home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A természet svédasztala
Bíró Tímea
2023.04.24.
LXXVIII. évf. 16. szám
A természet svédasztala

A dōTERRA esszenciális olajok illékony szervetlen folyadékok, és nem tartalmaznak semmilyen vitamint, hormont, ásványi anyagot vagy mesterségesen hozzáadott kémiai anyagokat. A növények virágából, szárából, leveléből, héjából, gyökeréből, magjából, kérgéből, gyantájából kivont tiszta esszenciák. A moholi, kétgyermekes édesanyával és szülésznővel, Madarász Dávid Kornéliával beszélgettünk a dōTERRA termékcsaládról.

* Hogyan készülnek a dōTERRA olajok, és miként fejtik ki a hatásukat?

— A különlegességük, hogy a cég megkeresi egy-egy növény ősi származási helyét, és ott helyi, többgenerációs őstermelőket támogatva termeszti, gyűjti be a növényt, gyümölcsöt, illetve döntő többségben a helyszíneken történik a gyártási folyamat is, nem pedig nagyipari módon nevelik a növényeket mesterséges környezetben. A tesztelés és az üvegezés után pedig a cég direkt módon már hozzánk, vásárlókhoz juttatja el a felhasználásra alkalmas termékeket. Ennek köszönhető a kiváló minőség és a nagyon magas hatóanyag-tartalom. A citromolaj Szicíliából, a tömjén Szomáliából, a levendula Bulgáriából származik. Az esszenciális olajok legtöbbjét gőzdesztillációval és hidegsajtolással állítják elő. Ezután számos tesztelésen, elemzésen mennek át, mire megkapják a CPTG-minősítést. A dōTERRA’s CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® (tanúsított, tiszta, terápiás minőség) egy minőségi protokoll, öt elemzési módszert alkalmaz, így gondoskodva az illóolajok tisztaságáról (csak a növény illékony aroma-összetevőit tartalmazza) és hatékonyságáról (minden üveg ugyanazokat az összetevőket tartalmazza), mindezt független laboratóriumokkal végezteti, tehát nem önmaga vizsgálja. Minden termék alján van egy sorozatszám, mellyel le tudjuk kérni a pontos kémiai összetételét az üveg tartalmának. Az illóolajok 100%-ban természetes anyagok. Parányi molekulák, melyek szobahőmérsékleten illékonyak. Több mint ötvenszer hatékonyabbak, mint a gyógynövények. A szervezetünkbe jutva igen gyorsan hatnak érzelmi és testi, sejtszinten is. Tenyérből való inhalálással már 22 másodperc múlva az agyunk érzelmi központjába (amigdala) jutnak. Ezért tudunk olyan gyorsan érzéseket megfogalmazni egy-egy esszenciáról. Néhány perc múlva már a véráramban vannak, és alig több mint negyedórával később a sejtjeinkből is kimutathatóak. Tenyérből való inhaláláson kívül még aromatikusan, diffúzorok segítségével tudjuk párologtatni őket, valamint babák esetében az édesanya tud „diffúzorként” működni, ha bekeni magát egy picit, és róla lélegzi be a kisgyermek. Az olajok használhatóak helyileg is, bőrünkre kenve töményen vagy hígított formában. Gyengéden bemasszírozva egy kis kókuszolajjal hosszabbra nyújthatjuk a helyi hatásukat. Férjem futballbíró, nála igen gyakran alkalmazzuk helyileg a Deep Blue-t a meccsek utáni izomláz, izomfájdalom enyhítésére. Egyediek a dōTERRA illóolaj termékei, minden más márkától eltérőek, hiszen a tisztaságuknak köszönhetően nagy részük belsőleg is fogyasztható. Ezt szinte semelyik ismert illóolajgyártóról nem mondhatjuk el. Így az immunrendszer-erősítés is sokkal hatékonyabb a természetes anyagokkal, melyek könnyebben épülnek be szervezetünkbe. Vagy főzéshez is tudjuk őket alkalmazni, mint a rozmaringot, oregánót, szegfűszeget, köményt. Van néhány olyan keverék, amelyet nem fogyaszthatunk, ilyen a Deep Blue, AIR, Balance, Serenity olajkeverék, Citrus Bliss. Ezekről fontos mindig pontosan tájékozódnunk.


