home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A temetés
Talpai Lóránt
2022.09.21.
LXXVII. évf. 38. szám
A temetés

A kegyeletadók hatalmas tömege — Végső búcsú a westminsteri apátságban — Utóhatások

A kegyeletadók hatalmas tömege

II. Erzsébet királynőtől napokon keresztül vett búcsút a brit társadalom jelentős része. Volt, aki 24 órát állt sorban. Ezért a várakozó emberek számára az egészségügyi hatóságok határozottan ajánlották, hogy vigyenek magukkal elegendő élelmiszert, folyadékot, és figyeljenek a megfelelő öltözetre is a hidegebb éjszakák miatt. Rövid időn belül több mint 10 kilométeres sor kígyózott, melynek a végéről legalább fél napig tartott eljutni a feldíszített koporsóig. Mindez nem meglepő, hiszen maga a temetés az ország történetének egyik legnagyobb eseménye volt, soha nem látott biztonsági intézkedések közepette.

Végső búcsú a westminsteri apátságban

II. Erzsébet néhai brit uralkodót a londoni westminsteri apátságban helyezték végső nyugalomra. A királynő koporsóját szeptember 19-én vitték át a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő apátságba, az angol—brit monarchia ősi, londoni koronázótemplomába, és elhelyezték a búcsúszertartás idejére ott kialakított ravatalon. A ceremónián 2000 meghívott vendég vett részt. Miniszterelnökök, kormányfők, királyok rótták le kegyeletüket. Jelen volt Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök is. Mellettük a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök, Szerbiát pedig Ana Brnabić kormányfő képviselte a temetésen. Az elhunyt királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, tetején helyezték el a koronázási ékszerekkel együtt a 2000 gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát is. Az apátságban valamivel több mint egyórás szertartással vettek búcsút a néhai uralkodótól.

Utóhatások

Kanada nem szeretné lecserélni bankjegyeit III. Károly király arcképét ábrázolókra. Az észak-amerikai ország kormánya udvariasan nemet mondott, azaz megköszönte a lehetőséget. A kormányhoz hasonlóan a kanadaiak 56 százaléka szintén nem szeretné a bankjegycserét. A 20 dolláros bankjegyen egyébként 1935 óta látható II. Erzsébet képe. Az 1982. évi kanadai törvény megszüntette Kanada függőségét a brit parlamenttől, de Kanada továbbra is alkotmányos monarchia és a Nemzetközösség része. Az 1935. évi 20 dolláros bankjegy, melyet akkor bocsátottak ki, amikor Lilibet mindössze nyolcéves volt, az egyetlen, melyen valaha is a királyi család nem uralkodó tagja szerepelt. Az utolsó frissített bankjegyet, melyen a királynő látható, 2012-ben nyomtatták (2015-ben a Bank of Canada emlékbankjegyet bocsátott ki, melyre Liz fiatal kori fotója került). Kanada lényegében már nyolc különböző alkalommal szerepeltette a királynőt a bankjegyeken, viszont most, hogy már Károly arcáról van szó, köszönik, de inkább nem kérnek belőle.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..