A te karantén-naplód!
Hét Nap Online
2020.04.24.
LXXV. évf. 17. szám
A te karantén-naplód!

A budapesti Vadász Esélye színházi alkotóközösség felhívása

Színházi alkotóközösségünk reflektálni kíván a koronavírus-járvány mindannyiunkat érintő, megváltozott körülményeire. A mögöttünk lévő időszak gyökeresen felkavarta és átformálta életünket, amiben szinte már semmi sem olyan, mint régen. Mindennapjaink a folyamatos újragondolás és újratervezés jegyében zajlanak. Kiszámíthatatlan időre elszigetelődtünk egymástól, a pillanatokra szóló személyes találkozás, és az online kapcsolatfelvétel csupán csekély vígaszt nyújthatnak számunkra.

Mindannyian másképpen éljük meg a kényszerű bezártságot. Társulatunk számára a naplóírás vált a jelenlegi helyzet feldolgozásának fontos eszközévé.

Megnyitva a közönség előtt társulatunk alkotói folyamatát,
közös karanténtörténetünk megírására hívjuk a nézőket!

Szívesen várjuk írásba foglalt tapasztalataitokat, amelyeket az elszigeteltség és a bezártság ideje alatt szereztetek, akár örömtelibb élmények, akár némi feszültséget hozó felismerések, amelyek föloldásában segítséget nyújthat, ha kiírjátok magatokból és elkülditek számunkra. A téma kötetlen és szabadon választható, a mindennapok teljesítendő rutinja, vagy éppen újdonságként ható extremitása nekünk egyaránt érdekes.

Milyen gondolatok fogalmazódtak meg karanténbeli napjaitok során? Mire vágytok most leginkább? Miként élitek meg életteretek lecsökkenését? Miben változott meg kapcsolatotok szeretteitekkel? Mitől lehet más a következő napotok, mint az előző? Mi történt az elmúlt időszakban? Nemtől, életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül várjuk naplóitokat! A terjedelemben is szabad kezet adunk: egy hosszú hétvégét, egy teljes hetet, de akár egy hónapot átfogó naplót is örömmel fogadunk akár írásban, akár hanganyagként.

A beküldött történeteket a színház eszközeivel feldolgozzuk, és az írások alapján létrehozzuk színházi előadásunkat, amit a 2020/2021-es évadban bemutatunk.

Küldjétek el nekünk karantén-naplóitokat, hogy a lehető legtöbbünk tapasztalata színpadra kerüljön! Addig is, amíg találkozunk, maradjatok otthon, és vigyázzunk egymásra!

E-maileket a chanceofthehunter@gmail.com e-mail címre várunk, a leveleket pedig postai úton a 1055 Budapest, Stollár Béla utca 12/b., 4. emelet. 3. szám alá küldhetitek el. Írott szöveget és hanganyagot egyaránt szívesen fogadunk.


A Vadász Esélye színházi alkotóközösségről:

A Vadász Esélye 2019-ben alakult budapesti színházi alkotóközösség, amelyet három Marosvásárhelyen végzett alkotó, Bélai Marcel, Gaál Attila Csaba és Kozma Gábor Viktor vezet. A társulat identitását egy erős autoritással rendelkező személy helyett, a folyamatos közös kutatás együttes igénye formálja. A társulat neve Pilinszky János utolsó interjújából származik. Az alkotók munkájuk központi részének tekintik a költő által említett, egyszerre aktív és passzív koncentrációt, a folyton elmúló pillanat lényegi megragadását. A társulat kohéziós erejét és az alkotók egyéni fejlődését rendszeres színésztréning-módszerekkel tartják fenn. A társulat a színházi előadások létrehozása mellett színházpedagógiai és alkalmazott színházi tevékenységek szervezését és vezetését is fontos feladatának tekinti. 2020-tól dráma foglalkozásokat tartanak rendszeresen az Őze Lajos Művészeti Iskolában.


Részletek megjelent véleményekből és interjúkból:

„Rendkívül szimpatikusak az alkotók (…), mindenki eltökélten dolgozik, ígéretes a szándékuk, hogy itt és most legyen, amivel dolgoznak.”
Proics Lilla: Omló káprázatok, www.szinhaz.net, 2020. március 24.

„Nyilvánvalóan elszántan érdekelhette őket, hogy mi közük nekik ehhez a fura, régies szövetű meséhez. De meg is találták: a szerelem.”
Stuber Andrea naplója, www.stuberandrea.hu, 2020. február 1., szombat

Kik alkotják a társulatot? 

Bélai Marcel: Sokkal inkább egy alkotó közösségről van szó, mint társulatról. Folyamatosan változnak a formációk, a felállások, a szerepkörök, mindez projektről projektre. De válaszolva a kérdésedre, név szerint: Sebestyén Erika, Szekeres Blanka, András Gedeon, Zádor Fanni, Szőke Zsuzsi, Kiliti Krisztián, Bódi Zsófia, Pelsőczy Luca. A tagok között vannak, akik az elmúlt években végeztek Marosvásárhelyen és van, aki a budapesti Színművészeti Egyetem hallgatója. 

Mi kapcsolja össze a társulatot? Mi az a művészeti koncepció, ami az alkotóközösséget összehozta?

Bélai Marcel: Ezt a mai napig kutatjuk, nincs erre egyértelmű válasz. Mind a hárman (alapító tagok, a szerk.) elég különböző ízléssel rendelkezünk, sok mindenről nagyon mást gondolunk. Valószínűleg a színházzal való viszonyunk, az a szemlélet, amit a név is takar, meg a makacs kíváncsiság, ami összeköt bennünket. Nem hiszem, hogy ez nevezhető koncepciónak. Ez inkább egy véletlenszerű találkozás felismerése. De lehet ez így túl romantikus lenne.”
Bérczes Zsigmond: Van-e még bátorságunk hinni akármiben
Interjú Bélai Marcellel egy új csapatról – www.szinhaz.org, 2020. január 22.


A Vadász Esélye színházi alkotóközösség vezetői:

Bélai Marcel

Gimnáziumi évei alatt a budapesti Katona József Színház ifjúsági csoportjának tagja. 2018-ban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett színházi rendező szakon Sebestyén Aba osztályában. Az egyetemi évek alatt és után is rendezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, valamint dolgozott a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban is. Fél évet töltött Vilniusban, a Lithuanian Academy of Music and Theatre hallgatójaként. Litvániai vizsgvizsgarendezését a vilniusi House of Puglu bemutatóra tűzte. Jelenleg a Bocsárdi László vezette színházrendező osztály kurzushallgatója. 

Gaál Attila Csaba

2017-ben szerzett színművész és színházi rendező diplomát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Több Nemzeti és kőszínházban, dolgozott, illetve lépett fel vendégként. Jelenleg a Veszprémi Petőfi Színház színművésze.

Kozma Gábor Viktor

Felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte. Jelenleg az egyetem Doktori Iskolájának hallgatója, kutatásában a különböző pszichofizikai színésztréning módszereket vizsgálja. Az International Suzuki Company of Toga tagja, az MMA 2018-2021 Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa. 2019-től a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film tanszékének óraadó tanára. További információ: www.gaborviktorkozma.comJelenet a Csongor és Tünde című előadásból (Forrás: A Vadász Esélye)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Színház rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..