home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A természet búvárai
Gazsó Orsolya
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
A természet búvárai

Ismét fiatal természetkedvelők vertek sátrat a topolyai tó partján és környékén. Egy óriási bográcsban rotyogó paprikás illata mutatta az utat az Arcus Környezetvédő Egyesület huszonnegyedik ökotáborába. Az ötnapos együttlét célja az általános és a középiskolások környezettudatosságának erősítése, a természetvédelem népszerűsítése, illetve az iskolai órákon szerzett biológiai és kémiai tudás bővítése volt.

Pillangókkal, békákkal, gyíkokkal, vízi skorpiókkal, pókokkal, fákkal, madarakkal és kémiai reakciókkal ismerkedhettek meg a részvevők.

A huszonkilenc táborozó legtöbbje Topolyáról és környékéről érkezett, de Újvidékről, Pirosról és Észak-Magyarországról is jöttek néhányan. A nyolctól tizennyolc éves fiatalok környezettudományi, herpetológiai, rovarász és madarász szakcsoportokban dolgoztak. Reggelente terepi foglalkozáson vettek részt, mely során a tó környékével, az ott föllelhető gazdag élővilággal ismerkedtek meg, ebéd után másfél órás előadáson bővítették tudásukat, majd szabadidős foglalkozásokon, valamint játékos művelődési vetélkedőkön egyszerre tanultak és szórakoztak.

Lukács Máté, aki Salgótarjánból érkezett, a madarak szeretetére tanította a gyerekeket, a környék vízi élőhelyének madárvilágával ismertette meg őket. Szerinte az a legfontosabb, hogy a részvevők itt elsajátítsák a természettel való helyes bánásmódot. Harkai Ákosnak, az Arcus elnökének az a tapasztalata, hogy a visszatérő táborlakók környezettudatosabban élnek, mint annak előtte, és ez a rendezvény sokakat arra ösztönzött, hogy egyetemi tanulmányaikat is ilyen irányban folytassák. Kalapáti Árpád tizedszer vett részt az Arcus táborában. Az eddigi években hüllőkkel, rovarokkal és botanikával foglalkozott, az idén pedig környezetvédelmi ismereteit bővíti. Mosolyogva mesélte, hogy az iskolai biológiaórákra soha nem kellett készülnie, mert itt fölvértezte magát tudással. Mgr. Pecze Vukajlović Natália a pókfajok beazonosítására tanította meg a gyermekeket. Vinkó Tamás, a környezettudományi csoport vezetője minden évben más programmal készül, az idén a vízvédelmi gondokra és a védett állatfajok jelentőségére hívta föl a figyelmet. Tamás szerint ez a tábor azért is fontos, mert fölkészíti a jövő generációit az idősebb természetvédők munkájának folytatására. Tomić Teodor először járt az ökotáborban. Azt mondta, azért jelentkezett, mert számára fontos, hogy minden állat és növény biztonságban legyen, hogy ne irtsák ki élőhelyüket, és hogy ne pusztuljon ki egyetlen faj sem.

Az ökotáborában tett látogatásom végén Sihelnik József ornitológus, az arcusosok titkára megmutatta azt az ornitológiai függönyhálót, amelyet azért kötöttek föl a kemping mögötti fákra, hogy befogják az arra röpülő madarakat, majd a bal lábukra egy alumíniumgyűrűt, úgynevezett személyi számot helyezzenek. Ez azért hasznos, mert ha valaki máshol is megfogja ugyanazt a madarat, látni fogja, hogy előtte merre járt. József arról is beszámolt, hogy már olyan madárra is ráakadtak, amelyet a meggyűrűzése után három évvel újra befogtak.

Jövőre a huszonötödik ökotábort tartják Topolyán. Akkor a szervezők jubileumi programmal és sok-sok újdonsággal várják a lelkes természetbúvárokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..