home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A természet szolgálatában
Martinek Imre
2020.08.13.
LXXV. évf. 33. szám
A természet szolgálatában

Torontálvásárhely határában az ikonikussá vált, főutcai, magas jegenyesor mellett az egykori antalfalvi nyári út felől érkezőket is rendezett fasor fogadja. Ez utóbbi telepítése, gondozása és védelme a helyi, Debelyacsa — A Természet Szolgálatában Környezetvédelmi és Fejlesztési Egyesület nevéhez fűződik.

A nonprofit polgári tömörülés 2014 júniusának első napjaiban tartotta meg alapító közgyűlését. Elnök asszonyául Máté Mónikát választva, aki immár második mandátumát tölti ezen a tisztségen. Vagyis magyarán: szervez, koordinál, kér, apellál, illetve változatlanul személyesen is derekasan kiveszi részét az éppen aktuális teendőkből. Legyen szó akár új facsemeték és virágpalánták kiültetéséről, akár a már meglévők gondozásáról. Munkavégeztével pedig — annak rendje s módja szerint — köszönetet mond minden besegítőnek. Szívből és őszintén.


 Egyelőre szinte „láthatatlanok”, de bennük a remény — új facsemeték a Kiserdő peremén (a szerző felvétele)

Az alkalmi érzékenyítések platformja persze esetükben is a közösségi média, a tetszikeléseknél/„lájkolásoknál” lényegesen több fizikai hozzájárulást felajánlók száma viszont csak elvétve haladja meg a nyolcat. Ez az a bizonyos kemény mag, amely időről időre a klasszikus, öntözőkannás-bödönös locsolást is bevállalja, noha — a helyi zöldek elnök asszonyának elmondása szerint — ennél merőben ütőképesebb megoldásokat is lehetne alkalmazni. Mindössze a meglévőnél még szorosabb együttműködésre lenne szükség. Mármint a közösségen belül.

Noha a globális események függvényében szükségszerűen az idei év eredeti akcióterve is módosult, a különféle lokációkra korábban kiültetett fácskák rendszeres locsolása továbbra is alapkövetelmény maradt. Ilyen helyszín lett 2019 őszétől a téglagyár és az annak vonzáskörbe tartozó halastavak, vagyis a „báger” felé vezető aszfaltút jobb oldali szegélye, beleértve az eperfás Kiserdőt is.


 Rendezett fasor az egykori nyári út mentében

— Az út peremére akkor és ott mintegy hatvan magas növésű fát ültettünk. Remélve, hogy miután megerősödnek és megnőnek, a jelen pillanatban a falupark platánjainak lombkoronái között fészkelő, lármás varjúnépség számára is attraktívak lesznek.

Mint hallottuk, olykor a meglévő fákat sem könnyű megőrizni. Kiváltképpen ősszel, amikor egyesek továbbra is gyújtogatják szántás előtt a kukoricatarlót. Mi több, más jellegű pusztítások is akadnak. De a debellácsi környezetvédők mindezek ellenére nem adják fel! Az elpusztult facsemeték helyére igyekeznek újakat ültetni, a környezettudatos (rá)nevelés folyamatában pedig az elmúlt tanévekben alkalmi interaktív természetórákat is tartottak a helyi iskolásoknak. Tanítóikat és tanáraikat is együttműködésre invitálva. S ha csak egyetlen mód is lesz rá, e bevált gyakorlatot a továbbiakban is szeretnék megőrizni. 


 A „lepke”

— Polgártársaink pozitív viszonyulását pedig ezúton is megköszönöm. Mert olyan is akad közülük, aki parcellája előtt minden további nélkül rendszeresen lekaszálja a füvet. Ezzel is csökkentve azokat a karbantartási költségeinket, amelyeket — bevételi forrásaink nem lévén — saját zsebből fizetünk ki. A faluközpontban, a községháza előtti „lepke” egynyári virágainak vásárlását az idén tavasszal a falu helyi közössége védnökölte. A palántákat egyesületünk tagjai ültették a keretbe, a növénykék mindennapos locsolását pedig Jasmina Perić Tapolcsányi rangidős aktivistánk vállalta magára. Fáradhatatlanul.

Bizakodva pályázik és dolgozik. A csapat. Erejéhez mérten. Igyekszik. Üde színfoltokat varázsolni őslakóinak létszámában egyre fogyatkozó településünkön. És mivel a fotók a nagyvilág legtávolabbi szegletébe is eljutnak, az önként vállalt küldetés lenyomata üzenet is egyúttal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..