home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A többnyelvűség támogatása
(vá)
2012.09.19.
LXVII. évf. 38. szám
A többnyelvűség támogatása

A legtöbben információs táblák, formanyomtatványok elkészítésére fordítják a tartományi kormány dotációját

A tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság már évek óta meghirdeti a hivatalos nyelvhasználat támogatására irányuló pályázatát a községek, közintézmények számára. A múlt héten Deli Andor illetékes titkár átadta a jóváhagyott támogatásokat a sikeresen pályázott intézmények képviselőinek a tartományi kormány épületében.
— Az idén a pályázat keretösszege 6,6 millió dinár volt, összesen 66 intézmény részesült belőle, köztük helyi közösségek, óvodák, könyvtárak, szociális központok, valamint közvállalatok is. Most első ízben a támogatott intézmények között volt az Újvidéki Egyetem is — számolt be a pályázat eredményeiről Deli —, amely az egyetemi város területén többnyelvű információs táblák kihelyezésére készül. Ehhez hasonló szándékkal pályáztak más nyertes intézmények is.
— A legtöbben többnyelvű táblák elkészítésére, különféle formanyomtatványok lefordítására, nyomtatására, szoftverek beszerzésére fordítják a jóváhagyott összeget. A helyi közösségek gyakran pályáznak szoftverek és fordító berendezések beszerzésére is a községi képviselő-testületek üléstermének felszerelése, a szimultán fordítások biztosítása érdekében. Mindannyian tudjuk, hogy az efféle felszerelések nem olcsók — közölte a titkár.
Annak a véleményének adott hangot, hogy a titkárság ilyen módon is közelebb kerül egyik fontos céljának a megvalósításához, történetesen ahhoz, hogy a kisebbségi nyelvek ne csupán a művelődés vagy az oktatás területén jelenjenek meg, hiszen a vajdasági multikulturalizmusnak nem kizárólag itt kell megnyilvánulnia, hanem a hivatalokban is. Deli úgy fogalmazott, hogy ez nem csupán jó szándék kérdése, hanem a hivataloknak a törvényekkel és nemzetközi szerződésekkel megerősített kötelezettsége is egyben.
A tartományi kormányban megtartott összejövetelen a legjelentősebb összegek kiosztására került sor. A nyertes pályázók között voltak Nagykikinda, Nagybecskerek, Magyarkanizsa, Zenta, Antalfalva, Topolya és Újvidék támogatottjai is. Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester arról számolt be, hogy a község a pályázat által 850 ezer dinárhoz jutott, s három helyi közösségük — Horgos, Martonos és Oromhegyes —, valamint öt intézményük, közvállalatuk — az egészségház, a szociális központ, a Gyöngyszemeink óvoda, a területrendezési közvállalat és az idegenforgalmi szervezet — szerepeltek sikerrel a meghirdetett pályázaton. A nyelvhasználathoz kötődően mindegyikük kétnyelvű táblák, űrlapok elkészítésére fordítja majd az elnyert pénzeket, kivéve az idegenforgalmi szervezetet, amely a kétnyelvűség szavatolása végett különféle képesítések megszerzését szolgáló tanfolyamokra költi majd el a pénzt.
Deli Andor hangsúlyozta, hogy a titkárság a jövőben is folytatni kívánja a hivatalos nyelv- és íráshasználat támogatását, s reméli, hogy a különféle megszorítások nem szűkítik tovább az ezt a célt szolgáló költségvetési kereteket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..