A templomépítő ősök emlékezete

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A templomépítő ősök emlékezete

Ünneplők a templombanBensőséges és lélekemelő esemény helyszíne volt november 24-én Tiszaszentmiklós. A falubeliek és a vendégek a Szent József nevét viselő római katolikus templom fennállásának századik évfordulóját ünnepelték. Az építészeti remekműnek is beillő újgótikus épületet Papp Józs...

Ünneplők a templomban

Bensőséges és lélekemelő esemény helyszíne volt november 24-én Tiszaszentmiklós. A falubeliek és a vendégek a Szent József nevét viselő római katolikus templom fennállásának századik évfordulóját ünnepelték.
Az építészeti remekműnek is beillő újgótikus épületet Papp József makói vállalkozó tervezte, kivitelezését Graebeldinger Antal ócsanádi vállalkozóra bízták. A bejegyzések alapján - minden költséget felszámítva - a templom 34 ezer koronába került, berendezésére a hívek adakoztak. Az alapkövét 1906. november 11-én helyezték el, egy évvel később, 1907. november 25-én pedig Jászai Géza szegedi apátplébános a kerületi papság részvételével felszentelte az elkészült templomot. Az ünnepi beszédet magyar és német nyelven Magyar Pál nagybecskereki apátplébános tartotta.
A településnek lassan másfél évtizede nincs helyben lakó papja, de ft. Pósa Gyula szajáni plébános úr áldásosan gondoskodik a hívekről. A gyönyörű templom alapos felújításra szorul, de ezekre a munkálatokra a jubileumi évben nem kerülhetett sor. A helybelieknek mégsem kell sokáig várniuk az áhított renoválásra, mert az idén sikerült támogatást szerezniük a Tartományi Nagyberuházási Alaptól.
Az alkalmi műsort - néhány felnőtt közreműködővel kiegészítve - a hittanos gyermekek adták elő. Az ünnepi hálaadó szentmisét Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki püspök, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök, dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye főpásztora, Mellár József csókai esperesplébános, dr. Sóti János óbecsei, Gyuris László verseci, Pethő László tóbai, Pósa Gyula szajáni és tiszaszentmiklósi plébános, Szemerédi Pál nagybecskereki káplán, Csipak Csaba diakónus, Varga Zoltán szalézi szerzetes, Novák Vince jezsuita testvér, valamint a csókai templomi kórus tette magasztossá és emlékezetessé.
A megjelentek bizonyára elgondolkodtak Gyulay Endre nyugalmazott püspök úr szavain. Feltette a kérdést: olyan fontos-e a faluban jelenleg élőknek a templom, mint az ősöknek, akik egy évszázaddal ezelőtt felépítették? Mert ők hittel emelték a falakat, amelyben a leszármazottaknak is élniük kell.
A szentmise felemelő pillanata volt, amikor msgr. Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyés püspök bejelentette: Pósa Gyula atya ezután a tiszteletbeli esperes címet viselheti.
A tiszaszentmiklósi egyházközség és a VMSZ helyi szervezete végül közös ebédre és barátkozásra invitálta a meghívottakat az Ifjúsági Otthon épületébe.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A templomépítő ősök emlékezete
Szabadkai Napló
A templomépítő ősök emlékezete
Média
Facebook

Támogatóink