home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A többség nemet mondana a NATO-ra
(tv.)
2017.04.02.
LXXII. évf. 13. szám
A többség nemet mondana a NATO-ra

A többség nem támogatná az ország NATO-tagságát — Vučić Moszkvában — Szijjártó is Vučićnak kampányol

A többség nem támogatná az ország NATO-tagságát

Szerbia NATO-tagságát a polgárok mindössze 11 százaléka támogatná, 5 százalék határozatlan, 84 százalékuk pedig ellenzi, hogy az ország csatlakozzon a katonai szervezethez, közülük a legtöbben 60 év alattiak — tájékoztatott az Európai Ügyek Intézete.

A március 10-e és 17-e között végzett felmérés eredményei szerint a polgárok 40 százaléka véli úgy, hogy Szerbia NATO-tagsága feltétele az uniós csatlakozásnak. Ez az álláspont a 45 évnél fiatalabb, középiskolai végzettségű férfiak, valamint az ország keleti és déli részében élők körében elterjedtebb.

A válaszadók 17 százaléka nem tudott felelni erre a kérdésre, 43 százalékuk szerint pedig Szerbiának nem kell csatlakoznia a NATO-hoz, ha EU-tag akar lenni.

Vučić Moszkvában

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök vasárnap délután Moszkvába érkezett, hogy hétfőn találkozzon Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A megbeszélések homlokterében a két ország gazdasági együttműködése állt, illetve Szerbia és az Eurázsiai Unió gazdasági kapcsolata.

Mindeközben 650 ismert személyiség kiáltványban támogatja a szerb kormánykoalíció elnökjelöltjét.

Több száz kiemelkedő szerb értelmiségi, művész, sportoló, közéleti személyiség állt ki Aleksandar Vučić elnökjelölt mellett arra biztatva a választópolgárokat, hogy a kormánykoalíció jelöltjére voksoljanak. Mint hangoztatják, készek arra, hogy vele együtt harcoljanak a jobb Szerbiáért. A kiáltvány — melyet a Politika belgrádi napilap tett közzé — aláírói azt szeretnék, hogy Szerbia gyarapodjon, s ehhez olyan elnökre van szükség, aki tiszteletnek örvend a világban, s akinek személye szavatolja a tisztességes és rendezett ország létrejöttét.

Vasárnap délután Branko Kockica Facebook-oldalán jelent meg egy bejegyzés, mely cáfolja, hogy ő aláírta volna ezt a nyilatkozatot (a neve ott van a 650 támogató között). „Azt a médiában megjelent hírt, hogy Branko Kockica is támogatta Vučićot, cáfolnunk kell. Branko Kockica nem támogatja Vučićot, mint ahogy eddig sem támogatta soha ezt a képmutatót és csalót. Branko Kockica mindenkit arra kér, hogy vegyen részt a választáson, és bárkire szavazzon, csak ne Vučićra” — áll a bejegyzésben. Később a Tanjug azt adta hírül, hogy a színész mégiscsak a haladó vezért támogatja.

Kérdés tehát, hogy a 650 nevet tartalmazó kiáltványt vajon ezután mennyire lehet hitelesnek tekinteni.

Szijjártó is Vučićnak kampányol

„A rendkívül gyorsan változó világban nagy szükség van bátor vezetőkre, mert ők tudják erőssé tenni országainkat, nemzeteinket. Aleksandar Vučić pedig bátor vezető” — hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban, Aleksandar Vučić miniszterelnök elnökjelölti kampányrendezvényén, melyen ráadásul szerbül mondta el beszédét.

A külgazdasági és külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy a magyar kormány és a magyar miniszterelnök sokat tett azért, hogy Magyarország erős legyen, Budapest érdeke pedig az, hogy Szerbia is erős legyen. Ehhez arra van szükség, hogy Szerbia minél gyorsabban haladjon előre az európai uniós integráció folyamatában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..