home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A teherforgalom megszervezésének könnyítése
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
A teherforgalom megszervezésének könnyítése

Újvidéken, a Vajdasági Városrendezési Intézet székhelyén tartották meg a Szerbia és Magyarország között megvalósuló, A hercegszántó—béregi határátkelő fejlesztése a teherforgalom fogadásához elnevezésű Interreg—IPA-projektum zárókonferenciáját.

Ennek a projektumnak — melynek teljes értéke 470 000 euró, ebből az Európai Unió az IPA-program által mintegy 400 000 eurót áll — az a célja, hogy a Hercegszántó—Béreg határátkelő fejlesztésével lehetővé tegye a teherforgalom számára az áru zavartalan áramlását, és gazdasági-szociális fejlődést hozzon Magyarország és Szerbia e régiói számára.

Ez alkalomból a tartományi képviselőház elnöke, Pásztor István kijelentette, hogy a Vajdasági Városrendezési Intézetnek fontos szerepe van a jövő tervezésében. Az említett intézménynek nagy hagyománya van, és a jövőben is sok feladat vár rá, nemcsak a tartományi projektumok kapcsán, hanem számos önkormányzat tekintetében is. A feladatok között nagy jelentőségük van azoknak a projektumoknak, amelyek a világ felé nyitnak. Egy ilyen most hivatalosan is befejeződött.

— Ezzel lehetővé válik majd a 3,5 tonnás teherautók, sőt a különleges terheket szállító kamionok forgalma is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a határátkelő új, korszerűbb viszonyok között működik majd, hanem azt is, hogy könnyít majd a fennálló teherforgalom lebonyolításán is, és új útvonal-lehetőséget is kínál — nyilatkozta Pásztor.

A projektum jelentőségéről, valamint a Magyarország és Szerbia közötti teherforgalom minőségének javításáról Nemanja Erceg tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkár azt nyilatkozta, hogy ez egy új kezdet, és további előrelépés a két ország jószomszédi viszonyának kiépítésében.

— Vajdaságnak különös szerepe van a Magyarország és Szerbia közötti együttműködésben, és köszönjük a magyar államnak, hogy felismerte és támogatta ezt a fontos infrastrukturális fejlesztést. Ez óriási hozzájárulás Vajdaság és az egész régió fejlődése szempontjából. Fontos megemlíteni, hogy ehhez a projektumhoz kapcsolódik egy fontos gyorsforgalmi útvonal kialakítása, melynek célja, hogy összekösse Zombort és Nagykikindát, valamint a nákófalvi (Nakovo) szerb—román határátkelő fejlesztése — emelte ki Erceg.

A projektum fontosságáról — melynek lebonyolítói a Vajdaság Útjai Közvállalat, a Vajdasági Városrendezési Intézet, a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., valamint a Szerbiai Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium — dr. Zoran Tasić regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárhelyettes, Antonio Ratković, Zombor polgármestere és Predrag Knežević, a Vajdasági Városrendezési Intézet igazgatója nyilatkozott.

Forrás: A Tartományi Kormány közleménye

Fényképezte: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..