home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A természet fedett uszodája
Tóth Lívia
2022.08.16.
LXXVII. évf. 32. szám
A természet fedett uszodája

Az Európában egyedülálló, egész évben látogatható, négycsillagos, miskolctapolcai Barlangfürdő, mint ahogyan a neve is jelzi, egy meleg források felett elhelyezkedő, barlangban kialakított fürdőhely. A különlegessége miatt érdemes kipróbálni, habár Vajdaság északi részéből mintegy 400 kilométert kell megtennünk, hogy élvezhessük a hely adottságait.

Miskolctapolca igazi fejlődése a XIX—XX. század fordulóján kezdődött meg, 1934-ben hivatalosan is üdülőhellyé minősítették. 1938-ban épült meg a Tavi fürdő, mely egy, a meleg vizű tóra épült, kör alakú épület volt. Az új fürdőpalota 1939 és 1941 között jött létre, és a jelenleg is látható épületegyüttes alapja. Az építkezés során — az iszapréteg miatt — 212 darab vörösfenyő cölöpöt vertek le, és erre került rá az a betonkoszorú, amelyre a fürdő főépületét emelték.


Barát Kinga felvételei 

Ekkor készült el a csarnok üvegteteje, melynek eredeti szerkezete a mai napig gombnyomásra nyitható és zárható. Az első barlangi fürdőrészt majdnem két évtizeddel később, 1959-ben adták át. Tíz évvel később, 1969-ben bontották le a tavi fürdő épületét, és ekkor létesült a kagylómedence, mely ma már a Barlangfürdő egyik jelképévé vált. Az 1980-as évek elején kezdődött meg a további barlangjáratok feltárása, melyek az 1998 és 2005 közötti bővítés során váltak fürdőzésre alkalmassá. Az ezredfordulón pedig a fürdő történetének eddigi legnagyobb felújítása és bővítése zajlott, mely csaknem hét évig tartott.

A Barlangfürdőben több szobor található, a kupolamedencét például 1967 óta díszíti Szőke Lajos szobrászművész Ősélőlények című, kőből készült térplasztikája.

Kivételes élményt nyújt a természet fedett uszodájában tartózkodni, melyet a víz évezredek alatt vájt ki a kemény mészkősziklákból. A 30 °C-os víz és a barlang klímája — szennyeződéstől mentes, tiszta levegője — gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén, de a sótartalma alacsonyabb, mint általában a gyógyvizeké, így korlátlan ideig lehet benne fürdeni. 2016-ban elnyerte Az év fürdője címet.

A belső térben két termálmedence található, valamint a Hidas terem (a medence felett egy híd ível át), a Római terem (az ókori római fürdők hangulatát idéző téglákból készült faláról kapta nevét), a Csillagterem (a mennyezetén egy kupolás kialakítású csillagtérképet helyeztek el), az Öreg barlangi medence és a Fürdőcsarnok — valamennyi meleg vizes, és varázsukat a hangulatvilágítás is növeli. A csaknem 3,6 hektáros parkosított strandterületen összesen hat kültéri, élményelemekkel felszerelt, de csak a nyári idényben üzemelő medencével várja a vendégeket. Azon a rendkívül meleg júniusi vasárnapon, amikor mi is ott jártunk, rengetegen váltottak belépőjegyet, de kint mégsem volt zsúfoltság, 10 órakor még ingyenesen használható napozóágy is jutott, ami igaz, később hiánycikké vált. A barlangjáratokban viszont délutánra elég nagy lett a tumultus, hiszen a legtöbben igyekeztek behúzódni a hőség elől. A nagy tömeg lármával is jár, és főleg akkor vált fülsértővé a hangzavar, amikor a sodrófolyosót is bekapcsolták.

Az ételt-italt kínáló vendéglátóipari egységek előtt ebédidőben sajnos hatalmas sorok alakultak ki, ami azért történhetett meg, mert a befogadóképességhez viszonyítva nagyon kevés az elárusítóhely. Kint lángost, hamburgert, gíroszt és hasonlókat lehetett vásárolni, az előcsarnokból nyíló önkiszolgáló étteremben pedig bécsi szeletet, rántott sajtot, spagettit, sült krumplit… És ennyi volt a választék, semmi több. Ráadásul az árak sem mondhatóak családbarátnak, például egy adag rántott sajt hasábburgonyával 4300 forintba került. De ami még inkább bosszantott, hogy a sajtnak íze sem volt, a krumplit pedig meredten, hidegen kínálták. Megtehették, hiszen nincs konkurenciájuk.

A szaunákat nem próbáltuk ki, mert a használatuk nincs benne a belépőben. A látogatók több jegytípus közül választhatnak. Az időkorlát nélküli felnőttbelépő 5000 forint, a négyórás változata 3500 forint, ugyanez négy—tizennégy éves gyermekeknek, huszonöt éves korig diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjasoknak 3700 és 3000 forint, a csoportos, időkorlát nélküli felnőttjegy pedig 4300 forint.  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..