home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A tej egyik jótékony alternatívája
Bíró Tímea
2018.12.31.
LXXIII. évf. 52. szám
A tej egyik jótékony alternatívája

A tejfogyasztásról megoszlik a dietetikusok véleménye: némelyek szerint a tehéntej egészséges, sőt nélkülözhetetlen kalciumforrás, mások azt vallják, hogy az emberi szervezet nem tudja megemészteni, ezért inkább csak kárt okoz. Talán éppen ezért jelentek meg a különféle növényi alapú, tej jellegű italok.

Több oka lehet annak, hogy valaki nem fogyaszt tejet. Legtöbbször persze nem szabad akaratunkból mondunk le róla, általában valamilyen betegség vagy allergia áll a háttérben. A vélemények megoszlanak arról, mennyire egészséges a tehéntej, egyre többet hallani azonban, hogy még sincs olyan jó hatással szervezetünkre, mint ahogyan azt gyerekkorunkban hangoztatták. A növényi tej tápértéke, összetétele és íze is más, mint az állati eredetű tejé, mégis egyformán használjuk őket. Állaga és íze természetesen attól függ, hogy milyen fajta növényi alapanyagból készült: gabonából, hüvelyesből, magokból vagy csonthéjasokból. Íme a legjobb alternatívák!

 

Mandulatej
Lágy ízű, édeskés. Felhasználhatjuk turmixokhoz, süteményekhez és levesekhez is. Hogy miért olyan jó ez a tejalternatíva? Amellett, hogy alacsony kalória- és zsírtartalma van, és ezáltal segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól, nagyon egészséges, mert gazdag omega-3 zsírsavban, mely jót tesz a szívnek. E-vitaminnal, magnéziummal, cinkkel, vassal, rosttal, szelénnel és kalciummal is ellátja a szervezetet. A mandulatejet magunk is elkészíthetjük. A beáztatott 20 dkg mandulát öntsük fel egy liter tiszta vízzel, majd alaposan turmixoljuk össze. Néhány percen belül sűrű, tejszerű anyagot kapunk, melyet át kell szűrni egy sűrű szövésű anyagon.

 

Kókusztej
A kókusztejet nem csupán az ételekhez használhatjuk fel, selymes ízének köszönhetően önmagában is fogyasztható. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van a torokfájásra, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort. A kókusztejet otthon áztatással vagy főzéssel készíthetjük el. A legegyszerűbb, ha a jó minőségű kókuszreszeléket leöntjük forrásban levő vízzel. Ezután hagyjuk állni, turmixoljuk össze, majd jöhet a leszűrés.

 

Rizstej
Noha a főzéssel valóban eltűnik a vitaminok többsége, az ásványi anyagok és az aminosavak megmaradnak. A rizs proteinje a legjobb hipoallergén fehérjeforrás, és számos ételhez fel lehet használni. Elkészítéséhez nagyjából 1 kg rizst kell háromszoros mennyiségű tiszta vízzel, lassú tűzön főzni. Amikor a rizs tejszerűvé válik, leöntjük, majd ismét vizet öntünk rá, és tovább főzzük. Három óra alatt háromszor-négyszer kell vizet cserélni, így összesen 1,5-2 liter rizstejet kapunk majd.

 

Zabtej
A zabtej igen gazdag telítetlen zsírsavakban, emellett ásványisó-tartalma is meglehetősen magas. Jelentős fehérjetartalmának köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre, és a sejtmegújító hatása sem elhanyagolható. Tisztítja és szabályozza a belek működését, valamint csökkenti a vér magas koleszterinszintjét. A zabpehelyből készült tej jobbára papírízű, ám igazi zabból előállítva lágy, selymes. Mossuk meg a zabot, majd egész napra áztassuk be vízbe, másnap öntsük le róla a vizet, és turmixoljuk össze nagyjából 1 liter tiszta vízzel. A megszokott módon szűrjük le, és ízesítsük mézzel.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..