home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A természeti értékek tisztelete
Vásárhelyi Teréz
2012.08.15.
LXVII. évf. 33. szám

A Ludasi-tó partján működő ökotáborban folyó munka fontosságáról... A Ludasi-tó partján működő ökotáborba látogatott augusztus 8-án Csengeri Attila, Szabadka város környezetvédelmi tanácsosa. Márton Xénia, a Palics-Ludas közvállalat igazgatója, valamint a Riparia Természetbarátok Körének vezetői fog...

A Ludasi-tó partján működő ökotáborban folyó munka fontosságáról...
A Ludasi-tó partján működő ökotáborba látogatott augusztus 8-án Csengeri Attila, Szabadka város környezetvédelmi tanácsosa. Márton Xénia, a Palics-Ludas közvállalat igazgatója, valamint a Riparia Természetbarátok Körének vezetői fogadták. Az igazgatónő elmondta, hogy a több mint 20 éve rendszeresen működő táborban az idén hat turnusban tanulják a gyerekek a környezetvédelmet, a madárgyűrűzést, a természeti értékek tiszteletét, kutatják a növény- és állatvilág titkait. A negyedik heti csoport tagjaival együtt már több mint százan vettek részt a tábor munkájában, s augusztus 26-áig még két csoporttal foglalkoznak majd a szervezők. Ebben az évben Szabadka városa 300 000 dinárral támogatta a ludasi ökotábort, tudtuk meg az igazgatónőtől.
Dr. Csengeri Attila a sajtótájékoztatón a városvezetőség további támogatásáról biztosította a tábor lakóit és szervezőit, hangsúlyozva a környezetvédelem és az egészséges ökoszisztéma megőrzésének fontosságát. Dr. Csengeri ezután köszönetet mondott a táborszervezőknek, és elbeszélgetett a gyerekekkel. A sajtótájékoztató idején a madárfogó hálóba keveredett tövisszúró gébics meggyűrűzésével sor került a táborban folyó munka bemutatására. A Riparia szervezet vezetői és a táborlakók szakszerűen megvizsgálták, meggyűrűztek a madárkát, lejegyezték az adatait, majd ismét útjára bocsátották.
Gergely József, a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a Palics-Ludas közvállalattal és a Riparia Egyesülettel már hosszú évek óta együttműködnek, pontosan 1987 óta, amikor Hulló Istvánnal megalakították a Csornai Richárd Ökológiai Egyesületet, és még ugyanabban az évben megszervezték az első ökológiai és madárgyűrűző oktató-kutató tábort a Ludasi-tó partján. Még a legnehezebb háborús években is sikerült fenntartaniuk a tábort. A kezdetekkor magyarországi szakemberektől tanulták a madárgyűrűzési, -mérési, faj-meghatározási módszereket, a nádi énekesmadarak vonulásának tanulmányozását. A régi Jugoszlávia területét is figyelembe véve, a ludasi az egyetlen folyamatosan működő környezetvédelmi és madárgyűrűző tábor a térségben. Mivel a nádi énekesmadarak már júliusban elkezdik vonulásukat, a nyári iskolaszünet időszaka megfelel a madarak megfigyelésére. Naponta 100-200 madarat fognak meg a vízre kifeszített függönyhálókkal, és az elmúlt években 100 madárfaj (nemcsak vízi, hanem erdei madárfajok) képviselőiből mintegy 100 000 példányt sikerült meggyűrűzniük a Ludasi-tó partján. Minden egyedet lemérnek, megfigyelik és jegyzik állóképességét, izomzatát, egészségi állapotát. És ami szintén rendkívül fontos: amennyiben találnak gyűrűzött egyedet, a gyűrű adataiból azonnal következtetnek a madarak vonulására. A Belgrádi Természettudományi Múzeumban futnak össze az adatok, nemcsak Szerbiából, de ha bárhol a világon itt gyűrűzött madarat fognak, vagy annak tetemét megtalálják, a gyűrű adatait oda jelzik vissza. A beérkező információk alapján állapítják meg, merre vonulnak a madárkák. Mivel a nádi énekesmadarak rövid életűek, sokat meg kell gyűrűzni azért a néhány visszatérő adatért. Például érkezett már vissza információ Afrikából, a Csád-tó mellől a Ludasi-tónál meggyűrűzött nádi poszátáról.
A gyerekek korán reggel, öt órakor kelnek, kihúzzák a hálókat, és tízig félóránként ellenőrzik, van-e bennük madár, majd az esti órákban újra. A déli rekkenő hőség idején ismeretterjesztő előadásokat hallgatnak, kísérleteket folytatnak, illetve szabad programjuk van. A tábor célja, hogy a gyerekek testközelbe kerüljenek a természettel, a madarakkal és más állatokkal, táguljon a látókörük, bővüljön a tudásuk, kialakuljon bennük egy természetbarát szemlélet, ezek a gyerekek remélhetőleg tudják majd értékelni a környezetüket, a természetet és annak lakóit - tudhattuk meg Gergely Józseftől.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..