Madarász Dávid Kornélia

* Milyen problémákon tudnak segíteni, mely tüneteket tudják enyhíteni?

— Minden esszenciális olajnak megvan a maga fő tulajdonsága. Egészségügyis szemmel nézve a kémiai összetevője a fő. Ez határozza meg, hogy mire is fogjuk elsősorban alkalmazni. Ha megnézzük a nagyon kedvelt citromolajat, melynek fő összetevője a delta-limonén, az alfa- és a béta-pinének, ebből már kiderül, hogy ez az olaj nagyon jó lesz tisztításra, fertőtlenítésre, a stimulálásunkra, frissítésünkre. Közkedvelt növényünk a levendula, mely segít a stressz- és feszültségoldásban, nyugtatja az idegeket, stabilizálja szervezetünket, segít a nyugodt alvásban. Egy igen lágy olaj, mely a bőrápolásban is alkalmazható. Hígítva akár kókuszzsírral, jojobaolajjal kenhetjük vele a baba popsiját. Nagyon sok olaj van már piacon a dōTERRA-nál, de fontos tudni, hogy ha felmerül egy probléma, melyet olajokkal szeretnénk megtámogatni, esetleg kezelni magunkat, nem kell kétségbe esnünk, ha nincs meg otthon egy recept minden olaja. Bátran lehet keresgélni a meglévők között, sok növény bír hasonló tulajdonságokkal, így biztosan találunk olyat, amely számunkra alkalmas lesz. Stresszoldásra, feszültségre ott a Levendula, a Balance, Serenity, Adaptiv, Római Kamilla. A Vadnarancs is egy nagyon jó, nyugodt légkört teremtő olaj. Ha nagyobb koncentrációra van szükség a tanulás vagy a munka során, vagy a munkakörünk igényel extra figyelmet, akkor segítségünkre lehet a Borsmenta, a Citrom, a Vadnarancs vagy a Citrus Bliss keverék is. Így bátran keressük meg azt, ami éppen rendelkezésünkre áll, és kezdjük el használni, útközben még be lehet szerezni, ami a receptben szerepel, és specifikusabb lesz a támogató keverékünk.

* Hánytól hány éves korig használhatóak, és milyen rendszerességgel?

— Az illóolajokat minden korosztály tudja alkalmazni. Teljes egészében beépíthetőek a napi rutinunkba is. Ébredés után egy kis Balance olajat a talpra kenve energetikusabban, kitisztultabban tudjuk kezdeni a napot. Az első kávét vagy a reggeli pohár vizünket kiegészíthetjük egy csepp vadnarancs- vagy citromesszenciával. Napközben a feladataink, a felmerülő problémáink formálják tovább, mire lesz szükségünk, este pedig már a lecsendesedésben segíthet egy levendula- vagy Serenity olaj. A kisebbekre is gondolva a cég külön készített egy gyermekkollekciót. Ezt a hét termékből álló, golyós kiszerelésű szettet a gyermekek magukon is tudják alkalmazni. Immunerősítésre, bátorításra, lecsillapodásra, kisebb horzsolások, sérülések enyhítésére, pocakproblémákra, illetve számos más téren is felhasználhatóak. Nálunk a Brave rendkívül nagy sikert aratott reggel, az oviba indulásnál, a Tamer pedig a stressz, félelem okozta pocakfájdalmakat oldotta nagyon jól. Ha szükséges, akkor a gyermekek életkora szerinti megfelelő hígítással sok más tömény esszencia is alkalmazható, mint a Levendula, a Tömjén, a Teafa vagy a Római Kamilla. Főleg gyermekeknél, de a felnőttek esetében sem elhanyagolható elvégezni egy érzékenységi tesztet minden új olaj bevezetésénél. Gyermekeknél keressünk egy kevésbé szembetűnő területet, ilyen lehet a láb vagy a hát, és oda vigyük fel egy kis területre hígítva az olajat. Néhány óra múlva nézzük meg, okozott-e valamilyen elváltozást. Ha nem, akkor utána bátran tudjuk alkalmazni, mindig a megfelelő hígításban.

