home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A település fejlesztése az első helyen
(T. T.)
2015.11.02.
LXX. évf. 43. szám
A település fejlesztése az első helyen

A palicsi helyi közösség nemrégiben megválasztott új vezetősége lakossági fórumot tartott, melyre igen nagy volt az érdeklődés. Az összejövetelen a helyi közösség vezetői és a számos polgár mellett részt vett Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és több szabadkai közvállalat igazgatója is.

A megjelenteket Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte, majd bemutatta a közgyűlést, melyben az elnök mellett Tot Lučić Slavica, Csiszár Molnár Anna, Vörös Árpád, Csepcsik Gábor, Szalai Andrea, Nagy Katalin, Zsigmond Erzsébet, Kádár Adrián, Dušan Minić, Duško Stešević, Tana Milić, Božidarka Golubović, Mića Grba és Erika Vujević kapott helyet. Dobó elmondta, hogy a helyi közösség több gonddal szembesül, az egyik a pénzhiány.

— Úgy érezzük, hogy az elmúlt időszakban a lakóövezet egy kissé háttérbe szorult, fejlesztésekre, beruházásokra nemigen került sor a településen. Reméljük, hogy ez az elkövetkező időszakban változni fog. Nagy szükségünk volna egy művelődési házra a százhúsz lelkes tagot számláló művelődési egyesületünk számára. A tervdokumentációnk megvan. Jó lenne felépíteni a kultúrotthont, amíg igény mutatkozik rá, amíg a gyerekek ilyen szép számban érdeklődnek, és a szakosztályok is gyarapodnak. Tudjuk, hogy ez nem egy év alatt megvalósítható terv, de bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban előrelépés lesz tapasztalható — mondta a közgyűlés elnöke.

A lakóövezetben lévő zöldövezetek tisztántartása is nagyon fontos. A közmunkaprogram keretében a helyi közösség két munkást alkalmazott, viszont november 1-jétől a közmunkások szerződéses jogviszonya megszűnik. A központban, az áruház melletti üzletek körül nincs megoldva a takarítás. Pontosan meg van határozva, hogy melyik részen kinek a kötelessége a rend megőrzése, de eddig főleg egymásra mutogattak az érintettek. A helyi közösség vezetősége bízik benne, hogy igazi megoldás születik erre a gondra.

— A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalattal megkötöttünk egy szerződést, melynek értelmében újabb hat palicsi utca kapcsolódhat rá a szennyvízelvezető hálózatra 2016 elején. A helyi közösség évek óta elkészít egy „kívánságlistát”, melyben a megvalósításra váró terveket ismertetjük az illetékesekkel. Bízunk benne, hogy a lakossági fórumon polgáraink hangot adnak az észrevételeiknek. Ezenkívül megismerkedhetnek a helyi közösség 2018-ig szóló terveivel is — mondta Dobó.

Ezen a bizonyos listán gyalogjárdák, játszóterek létesítése, a zöldövezetek karbantartása, több kerékpárút kiépítése, a művelődési ház felépítése, a közvilágítás javítása, a helyi közösség épületének bekerítése, mozgássérülteknek való feljáró létesítése, iskoláskor előtti intézmény, gerontológiai klub építése, több autóbusz-megálló létesítése, a vízvezeték- és a szennyvízelvezető hálózat bővítése, utcák aszfaltozása, felújítása, illetve Palics központjának rendezése is szerepel.  

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a jelenlévőkhöz szólva elmondta, hogy Palics nemcsak a szabadkai önkormányzat, hanem az észak-bácskai régió számára is fejlődési lehetőséget nyújt. Kiemelte, hogy az elkövetkező időszakban az önkormányzat nagy lépéseket tervez tenni Palics idegenforgalmi fejlődése szempontjából, ami nemcsak a település, hanem az egész régió számára is hasznos lesz. Palics rendezési tervében a beruházók Palicsra való vonzása is szerepel, illetve a tóval kapcsolatos gondok megoldása is.

Az elmúlt időszakban a helyi közösség felújíttatta a Magyar László téren lévő játszóteret és két autóbusz-megállót, a piacon pedig egy vizesblokk épült ki.

A polgárok több javaslatot tettek a közvállalatok képviselőinek, szó esett a többi közt a kóbor kutyák kérdéséről, az azbesztcsövek lehetséges cseréjéről, a parlagfű okozta gondokról, a gyalogjárdák állapotáról, az egyre inkább öregedő fák miatti veszélyről, a hulladékelszállítás kérdéséről. A polgárok egyébként ötleteket is megfogalmaztak arra vonatkozóan, hogyan lehetne Palicsot vonzóbbá tenni a turisták számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..