home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A temető sem biztonságos már
Perisity Irma
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
A temető sem biztonságos már

Az utóbbi időben egyre gyakrabban és egyre több helyről érkeznek olyan hírek, amelyek szerint már-már válságos a közbiztonsági helyzet. Nemcsak éjjel, hanem már fényes nappal is történnek betöréses lopások, a tolvajok már az udvarokba is bemerészkednek, és bátran eltulajdonítják az ott található értékeket. Eddig legalább a temetőket megkímélték — nem beszélve a síremlékek meggyalázásáról. Most azonban arról értesültünk, hogy Kispiacon a tolvajok kedvenc „működési területe” éppen a falu temetője.

Domonkos Borbála már több mint húsz éve dolgozik a temetőben, a férje (aki nyolc évvel ezelőtt hunyt el) sírásó volt, ő pedig a sírokat gondozza, nyáron a rájuk ültetett virágokat öntözi. Az asszony a „temetős tolvajok” legfrissebb áldozata.

— Mindennap estefelé, miután már megszűnik a forróság, kijövök, és elkezdek öntözni — mondja Borbála. — Így történt a minap is. Úgy este nyolc óra lehetett, amikor megállt egy piros Golf a temető bejáratánál, és egy húsz év körüli fiatalember szállt ki a kocsiból. Éppen a sírok felé indultam a két kanna vízzel, amikor rám köszönt, és szerbül megkérdezte, ez-e a kispiaci temető. Igenlő válaszomra lassan közeledni kezdett felém. Megkérdeztem, mit keres itt, s azt válaszolta, hogy egy ismerősével van találkája. Közben egyre közelebb került hozzám, s amikor már csak lépésnyire volt tőlem, egy hirtelen mozdulattal kitépte a nyakamból az aranyláncomat — ez az ékszer volt az utolsó ajándék, amit a megboldogult férjemtől kaptam. Segítségért kiabáltam, erre kifutott a temetőből, én pedig utána. Szerencsémre éppen arra jött két rendőr egy rendőrautóval, és megkérdezték, mi történt. Elmondtam, és azt is, hogy azért futok a kocsi után, mert le akarom jegyezni a rendszámát. Majd ők elintézik, mondták, és valóban a piros kocsi után eredtek, azt azonban nem tudom, hogy sikerrel jártak-e. A nyakláncom elvesztésén kívül az fáj igazán, hogy az ember már a temetőben sem érezheti magát biztonságban.

Szebenyi Piroska is a temető környékén esett a tolvajok áldozatául. Elég gyakran jár ki a temetőbe, hiszen családjából sokan ott nyugszanak. Eddig három alkalommal törték fel a bejáratnál parkolt autóját.  

— Két alkalommal sikertelenül próbálkoztak, csak az autó zárját tették tönkre. De harmadszorra felnyitották a kocsit, hatszáz eurót és kb. negyvenezer dinárt vittek el. A nővéremmel voltunk a temetőben, az ő táskájából is kivették a pénztárcát, de a táskáját ott hagyták. A télire való tüzelőt akartuk megvenni, azért volt ennyi pénz nálunk. Azt gondoltam, ilyesmi nem eshet meg a halottaink nyugvóhelyén, de tévedtem. Egyre romlik a közbiztonság. Sokan tudják, hogy egyedül élek, ezért van lakóm az alsó épületrészben. A két hatalmas házőrző kutyám pedig még nappal sem enged be senkit még a teraszra sem. De én sem vagyok egy ijedős teremtés, engedéllyel rendelkezem lőfegyver tartására, hát egyelőre biztonságban érzem magam. Természetesen a történteket bejelentettük a rendőrségen, de biztos vagyok benne, hogy sosem bukkanunk a tettesek nyomára.

Barát Ferenc szerint a tolvajok ma már nem válogatósak.

— Odáig jutottunk, hogy már a temetőbe is többen járunk ki egyszerre, egyikünk ott marad a kocsit őrizni, amíg a többiek leróják kegyeletüket. A tolvajok már nem válogatnak: feltörik a kocsit, és viszik, ami benne van, tekintet nélkül az értékére. Sokszor a legnagyobb kárt azzal okozzák, hogy tönkreteszik a zárakat. A múltkor például még a csomag ásványvíz is eltűnt. Legjobban mégis az apámtól örökölt metszőollót és kapicskát (csákánybaltát) sajnálom, értékesebb dolog híján ezt is elvitték. Egyre több a lopás, és egyre merészebbek az elkövetők. A feleségem örökölt szüleitől Királyhalmon egy házat, ahol a kukoricatermést tároltuk — a pincében. Hát a tolvajok nyugodtan kinyitották a nagykaput, kizárták a pinceajtót — és elszállították a kukoricát! Sajnos, ilyen idők járnak, hiába jelentjük az esetet, a tetteseket szinte sose találják meg.

Arnold László, a falu polgármestere:

— Valóban romlik a közbiztonság a faluban, sajnos nem tehetünk sokat azért, hogy jobb legyen. Minden lopást bejelentünk. Ha személy szerint én teszek feljelentést, ki is szállnak a rendőrök a helyszínre, de minden marad a régiben. A tolvajok ezt alaposan kihasználják, és egyre vakmerőbbek. Például az én házamból, amelyet nem régen vettem, és amelyet most tatarozok, egy vasárnap délelőtt loptak. Amikor a házban lakó legény aludt, egy piros autó szépen beállt az udvarba, a rablók a melléképületből kivitték az új fürdőkádat, benne az új bojlerrel, felpakolták őket a kocsi ezüstszínű utánfutójára, sőt elmenőben még a kaput is becsukták maguk mögött. Nem tudom, milyen módon lehetne — ha nem is meggátolni, de — legalább korlátozni a betöréses lopások számát. Szerintem meg kellene tiltani, hogy a falvakban potyázzanak az ócskavasgyűjtők, hiszen vasgyűjtés címén akár terepszemlét is tarthatnak. Azt is tudni kellene, mit szabad tennie a tolvaj ellen a gazdának, ha tetten éri. Kispiac évekig nyugodt kis falu volt, elejét kell venni a félelemnek, el kell fogni a tetteseket, és megbüntetni őket. Hogy mások ne kövessék a példájukat.

 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..