt arra használják fel, amire szeretnék. Mindkét gyermekem idejár, és folyamatosan szervezünk valamit az ovi számára: palacsintasütést, egyéb eseményeket, programokat. Kittivel írtunk a falu és a környék vállalkozóinak, magánszemélyeknek, vállalatoknak, cégeknek, és a szülőket sem hagytuk ki, mindegyik felajánlott egy-egy nyereményt a tombolára. Rengeteg felajánlás érkezett, pillanatok alatt meghaladtuk a százat, majd a százötvenet, végül pedig megközelítettük a kétszázat. Meglepődtünk, hiszen ötvenben gondolkodtunk! Nagyon értékes nyereményeket kaptunk, olyanoktól is érkezett támogatás, akikhez személyesen nem fordultunk, hanem valahol hallottak az akcióról — csodálatos, hogy a mai életkörülmények közepette mennyi segítőkész ember él körülöttünk. Örülünk, hogy ennyien ellátogattak a kis falunkba péntek este, és nagyon hálásak vagyunk a helyi közösségnek, amiért ingyen rendelkezésünkre bocsátotta a termet.

A retró diszkón DJ Maxi gondoskodott a jó zenéről, szinte kicsinek bizonyult az ifiotthon, s a rengeteg nyeremény is gazdára talált — a szervezők kérésére nem emelünk ki senkit az adományozók közül (az esemény Facebook-oldalán folyamatosan lehetett tájékozódni az ajándékokról, minden egyes adományt közhírré tettek), hiszen a közös ügyhöz a közösség részéről mindenki hozzájárult valamivel, s ez a lényeg.


Fergeteges hangulat, óriási érdeklődés és gazdag tombola a retró diszkó rendezvényen

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..