home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A természet hívó ereje
Bíró Tímea
2019.01.28.
LXXIV. évf. 4. szám
A természet hívó ereje

Takarítási és szemétszedési akció, maraton, kerékpártúra, előadás-sorozat, táborozás.

Ha megnézzük a magyarkanizsai Természetjáró Egyesület eseménynaptárát, akkor bátran kijelenthető, hogy az egyesület tagjai évszaktól és időjárástól függetlenül járják, csodálják a természet kincseit.

Az egyesület 2005. december 28-án alakult meg azzal a céllal, hogy felfedezze és óvja a természetet. Az első elnök Juhász Gyula, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tornatanára volt, őt követte Berec Sándor gépésztanár, jelenleg pedig Huszta Erzsébet pedagógus tölti be ezt a tisztséget. Erzsébet szerint olyan elhivatott pedagógusok fejében született meg az alapítás ötlete, akik szeretnek menni, kirándulni, a megalakításban pedig sok aktív tanügyes tag részt vett.


Szurdoktúra

— Nem arról van szó, hogy nem szeretünk otthon lenni, csak egyszerűen igényünk van rá, hogy a természetben legyünk, és ezáltal barátságokat hozzunk létre, kapcsolatokat ápoljunk. A saját magunk örömén kívül fontosnak tartjuk a természettudatos életre és közlekedésre való nevelést. Az elején vasárnaponként találkoztunk valahol a szabadban, majd idővel összefogtunk, és egyesületté váltunk. Jó visszaemlékezni például arra, hogy egy éven át minden vasárnap elmentünk közösen megnézni a naplementét, amit én archiváltam is. Ez úgy is volt meghirdetve, hogy naplementeséta, melyen bárki részt vehetett. Minden hónapra találtunk egy olyan programot, amelyért érdemes kimozdulni. Ezeket kötöttük a víz, a fák vagy a Föld napjához, részt veszünk a Fruška gora-i maratonon, a bizonyítványosztáshoz kötöttünk egy kerékpártúrát, mely során a gyerekek két csoportra lettek osztva, és a város északi, illetve déli határait tekerték körbe. Leírhatatlan az ember fülébe bekúszó surrogó hang, mely az autómentes napon a kerékpárosoktól ered. Tud szép lenni, még akkor is, ha elázunk, mert tudjuk, hogy nemsokára szárazra érünk.

A Természetjáró Egyesületnek jelenleg 220 bejegyzett tagja van, de ez nem az aktív tagok száma, hiszen sok egyetemista és elvándorló is van közöttük, aki a hazalátogatásakor vesz részt egy-egy eseményen. Minden rendezvényre több településről érkeznek, például a január 2-ai Martonos—Magyarkanizsa-gyalogtúrán az idén 46-an vettek részt, és a túrázók között volt Belgiumból, Németországból hazalátogató személy, érkeztek Moholról, Adáról kerékpárral, valamint Horgosról, Tóthfaluból, Oromról és Röszkéről.


Gyalogtúra a Pilisben

— Az elmúlt évben 91-en fizették be a 200 dináros tagsági díjat. A legfiatalabb tagunk kétévesen csatlakozott hozzánk, tehát egyik korosztálynak sem okoz gondot a távok megtétele, hiszen a természet szeretete és az egy húron pendülés köt össze bennünket. Az egyik Fruška gora-i maratonon a mérhetetlenül nagy tömeg láttán fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy ezek az emberek akár a kocsmában is ülhetnének, vagy sopánkodhatnánk a testi fájdalmaik miatt, de ehelyett a természetet választják. Örömmel tölt el, hogy sokan gondolkodunk hasonlóan.

2015 óta rendezik meg az immár Barátság Kerékpártúra néven élő és rendkívül sikeresnek mondható túrát, melynek során a résztvevők kétkerekűvel járják be a tájegységeket. Az első évben Nagykanizsa kivételével az összes testvértelepülésre eltekertek a tagok, ez 1230 kilométer megtételéből állt. A tapasztalat azt mutatta, hogy a túrázók két hét alatt számtalan nehézséggel találkoznak, mindenki elfárad, ezért a legcélszerűbb kilenc napra tervezni. Az első nap a túrázók összegyűjtéséről szól, ezt követi az egyhetes kerékpározás, az utolsó nap pedig a búcsúzásé. A Barátság Kerékpártúra keretében került sor a kiskunhalasiakkal való közös kirándulásra, a szép élményekben gazdag erdélyi útra, valamint a tavalyi találkozóra, melyre több magyarországi helységből érkeztek a résztvevők.


Kerékpártúra

— Ha minden igaz, akkor az idén a Királyhelmec—Felsőzsolca távot tesszük meg, és örömmel tölt el, hogy a nem tanügyi dolgozók is igyekeznek úgy alakítani a hetüket, hogy el tudjanak jönni.

A természetjárók a takarítástól sem riadnak vissza, és időnként szemétgyűjtési akcióba fognak, illetve más egyesületekkel karöltve megtisztítják a Tisza-partot Magyarkanizsán. Erzsébettől megtudtuk, hogy az egyesületet a Tisza Coop, a magyarkanizsai általános, valamint a középiskola, továbbá Magyarkanizsa Önkormányzata támogatja.

— Sok támogatónk van, és én arra vagyok a legbüszkébb, hogy az egyesület 2005 óta fennáll, mozgásban van, gyarapodik. Különleges élmény a túrákon, amikor mindenki a saját tempójában halad, de mégis le kell küzdenem magamat, hogy elérjem a kitűzött célt. Persze valójában maga az út a gyönyörű és a lényeges. Mindig lehet okot találni arra, hogy elinduljunk.
 


 

A Természetjáró Egyesület 2019. évi eseménynaptára:
Február 15—17.: Ovčar Banja-i gyalogtúra
Március 16.: Sándor-napi gyalogtúra
Március 22.: A víz napja, a Tiszavirág gyalogösvény takarítása
Április 13.: Bergel-dombi kutyás túra
Április 19.: međugorjei gyalogtúra
Április 22.: A Föld napja (takarítás)
Május 4.: Fruška gora-i maraton
Május 18.: Ártézi vizeink nyomában, 1. rész, északi kör (Kovács Bicskei Gábor)
Május 26.: Triplex, a hazai mini-Kurultáj bemutatása
Június 1.: zentai túra kerékpárral
Június 22.: Ártézi vizeink nyomában, 2. rész, déli kör (Kovács Bicskei Gábor)
Július utolsó hete — augusztus első hete: Királyhelmec—Felsőzsolca V. Barátság Kerékpártúra
Július—augusztus: budaörsi táborozás
Augusztus 31.: Kiskunhalas—Szabadka-kerékpártúra
Szeptember 14.: doroszlói búcsú (kerékpártúra)
Szeptember: mobilitás heti megmozdulások
Szeptember 22.: éjszakai kerékpártúra, Kopó Tanya
Szeptember vége: Budaörs, szüreti napok a Csíki pihenőkertben (kerékpártúra)
Október: palicsi gyalogtúra a tó körül
Október vége — november eleje: – őszi maraton a Fruška gorán
December: az egyesület közgyűlése
Minden hónap harmadik vasárnapja: mórahalmi vásár kerékpárral
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..