home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A topolyai kerékpárgyártás negyed évszázada
Kartali Róbert
2022.01.31.
LXXVII. évf. 4. szám
A topolyai kerékpárgyártás negyed évszázada

Működésének negyed évszázadát zárta tavaly a topolyai székhelyű Capriolo kerékpárgyár. Az idén 26. évébe lépő vállalkozás a fennállása óta folyamatosan bővül, korszerűsödik. Mára nem csupán a hazai piacon van jelen termékeivel, a külföldieket is sorra hódítja meg, Capriolo feliratos kerékpárok már számos európai uniós országban is megvásárolhatóak. A cég sikertörténetéről Brindza Lajost, a kft. tulajdonosát kérdeztük.

* Milyen volt a kezdet 1996-ban, és mára hova fejlődött a cég?

— Az első évben néhány ezer biciklit gyártottunk, egy garázsban. Akkor tanultuk meg a kerékpárgyártás minden csínját-bínját, az még talán nem is gyártás volt, inkább összeszerelés. Beszereztük az alkotóelemeket, összeszereltük őket, értékesítettük a biciklit, majd újra mentünk beszerezni. Mára eljutottunk oda, hogy tavaly több mint 110 000 biciklit értékesítettünk, de sokkal többet szereltünk össze. Úgy várjuk az idény kezdetét, hogy jelentős raktárkészletünk van. Korábban az év végi raktározás miatt a bankok kritizáltak bennünket a hitelkérelmezések során, de bebizonyosodott, hogy azok jártak jól, akiknek van raktárkészletük, így akkor is tudnak dolgozni, amikor beszerzési nehézségek adódnak.


Brindza Lajos és egy E-bike

* A családi vállalkozás odáig fejlődött, hogy most egy hatalmas gyár területén vagyunk. Hány ember dolgozik itt?

— A gyár 200 alkalmazottat foglalkoztat állandó munkaviszonyban, de rajtuk kívül a szezonban ideiglenesen is felveszünk embereket. Számos szerbiai nagyvárosban működtetünk sportcentrumot is, ahol főleg a kerékpárjainkat és a kerékpártartozékokat forgalmazzuk, de van kerékpárszerviz is, valamint az összes kínálatunkban lévő sporteszköz. Vannak franchise módon működő boltok is, a topolyai Kripton vállalat nekünk gyártja a kerekeket és a felniket, így összességében elmondható, hogy a Capriolo mintegy 300 ember megélhetéséről gondoskodik.

* Hogyan alakult a termékpaletta az évek során?

— A kezdetekben négy típust gyártottunk, melyet igazából kettőre lehet szűkíteni. Volt egy férfi és egy női mountain bike, ha tettünk rá csomagtartót és sárhányót, abból lett egy férfi és egy női city bike. Idővel a vásárlók mondták, hogy mit szeretnének, és amikor azt már negyedszer, ötödször, tizedszer hallottuk vissza, akkor azt a modellt bevezettük. Így jöttek a gyerekbiciklik, köztük is a különböző méretűek: a 12-es, a 16-os, a 20-as, a 24-es. Ezután a különböző city bike-ok következtek. Az idősebbek kontrafékest kértek a soksebességes helyett, azt is bevezettük. Később divatba jöttek a trackingbiciklik, melyek 28 colosak, és nem kramponos gumikkal vannak szerelve, igazából ezek az igazi városi biciklik. Vannak új modellek, a 29 colos, nagy kerekű mountain bike-ok, ami azért jó, mert Szerbiában a lakosság magas, főleg délebbre, ezeken pedig a magasabb emberek is kényelmesen tudnak biciklizni.


Capriolo-bemutatóterem Topolyán

* Az új modelleket a cég saját tervezőrészlege fejleszti?

— Van fejlesztőrészlegünk, mely a marketing- és a dizájnrészlegből áll, ők kitalálják a színeket, a kerékpárok kinézetét, és van egy technikai osztály is, mely mindezt megvalósítja, összeállítja, és meghatározza a kellő alkatrészeket.

* A trendeket követve van már E-bike is a palettán. Mekkora változást hoztak ezek a termékek?

