home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A távoktatásban részt vett pedagógusokat ünnepelték
Fehér Márta
2020.07.10.
LXXV. évf. 28. szám
A távoktatásban részt vett pedagógusokat ünnepelték

23 település 32 általános iskolájának 130 tanítója és tanára, valamint 1 szakfőiskola tanára és 3 felekezet egy-egy lelkipásztora kapcsolódott be az általános iskolások távoktatásába, a középiskolásokéba pedig 11 település 25 oktatási intézményének 46 tanára. Őket köszöntötte a Magyar Nemzeti Tanács.

Az MNT a koronavírus-járvány miatt március közepén bevezetett szükségállapot után mindent megtett annak érdekében, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend magyar nyelven is minél zavartalanabbul elkezdődjék. A műszaki és a sugárzási feltételekről gondoskodó Pannon Televízióval együttműködve három napon belül beindult a magyar nyelvű televíziós távoktatás, melynek egy részét a Vajdasági Rádió és Televízió is átvette, sugározta.

Pénteken a szabadkai Galleria szállodában tanúsítványosztó ünnepség keretében fejezte ki háláját a MNT azoknak a pedagógusoknak, akik áldozatos, megfeszített és színvonalas munkájukkal hozzájárultak a magyar diákok távoktatásához.

— A vajdasági magyar oktatási rendszer jól vizsgázott egy olyan helyzetben, amilyen még soha nem volt a világon. A rendkívüli helyzet megmutatta, mennyire elkötelezettek a vajdasági magyar iskolarendszer szereplői: diákok, pedagógusok, intézményvezetők, szülők. Az utóbbi évek fejlesztései lehetővé tették a viszonylag zökkenőmentes átállást, sikerült felszerelni az iskolákat számos informatikai eszközzel, jórészt kiépült a széles sávú internet, lezajlottak azok a képzések, amelyek a tanárokat felkészítették a digitális eszközök és módszerek használatára. Korábban elképzelhetetlen méretekben működik a szakmai szolidaritás. Sok múlik a szülők áldozatkészségén is —mutatott rá köszöntőbeszédében Hajnal Jenő, az MNT elnöke.


Kecskés Endre felvétele

— Ezek a tanúsítványok arról a hatalmas erőfeszítésről tanúskodnak, amelyeket azok a jó pedagógusaink tettek, akik bebizonyították, hogy ha egy másik eszköz van a kezükben, nem a kréta, hanem az informatika, akkor is ugyanolyan jó pedagógusok, mint amikor a rendes oktatás folyik — fogalmazott Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, oktatási titkár.

— Mérhetetlenül büszkén állok itt államtitkárként azért, amit a vajdasági magyar pedagógusok a távoktatás során a szülőkkel, a gyerekekkel és a háttérintézményekkel együttműködve tettek. Nyolc kisebbségi nyelven koordináltam a távoktatást, és a magyar kisebbség bizonyult a legprofibbnak — hangsúlyozta Vicsek Annamária, a köztársasági oktatási minisztérium államtitkára. — Itt nem állunk meg, lesz ennek a történetnek folytatása, hiszen vannak olyan körülmények, amelyeket mi nem tudunk befolyásolni, ilyen például a koronavírus is. Az oktatási minisztérium most azon dolgozik, hogy egy készenléti állapotot állítsunk fel a digitális tananyagok megvalósításában, ám nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy szeptembertől biztosan ismét távoktatás lesz, viszont fel kell készülnünk arra, hogy a jövőben bármikor, illetve bármilyen járvány miatt erre szükség lehet.

— Másfél hónap múlva lesz huszonegy éve, hogy Palicson az augusztus 20-ai ünnepség előtt a VMSZ létrehozta az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanácsot, tizennyolc éve annak, hogy a nemzeti tanács része lett az akkori Jugoszlávia jogrendjének, és az idén tíz éve annak, hogy a többé-kevésbé változatlan törvény hatályának köszönhetően harmadik mandátumában teszi a dolgát az MNT — emelte ki Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az autonómia fontosságát. — A távoktatás a pedagógusok megfeszített munkáján túlmenően arról is szól, hogyan tudtunk élni azzal a lehetőséggel, amelyet az állam adott számunkra. Az identitásunk megőrzése szempontjából fontos kérdések rendezését nekünk engedte át. Ennek a huszonegy éves erőfeszítésnek mutatja meg az ékkövét ez a nap — fogalmazott, hangsúlyozva, mindez nem lett volna lehetséges, ha a vajdasági magyar közösségnek nincsenek elkötelezett tagjai, valamint többedik cikluson keresztül egy egész vertikumot átjáró politikai érdekképviseleti ereje.

Május 29-éig, azaz a tanév végéig az általános iskolásoknak összesen 816 órát tartottak a pedagógusok, a középiskolásoknak pedig 376-ot. Akadtak olyan tanárok, akik az általános és a középiskolás diákokat is oktatták. Többségük 4-5, ám egyesek több mint 25 televíziós óra megtartására vállalkoztak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..