home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A természetre bízva
Bíró Tímea
2023.05.29.
LXXVIII. évf. 21. szám
A természetre bízva

Esős időben jártam a magyarkanizsai Vázsonyi-gyümölcsösben, de így is a paradicsomban éreztem magam. A háromnegyed holdnyi terület a település Haterem nevű részében található, és hiszem, nincs olyan ember, aki ne állna meg egy pillanatra gyönyörködni a százhúsz éves körtefákban.

Vázsonyi Gábor fogadott a gyümölcsösben, de mint mondta, a család apraja-nagyja kiveszi a részét a közös birodalom gondozásából és szépítéséből.

— Már nagyon régóta a családunk tulajdonában áll a gyümölcsös, még a nagytatám nagybátyjáé volt. A nagyapám az ’50-es években járt ide segíteni a nagybátyjának, és a ’80-as évek végétől, a ’90-es évek elejétől mi rendezzük a területet, mely az évek során bővült, fel lettek ugyanis vásárolva a környező porták. A szó szoros értelmében gyümölcsösként és veteményeskertként működött. Létesítettünk egy szerszámos épületet, melyből aztán nyaraló lett, majd további helyiségeket építettünk, hogy több funkciója legyen a helynek — mondta el Gábor, a gyümölcsös egyik tulajdonosa, aki nem mellesleg erdésztechnikus, így egy kicsit közelebbről tudja és érzi, hogyan lehet fenntartani egy zöldövezetet.


Vázsonyi Gábor

Az árnyékról, a szemet-lelket megnyugtató zöldről, a vegyszermentes gyümölcstermésről és a zamatos házi pálinkáról is gondoskodnak a gyümölcsfák, melyek láthatóan jól érzik magukat az érintetlen környezetben.

— Kizárólag saját részre teremnek a gyümölcsfák, a pálinkát viszont értékesítjük is. Több versenyen szép eredményt értünk el vele, ami megerősítés számunkra, hogy jó munkát végeztünk, jól bánunk a természettel. Törekszünk a sokszínűségre, ezért a régi szilvafajtánk, a ringló is képviselteti magát az udvarban, de vannak meggyfák, birsalma, füge, mandulafa, negyven-ötven év körüli cseresznyefa, nyolcvan év feletti sárgabarackfa és a nagy büszkeségeink a több mint százéves Szent Ignác-i körtefáink. Van csemegeszőlő is, de szeretnénk a jövőben borszőlőt ültetni, mert régebben volt ezen a területen, és kíváncsiak vagyunk, most hogy érezné itt magát. A gyümölcsfákat illetően igyekszünk régi fajtákat ültetni és szaporítani. Fontos számunkra a vegyszermentes gazdálkodás, ha lehet, nem avatkozunk bele a természet dolgába.

Gábor azt is elmondta, azért nevezik Hateremnek a Törökkanizsára vezető útnak ezt a részét, mert ha a hideg levegő beszorul a völgyes részbe, akkor nem sok termést hoz az év. Tehát ha terem gyümölcs, akkor bőségesen terem, ha viszont nem, akkor nincs mit leszüretelni.

A Vázsonyi-gyümölcsös hangulata és miliője nem csak a család számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Születésnapokat, lánybúcsúkat, bérmálkozási vagy ballagási ünnepségeket is rendeznek a helyszínen, mely maximum 20 főt tud befogadni.

— Együttműködünk az Experience Balkan Egyesülettel, mely minden évben bekapcsolódik a Malomfesztivál háttérprogramjába, és amikor Magyarkanizsára jönnek városnézésre és hajókázásra, akkor nálunk szoktak megebédelni, mi pedig pálinkakóstolót tartunk. Az interkulturális kerékpártúrájuk során is betérnek hozzánk ebédre és pálinkakóstolóra. Az Ősök Hangja civil szervezettel is dolgozunk, mely nálunk szokta megszervezni a napfordulós ünnepét, a nyári táborát és egyéb rendezvényeit. Régebben százfős koncertnek is helyet adott a gyümölcsös, de ma már a kisebb horderejű eseményekre vagyunk nyitottak. Leginkább születésnapokat ünnepelnek itt, és mivel sok kisgyerek fordul meg nálunk, folyamatban van a fa játszótér megépítése, melyet szintén a család tagjai végeznek. Lehetőség van bográcsozásra, kemencében való sütögetésre, és persze hozhatják is magukkal az ennivalót. A gyerekek nagy örömére pónilovaglás is van, ez az egyik kedvenc program.

A család tervei között szerepel a szomszédságban levő két gyümölcsös felvásárlása, hogy ezáltal egy kicsit kibővítsék a területet.

— Szeretnénk számunkra egészséges keretek között gondozni a gyümölcsöst, amin azt értjük, hogy akkora területet igyekszünk fenntartani, amelyhez elegendő időnk és energiánk van. A nagyszüleim régebben májusban jöttek ide ki és ősszel tértek haza. Ez ma már nincs így, de valamelyikünk igyekszik mindennap kimenni, mert mindig vannak munkálatok. Cserébe olyan látványban és környezetben van részünk, amely egyszerre élmény, feltöltődés és megpihenés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..