home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A történelem ihletésében
BÚCSÚ Ottó
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám

A Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület szakköri magyar történelemoktatást szervezett annak az identitás megerősítését szolgáló programnak köszönhetően, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott, illetve a Balassi Intézet hirdetett meg.

A 2012 novemberétől 2013. május 30-ig folyó szakköri munkát Herbut Anna történelem szakos tanárnő vezette. Összesen 17 általános iskolás gyermek vett részt a foglalkozásokon és a három kiránduláson. A feldogozott tananyag a magyar nép eredetétől kezdve az 1848—1849-es forradalom és szabadságharcig ismertette a magyarországi és délvidéki eseményeket. Összesen tizennyolc foglalkozáson, a többi közt tizenhárom szakköri oktatáson, vettek részt a tanulók. Megtekintették a szabadkai Városi Múzeumot és a Történelmi Levéltárat, ellátogattak az aracsi Pusztatemplomhoz, jártak a zentai csata emlékhelyénél, megnézték a zentai Városi Múzeumot, ezenkívül sétáltak a péterváradi várban is.

A gyerekek megismerkedtek saját nemzetük eredetével, Szent Istvánról, a Hunyadiak és az Anjouk uralkodásáról, és a Habsburgok uralmáról tanultak. A szakkör témája volt továbbá a török kiűzése Magyarországról, a felvilágosodott abszolutizmus — Mária Terézia, II. József kora. Feldolgozták az 1848—1849-es forradalom és szabadságharc témakörét is, kitérve a magyarországi és a délvidéki vonatkozású eseményekre is.

A tanárnő élvezetes előadásmódjának köszönhetően a tanulók nagy szorgalommal jártak a foglalkozásokra, sőt már érdekli őket az esetleges szeptemberi folytatás is. Sikerült tehát felkelteni a felnövekvő generáció érdeklődését a magyar történelem iránt. Erre külön példakén említhető, hogy Vass Zoltánt, az általános iskola negyedik osztályos tanulóját annyira megihlették a szakkörön tanultak, hogy kartonból és textilből elkészítette a magyar korona mását, megrajzolva annak összes díszét is.

A szervezők az identitás megőrzése és megerősítése szempontjából rendkívül fontosnak tartják nemzetünk eredetének és történelmének az ismeretét. Tapasztalataik szerint ez a tudás nemzedékről nemzedékre csökken. A folyamat visszafordítása érdekében nagyon jelentős az ilyen és ehhez hasonló iskolán kívüli foglalkozások, szakkörök megszervezése. A továbbiakban szükségesnek tartják a magyar vonatkozású földrajzi ismeretek bővítését is.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..