home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tisztább Tiszáért
Tóth Tibor
2022.06.20.
LXXVII. évf. 24. szám
A tisztább Tiszáért

Szombaton az adai Sidro Tisza-kedvelők Egyesülete önkéntes munkaakciót rendezett, melyen a résztvevők csónakból tisztították meg a szeméttől a folyó mindkét partját az adai és a moholi strand közötti szakaszon. A takarítást eredetileg két héttel ezelőttre tervezték, de akkor az időjárás közbeszólt, szombat délelőtt azonban a harminc önkéntes tíz csónakkal kellemes időben láthatott neki a munkának.

— A mai megmozdulás célja, hogy minél több hulladékot gyűjtsünk össze. A PET-palackokat és a más jellegű szemetet a víz kihordja a partra, mi pedig mindezt csónakkal próbáljuk megközelíteni és összeszedni. A PET-palackokat egy vállalkozó átveszi tőlünk, és újrahasznosítja. A jelentős mennyiségű szemét Románia felől érkezik, Magyarország nagy hangsúlyt helyez a Tisza tisztítására, de a folyó így is bőven hoz hozzánk hordalékot. A strandidény kezdetére szeretnénk minél tisztábbá tenni környezetünket — mondta az indulás előtt Varga Elfride, a Sidro Tisza-kedvelők Egyesületének elnöke, Ada II. Helyi Közösségének titkára, és már szállt is be a csónakba, hogy néhány perc múlva társaival együtt a vízen gyűjtse a hulladékot.


Harmincan tisztították a Tiszát szombat délelőtt

A Sidro Tisza-kedvelők Egyesületét 1979-ben néhány lelkes Tisza-kedvelő csónaktulajdonos alapította. Az öbölben lévő kikötő létesítése után felépült az egyesület irodahelyiséggel, társalgóval és terasszal. Ez utóbbit egy vendéglátóipari egység használja, mely nappal a csónakokat is őrzi, míg éjszaka ezt a feladatot a Sidro tagjai végzik. Ada Község Önkormányzata támogatásának köszönhetően tavaly megjavították a terasz tetőszerkezetét, kicserélték a nyílászárókat és létesítettek egy kamerarendszert. Szintén az önkormányzat jóvoltából kibővítették az öbölrészt is, így sokkal több hely áll a csónakok rendelkezésére. Az egyesület 135 tagot számlál, a tagságot nemcsak adai, hanem szabadkai, topolyai, nagykikindai és temerini Tisza-kedvelők is alkotják.


Indulás a Tiszára

Karácsonyi József, a II. Helyi Közösség elnöke szintén fontosnak tartja a hasonló akciókat, mivel a Tisza felső folyásáról rengeteg szemét kerül a vajdasági szakaszra. Ezt ők összegyűjtik, ezzel is hozzájárulva a környezet élhetőbbé tételéhez. Véleménye szerint a természet és a Tisza szeretete összetartó erő, melyet nemcsak a helyiek, hanem a vidéki emberek is érzékelnek.

Néhány óra elteltével a csónakok több zsák szeméttel kötöttek ki az öbölben, a lelkes aktivisták a PET-palackokon kívül kerti székeket, régi hűtőszekrényt, gumikat és egyéb hulladékot találtak. Az akciót — melynek augusztus végén vagy szeptember elején lesz a folytatása — az önkormányzat szemeteszsákokkal, a II. Helyi Közösség pedig gumikesztyűkkel támogatta.


A folyóban hűtőszekrényajtót is találtak (Varga Elfride felvétele)

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..