home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A történet folytatódik
Tóth Lívia
2022.07.04.
LXXVII. évf. 26. szám
A történet folytatódik

A csókai Művelődési és Oktatási Központ szervezésében a városi könyvtárban mutatták be a magyarkanizsai Hugyec Anikó Túl hosszú út című második regényét. A szerzővel Szőregi Márta könyvtáros beszélgetett, részleteket Dupák Anikó olvasott fel.

Az új regény méltó folytatása és egyúttal lezárása elődjének, a nagy sikerű Túl kevés idő címűnek. Ez az újrakezdés, a második esély története, mely ott folytatódik, ahol az első kötet befejeződött. Komolyabb hangvételű, hiszen ezúttal a főszereplőnek a harminchat éves énje, az érett anya jelenik meg. A már megismert karakterek élete zajlik tovább, a megélt traumákat mindenki másként próbálja feldolgozni.

A következő sorok a könyv egyik ajánlójában jelentek meg: „Az élet azonban mindig az egyensúlyra törekszik, ahol elvesz, ott ad is. Ezek a második esélyek. Lehetőségek a boldogságra, a sötétség után a világosság megpillantására. A kérdés csupán annyi, hogy tudunk-e élni azzal, amit tálcán kínál a sors, vagy félelmeink és gátlásaink miatt örökre a sötétség foglyai maradunk. Észrevesszük-e időben a felénk küldött jeleket, vagy a felismerés csak a veszteség küszöbén lesz mindennél valósabb?”

A regény váltott szemszögből íródott, két szereplő meglátását mutatja be néhány hónapban összesűrítve. A fő cselekményt Juli és Arnold elbeszélése által ismerjük meg, a prológus és az epilógus sorai Juli lánya, Zoé hangján szólnak az olvasókhoz. Csakúgy mint az első kötetnek, a másodiknak is fontos és elengedhetetlen része a zene, az író ezúttal is jelentős szerepet szán a daloknak. Ugyanez a helyzet a szimbólumokkal, például a hattyúval, a zöld színnel, melyek kiválóan illeszkednek a cselekményhez.

Hugyec Anikó elmondta, az elsőhöz hasonlóan ismét romantikus történetet kínál az olvasóknak, viszont ennek van egy nagyon erős lélektani üzenete. A könyvbemutatón hangsúlyozta, a második rész írásakor egy kissé elbizonytalanodott, és arra gondolt, mégiscsak le kellett volna zárnia a történetet az első kötet végén. Sokáig nem volt pontos elképzelése a szereplők sorsának további alakulásáról, csak halvány képkockákat látott maga előtt, de végül minden jól alakult, és most már nem bánja, hogy így döntött, sőt, most úgy érzi, a második kötet áll hozzá közelebb. 

Megtudtuk, hogy Anikó az online térben is aktív, folyamatosan kapcsolatban áll az olvasóival, akik írnak neki, elmondják a véleményüket a könyveiről. Nagyon szereti a visszajelzéseket, és lelkiismereti kérdésnek tartja, hogy válaszoljon a bejegyzésekre.

A terveiről elmondta, már az új könyvén dolgozik, melyet nagy kihívás volt elkezdenie, nagyobb terjedelmű lesz ugyanis, és annak ellenére, hogy szintén romantikus, érzelmes, teljesen más jellegű, mint az első két könyve.


Fotók forrása: Csókai Városi Könyvtár 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..