home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A tegnapi összetűzések után nyugodt reggel Észak-Koszovóban
2023.05.30.
LXXVIII. évf. 21. szám
A tegnapi összetűzések után nyugodt reggel Észak-Koszovóban

Május 29-én a koszovói különleges rendőrség egységei teljes harci felszerelésben Leposavić, Zubin Potok és Zvečan települések önkormányzati épületeihez vonultak, ugyanis a polgárok a reggeli órákban gyülekezni kezdtek az önkormányzati épületek előtt. A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

A KFOR tagjai Zvečanban kordonokkal zárták el az önkormányzati épületeket. Az elégedetlen polgárok többször is megpróbálták áttörni a blokádokat. Miután az épületbe többször is megpróbáltak behatolni, a rendőrök könnygázt is bevetettek.
Miloš Vučević szerb védelmi miniszter kiemelte, a vezérkar főnöke kapcsolatban áll a KFOR parancsnokával, aki azt mondta, biztosítják a békét, és nem engedik, hogy a koszovói rendőrség összecsapjon a szerbekkel.

Észak-Koszovóban a kialakult helyzet miatt hétfőtől a tanítás is szünetel, és óvodába sem mennek a gyerekek.

Délután a KFOR erőszakosan oszlatta a tüntetőket Zvečanban, legalább ötvenen megsérültek, közöttük magyar és olasz KFOR-katonák is. A Szerbiai RTV szerint lövések és robbanások hallatszódtak, sok a sérült mindkét oldalon. A KFOR akkor kezdte el oszlatni a megmozdulókat, amikor két páncélozott rendőrkocsit akartak átirányítani más helyre, de azokat a tüntetők körbevették. Két szerb tűzfegyver általi sérülést szenvedett, egyikük állapota súlyos.

Leposavićban és Zubin Potokban nem voltak feszültségek, az emberek szétszéledtek, és egy újabb tüntetést jelentettek be másnapra.

Aleksandar Vučić szerb államfő a nyilvánossághoz intézett rendkívüli beszédében azt mondta, hónapok óta hangoztatja, hogy Albin Kurtinak, Pristina ideiglenes intézményei vezetőjének egyetlen vágya van – összetűzéseket okozni Koszovóban, és komoly konfliktust előidézni a szerbek és a NATO között, hogy az egész régiót vérontáshoz vezesse, és hangsúlyozta, hogy Kurti az egyetlen, aki a Koszovóban történtekért okolható. Arra kéri a szerbeket Észak-Koszovóban, hogy ne kerüljenek összetűzésbe a NATO-val.

Az éjszaka nyugalomban telt Észak-Koszovóban. A KFOR egységei körbevették a zvečani önkormányzati épületet, valamint újabb kordonokat emeltek az épülettől távolabb, ahol védőpajzsos rendőrök tartózkodnak. Egyelőre nyugalom van – tudósít a szerb közmédia.  

Forrás: Szerbiai RTV, Tanjug, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..