home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A tömböt (is) védő szórvány
Kónya-Kovács Otília
2023.11.03.
LXXVIII. évf. 44. szám
A tömböt (is) védő szórvány

Tordán október 28-án megünnepelték a Tordaiak Klubjának és kiadványának, a Tordai Újságnak a negyed évszázados jubileumát. A rendezvény kezdetén a tordaiak himnuszát, a Kistordába két úton köll bemönni című népdalt énekelték közösen a teremben lévők, valamint a színpadon felsorakozott fiatal műkedvelők, míg a tamburazenekar gondoskodott a zenei aláfestésről.

Az egybegyűlteket elsőként Mezei Zsuzsanna, a klub jelenlegi elnöke, a lap főszerkesztője köszöntötte, aki elmondta, jó alkalom ez, hogy megmutassák: vannak még a klubnak lelkes tagjai.


Mezei Zsuzsanna

— Ahhoz képest, hogy a falu lakossága és az újság száma csökken, elég szép számban eljöttek az emberek, és ez nekünk nagy biztatás, hogy a jövőben is szükség van a Tordai Újságra. Igyekszünk új témákat, új szerkesztőket, szövegírókat, ifjú újságírókat behozni a lapba, egyúttal a Tordaiak Klubjának a tevékenységét is próbáljuk kiszélesíteni. A jövőben szeretnénk, ha a tájház tájéka egy kicsit felélénkülne. Nemrégen a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület táncosai fényképezkedtek ott, és nagyon szép fotók készültek abban a régi házban, régi népviseletben, ezért erre nagyobb gondot fordítunk majd, hogy a tájházunk kulturális központtá, gyakorlótérré váljon, esetleg találkozókat is lehetne ott szervezni. A másik tervünk, hogy a tordai hagyományokat még jobban át kellene tekinteni, megnézni, miről tudnánk még beszámolni.

Nagyon fontos lenne, ha a dohánytermesztésről készíthetnénk valami kiadványt, mivel Torda népe dohánytermesztő volt, és ez a tevékenység most már teljesen kihalt, szinte egyetlenegy család sem foglalkozik vele. Ezt is meg kellene örökíteni, amíg még lehet. Egyébként fiatalítás történt, mivel ma tisztújító közgyűlést is tartottunk, az elnökségbe sok fiatalt vettünk be, mindegyikük olyan, aki nagyon kötődik a falujához. Van történészünk, villanymérnökünk stb., de az az egy bennük a közös, hogy mindenki ragaszkodik a falujához. Ehhez igazodik majd az újságnak a tartalma is. Próbálunk olyan témákat is bevinni, amelyek a fiatalokat is érdeklik. Továbbá igyekszünk megkeresni azokat a Tordáról elszármazottjainkat, akik a világban valamilyen sikert értek el, valami szépet tettek, föltalálták magukat, hogy beszámoljunk róluk, és itt, a faluban is tudjanak ezekről a falubelijeinkről — hallottuk Mezei Zsuzsannától. 


Lázár György

Lázár György, aki sok éven keresztül vezette a Tordaiak Klubját, illetve főszerkesztője volt a Tordai Újságnak, ünnepi köszöntőjében a kezdetekre is visszapillantott.

— A fő célunk az volt, hogy felkutassuk és felkaroljuk Torda elszármazottjait, bárhol is élnek a nagyvilágban, és összehozzuk a tordaiakat az elszármazottakkal. Büszkén mondhatom, hogy Ázsián kívül minden kontinensen találtunk tordai elszármazottat, Vajdaság területén pedig 34 településen. Ma több mint 850 bejegyzett klubtagunk van, ha ehhez hozzáadjuk az ő családjaik számát is, akkor lélekben akár 1500-2000-rel vagyunk többen, mint akik itt élünk Tordán. Igaz, azt is hozzá kell tennem, hogy az elmúlt huszonöt évben a bejegyzett klubtagjaink közül több mint 220-an elhaláloztak — fogalmazott Lázár György, majd felvázolta a klub főbb tevékenységeit, megemlítve, hogy több mint 100 lapszám jelent meg, Szabadkán 17-szer tartottak Tordai Bált, Sydney-ben 14 sikeres Tordai Találkozó is létrejött, négy közgyűlése volt a klubnak, de itthon is hangulatos bálokat rendeztek, valamint élőújságokat, festőtáborokat szerveztek. Azokról a már elhunyt jelentős emberekről, klubtagokról sem feledkezett meg, akik munkásságukkal hozzájárultak a Tordaiak Klubjának tevékenységéhez: Kocsis István, dr. Berényi János, Mezei István, Gyarmati József.

Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja beszédében kiemelte, mennyire fontos ez a jubileum, hiszen 1998-ban, amikor háborús háttérország voltunk, Tordán civil szervezetet és újságot alapítottak.

— A Tordai Újság megjelenése számomra a közösség élni akarását jelenti. Azt többször is hangsúlyozták az újság készítői, hogy a Tordai Újság nem szűnik meg. Fontos ez a kis újság, mert önöknek és önökről szól. De a közösség számára is fontos a megmaradása és a tovább éltetése, mert Duray Miklós felvidéki író szavaival élve, a szórvány olyan, mint a kenyér meg a héja: ha a héj megbomlik, hamarosan a belseje is száradni kezd. Önök itt, a szórványban a tömbben élőkért is dolgoznak, az újságukkal, a rendezvényeikkel, az összetartozásukkal és magyarságtudatuk megőrzésével védik az egész közösséget.

Tapasztalatból tudjuk, hogy mindig szükség van lelkes emberekre, akik viszik a fáklyát. Önöknél is vannak fáklyavivők, akikre lehet számítani, akiknek köszönhető, hogy a sok nehézség dacára is életben tartották a kis újságukat ebben a cseppet sem könnyű negyed évszázadban — mutatott rá Kabók Erika, és azt is előrevetítette, hogy a kistérségi lapok fennmaradása érdekében az MNT a lehető legtöbb támogatást ítéli oda a kis újságoknak.A Tordaiak Klubja és a Tordai Újság jubileuma alkalmával az együttműködést több civil szervezetnek, intézménynek, magánszemélynek is díszoklevéllel köszönték meg, utána pedig a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai gazdag kulturális műsort mutattak be. Felléptek a népdalénekesek csoportjai, a néptáncosok, a szavalók, a tamburazenekar pedig egy lelkes fiatalt kísért.

A helyszínen, a művelődési otthon előcsarnokában kiállítást rendeztek a Tordaiak Klubja tevékenységét megörökítő fotókból. Az ünnepség közös ebéddel, társalgással ért véget.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..