* Beszéljünk egy kicsit a diffúzorokról is, hiszen velük is használhatjuk az olajakat.

— Igen, az aromatikus használati módhoz tartozik a párologtatás is, melyet diffúzorokkal tudunk megtenni. Nagyon fontos a diffúzorok esetében, hogy erős, edzett műanyagból készüljenek, mivel rendkívül erős esszenciákat helyezünk beléjük. Számos diffúzor található a piacon, nézzük meg a leírásukat, mielőtt választunk, ne csak az ár legyen a szempont. A cég saját termékeire e területen kétéves garanciát ad, melyben igazolt meghibásodás esetén csere, illetve pénz-visszaigénylés is lehetséges. A dōTERRA esszenciákat kizárólag olyan készülékekben alkalmazhatjuk, amelyek hidegen, ultrahangos porlasztással működnek. A cég saját készülékei nem emelik a helyiségek páratartalmát, tehát nem hoznak létre vízgőzt, mely akár penészesedéshez is vezethet. Porlasztják a benne lévő folyadékot, így az illóolajok is természetes hatóanyagaikkal együtt kerülnek a levegőbe, így belélegezve őket a tüdőnkbe. Ha ezt nem megfelelő készülékkel tesszük, az illóolajok, különösen a citrusok, akár ki is oldhatnak a gyenge minőségű műanyagból káros kémiai anyagokat, melyeket mi ugyanúgy belélegzünk, mint bármi mást. A cégnek természetesen olyan diffúzorja is van, amely célzottan a száraz levegő párásítására szolgál, és esszenciákat is tehetünk bele.

* Miből állnak az illóolajpartik, miért érdemes rájuk ellátogatni?

— Az illóolajpartikon személyesen tudunk találkozni az érdeklődőkkel. Ki lehet próbálni, meg lehet kóstolni, be lehet kenekedni a cég számos termékével. Általában az alapolajokról és a gyermekkollekció olajairól szoktunk beszélgetni, tapasztalatok megosztásával. Igény esetén a cég üzleti részéről is szó esik. Sokan félnek eljönni, mert az az elképzelésük, hogy vásárlás- vagy regisztrációköteles, illetve megsértenek, ha nem vásárolnak, regisztrálnak. Ez nem így van, ez egy ismerkedési lehetőség, hogy kézzelfoghatóvá tegyük azt, amit olvastak, hallottak róla. Kérdezni is lehet, nem egy zárt, előadásszerű találkozóra kell gondolni. Ha már van valamilyen ismeretük, de bővíteni szeretnék a tudásukat, akkor is érdemes ellátogatni, mindig hangzanak el újdonságok. Nálam is folyamatosan bővülnek a személyes tapasztalatok, melyeket ezeken a találkozásokon megosztok, egyes esetekben akár képekkel is illusztrálok. Az olajpartik végén van lehetőség vásárolni, aki szeretne, de ez nem feltétele a részvételnek. Nem kell tőle megijedni. Viszont mindenki egy kis olajmintával fog hazatérni, kis létszámú eseményeknél ez általában olyan minta, amely az ő személyes problémájában esetleg segíteni tud. Véleményem szerint ezeken az összejöveteleken nincs veszítenivaló, legfeljebb nem tudunk vele azonosulni, de általában nagyon pozitívak a visszajelzések. A dōTERRA közössége nagyon segítőkész, támogató, nem csak az olajhasználat terén. Számomra is sokáig hihetetlen volt ezt megtapasztalni a mai anyagias, stresszes, rohanó világunkban, hogy ilyen értéket adó közösség valóban létezik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..