home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A természet színeiben
Gyulai Özvegy Andrea
2023.06.01.
LXXVIII. évf. 22. szám
A természet színeiben

A zlatibori lakás kialakítása nem igényelt nagy fejtörést a tervezés során, hiszen új lakásról lévén szó a belső elrendezésen nem lehetett változtatni, de nem is volt rá szükség. Mindennek megvolt a maga helye, a konyhaszekrény kialakításának is, hiszen a vízkiállások, a konnektorok, a televízió helye már az építkezés során eldőlt. Így a meglévő elemekhez már csak a bútorzatot és a dekorációs elemeket kellett megterveznem.

A konyha-étkező-nappali helyiség egy egybefüggő tér, mely a lakásba belépve tárul elénk. Az előtérből nyílik a fürdőszoba, mely aprócska, igaz, de a szükséges dolgok tökéletesen elférnek benne. A közösségi térből nyílik a hálószoba.

A konyhába egy egysoros konyhabútort terveztünk, melynek része egy kisebb főzőelem, a hűtőszekrény, valamint a munkapult és alsó-felső szekrények. Ezzel a konyhasorral párhuzamosan terveztem meg az étkezőasztalt, mely a falhoz erősített dekorfalhoz támaszkodik négy székkel.

Az étkező mellett a nappali szoba része következik. Ebben a térben egy sarokkanapé kapott helyet, valamint egy kávézóasztal és szemközt a médiafal, mely egy méretes képernyőt tartalmaz, és egy tévékomódot.

A hálószobába is terveztünk televíziót, és természetesen idekerült a franciaágy, valamint egy falnyi gardróbszekrény. A franciaágy két oldalára éjjeliszekrényt helyeztünk, az ágy mögé pedig tapétát ragasztottunk.

Sokáig elemeztük a színösszeállítást, hogy milyen legyen az apartman harmóniája. Többféle színkombinációt kipróbáltunk, első körben a természet színeit idéztük meg, a zöld és a rozsdavörös ötvözetét, ám a tulajdonosok a zöldet egy kicsit erősnek vélték. Majd a manapság nagyon divatos szürke árnyalatokkal is elkészítettem a látványterveket, de a tulajdonosok a voksukat az utolsó variáció mellett tették le, melynél az ősz színeit, a rozsdavöröset és a barnás földszíneket használtam. A falak eleve fehérre voltak meszelve, ott nem is változtattunk semmit, csak tapétát használtunk két helyen: az említett kanapé és a franciaágy mögött. A konyhabútor mögé fehér, márványmintás falicsempe volt felrakva, így ezt az anyagot használtam a médiafalnál, a televízió mögötti falrészen és a fapálcikás dekorfal előtt is. Ezáltal az anyag több felületen is visszatükröződik, így alkotva egyfajta egységet.

A konyhabútor frontja antracitszürke és faszínű, mindez kontrasztot ad a rozsdaszínnek. A rozsdavörös átjárja a teljes apartmant, a hálószobába is bekúszik. A nappali szobához egy balkon is tartozik, a balkonajtónak és -ablaknak a keretezésére dekorfüggönyök szolgálnak, melyek természetesen színben illenek a többi berendezéshez. A puha szőnyegek és a díszpárnák ugyancsak kiegészítik mindezt.

A lakás a rozsdavörös és a barnás árnyalatoktól igazán kellemes, meleg hangulatú lett, mely színvilág nemcsak ősszel megnyugtató, hanem a többi évszakban is jó érzéssel tölt el bennünket — pihenésre csábítva, miután visszaérkeztünk a természetbeli sétából.

A szerző látványtervei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..