— Nehézkesen vágtunk bele, mert a kerékpár egy mechanikus eszköz, viszont az elektronikához már egy más tudás is kell. Alkalmaztunk olyan személyeket, akik értenek az elektromossághoz, őket megtanítottuk arra, hogyan kell kerékpárt gyártani, és most már ők azok, akik ezeket az elektromos bicikliket szerelik. Az elektromos bicikli nem egy sima kerékpár, de nem is moped, ebbe bele van építve egy elektromos segédmotor, melyen különböző szintek vannak. A mopedektől eltérően itt nincs gázkar, itt pedálozni kell ahhoz, hogy a segédmotor rásegítsen. Ezt tekerve az ember nem izzad le, mire odaér a munkahelyére, hiszen nem számít, ha szembefúj a szél, mivel a rásegítésnek köszönhetően olyan könnyen lehet pedálozni, mintha csak rekreálnánk. Ha pedálozás közben egy emelkedőhöz érünk, és ott rákapcsolunk a legerősebb fokozatra, akkor fölfelé karikázva is úgy tudunk haladni, mintha lefelé gurulnánk a lejtőn.

* Műszaki szempontból mit lehet tudni ezekről a kerékpárokról?

— Közúton a törvényes rendelkezések szerint legfeljebb 250 wattos motorral működő elektromos biciklik használatát engedélyezik. Ennek a feltételnek a mi kerékpárjaink megfelelnek. Egy hétköznapi kerékpározásra ez elegendő is, akik viszont hegyeket akarnak megmászni, nagyobb csúcsokat meghódítani, azoknak már erősebb, 500 vagy akár 1000 wattos motorokat is be lehet szerelni. Mi is csinálunk ilyet rendelésre, de ezekkel a biciklikkel nem szabad részt venni a közlekedésben, csakis terepen lehet őket használni. Az általunk gyártott elektromos kerékpárokat több kategóriába lehetne sorolni, van hátsó és első motoros is, de a legkomolyabb elektromos biciklik középmotorral vannak felszerelve. Jó minőségű, olasz elektromotorokat használunk, az elemeket pedig beleépítjük a vázba. A hatótáv akkumulátorfüggő, de általában 50-től 80 kilométert is meg lehet tenni ezekkel a biciklikkel. Ez nagymértékben függ a terepviszonyoktól is, de sík területen gond nélkül akár 80 kilométert is el lehet kerékpározni úgy, hogy közben nem merül le az akkumulátor.


Sorakoznak a kerékpárok

* Mekkora sebességgel lehet ezekkel haladni?

— Motorfüggő, de ha valaki nagyon gyorsan akar gurulni, akkor szaporán is kell tekernie, a motor 25 kilométeres óránkénti sebességig segít rá. Az egy egészen szép tempó, mert azt is figyelembe kell venni, hogy az ember biztonságosan meg is tudjon állni. Ezért a komolyabb biciklikre már diszkfékeket, a legkomolyabbakra pedig hidraulikus diszkféket szerelünk.

* A töltési ciklusok tekintetében mit kell tudni?

— Ha elektromos kerékpárt veszünk, akkor mindenképp lítiumos elemet válasszunk. Itt nem számít, mikor és hogyan töltjük, nem kell megvárni, hogy teljesen lemerüljön.

* Meddig tart a töltés?

— Ha teljesen le van merülve az elem, akkor négy óra alatt föltöltődik. Tehát ha este rákapcsoljuk, reggel már feltöltött akkumulátorral lehet kezdeni a napot. Átlagos használat során, például munkára járáshoz, ez akár egy egész hétre is elegendő lehet.

* A cég tudott élni a Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségeivel?

— Igen, többször is. Két nagyobb beruházásunk volt. Az utóbbi is annak számít, itt éppen az elektromos kerékpárok gyártásához vettünk egy szerelősort. Emellett olyan tesztgépeket vásároltunk, amelyekre azért volt szükségünk, mert Szerbiában senki sem végzi a kerékpárok minőség-ellenőrzését, melyet a nyugati piac megkövetel. Alá kell vetni a bicikliket különféle teszteknek, és azoknak meg kell felelniük. Megnézzük például, hogy UV-sugárzásnál fakul-e a festék, illetve a matricák színe. Már a rozsdásodást is tudjuk mérni, de nedves és száraz időviszonyokat imitálva a féktávolságot meg tudjuk határozni. Azt is vizsgálhatjuk, hogy a becsomagolt kétkerekű sérülni fog-e szállítás közben. Imitáljuk a szállítási körülményeket, és arra törekszünk, hogy a dobozon belül ne sérüljön a bicikli, mert ugye a karton ledörgölheti a festéket, ha hozzáér a festéshez, vázhoz. Ha valahova nem kerül kellő mennyiségű védőszivacs vagy -fólia, az a tesztelés során kiderül, miközben a becsomagolt biciklit 8-10 órán át rázza a gép. Ha valahol sérül, akkor nyilván változtatni kell a csomagoláson, így el tudjuk kerülni, hogy egy banális hiba miatt akár egy egész szállítmány kerékpárt visszaküldjenek reklamációra.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..