home 2024. május 16., Mózes napja
Online előfizetés
A templombúcsú éltető ereje
L. J.
2012.05.23.
LXVII. évf. 21. szám
A templombúcsú éltető ereje

Dr. Fazekas Sándor átadja az útszakaszt - Barna Edvin fotójaTorda legjelesebb ünnepén, Nepomuki Szent János védőszent emléknapján a helybeliek nagy szeretettel várják vendégeiket, akik erre az alkalomra hazajönnek a szülőfalujukba. Ilyenkor szinte megkétszereződik a település lakosainak a sz...

Dr. Fazekas Sándor átadja az útszakaszt - Barna Edvin fotója

Torda legjelesebb ünnepén, Nepomuki Szent János védőszent emléknapján a helybeliek nagy szeretettel várják vendégeiket, akik erre az alkalomra hazajönnek a szülőfalujukba. Ilyenkor szinte megkétszereződik a település lakosainak a száma. Ez alkalommal kicsinosítják a központot, a középületeket, a háztájat, hogy a látogatók minél kellemesebben és otthonosabban érezzék magukat. A tordaiak jó házigazda hírében állnak: ez a nap számukra a szeretet, a remény és az összefogás ünnepe is egyben. A vendégszeretettel ezúttal sem volt baj, esetleg csak a mostoha időjárás és az eső okozott némi csalódást.
A faluban tiszteletét tette többek között dr. Fazekas Sándor, Magyarország vidékfejlesztési minisztere, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Kovács Elvira parlamenti képviselő, Szabó József, a Tartományi Fejlesztési Alap igazgatója, Dušan Kuzman tartományi mezőgazdasági segédtitkár, Dragan Milenković községi elnök, Filip Jonel, a képviselő-testület elnöke, Szarka Edit, a községi művelődési intézmény igazgatónője, valamint a testvér- és a szomszéd települések polgármesterei, küldöttségei.
Ebből az alkalomból a művelődési otthon előcsarnokában megnyílt Fürtön István fafaragó és Fejes Penkó Erzsébet amatőr festő szemet gyönyörködtető kiállítása.
Dobai János, a helyi közösség elnöke ünnepi beszédében az összefogást, valamint hagyományaink és kultúránk megőrzését emelte ki a szülőföldön maradásért ránk váró feladatok közül. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki ezúttal átadta rendeltetésének a mintegy fél kilométer hosszú határutat, melynek építési költségét a tartományi mezőgazdasági titkárság állta, elismerően nyilatkozott a helybeliek erőfeszítéseiről és törekvéseiről.
Az ünnepen számos kísérőrendezvényt is tartottak. A helyi Orgonavirág hagyományápoló csoport szervezésében a Sportközpontban megrendezték a III. csirkepaprikás-főző versenyt, amelyre 24 csapat nevezett be. A szakzsűri három kategóriában ítélt oda díjakat. Hagyományos csirkepaprikás főzés kategóriában első helyen a felsőhegyi Rejtélyes fakanál (Novák Slavoljub) végzett, a zentai Defekt duo (Gergely Gyula és a szintén zentai Bogdán Zsófia) előtt. Kézimunka kategóriában a tordai Orgonavirág hagyományápoló csoport diadalmaskodott a zentai Aranybogrács, valamint a hódegyházi és a tóbai csapatok előtt. A legszebb hagyományos díszletet a zentai Aranybogrács készítette. Különdíjjal a balástyai csapat ragupörköltjét és Pap Lajos tarhonyás ételét jutalmazták.
A sportműsorban a helyi Olympia labdarúgó-egyesület bajnoki mérkőzésen 4 : 1-es vereséget szenvedett a vendég szerbittabéi Oktober 1. csapatától.
Az ünnepi szentmisét a felújításban lévő Nepomuki Szent János-templomban msgr. Bogdán József szeged--csanádi kanonok, tordai plébános celebrálta.
A színvonalas kulturális műsor a művelődési otthon előtti téren Reményik Sándor: Templom és iskola című versével kezdődött. A költeményt Csíkos Dániel adta elő. Fellépett még a tiszaalpári Jövőnkért néptáncegyüttes, Szombathy Zsuzsanna pacséri népdalénekes, az újszentesi Spark moderntánc-csoport, a balástyai Hayat hastánccsoport, a helyi Petőfi Sándor ME középső és nagycsoportja, Sziveri Csilla szentmihályi táncdalénekes, a Tini táncdalfesztivál résztvevője, valamint Irina Florea, a romániai X faktor ötödik helyezettje.
Mindez azonban csak bemelegítés volt a több mint háromezernyi tömeg számára, mely együttes izgalommal várta az ismert magyarországi rockzenekar, a Neoton Família koncertjét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..