home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tavaszvárás jegyében
Tóth Tibor
2022.04.14.
LXXVII. évf. 15. szám
A tavaszvárás jegyében

A tavaszi megújulás és felfrissülés szellemében szervezte meg a magyarkanizsai Turisztikai Információs Központ az I. Tavaszváró Fesztivál és Virágvásárt a szökőkútnál lévő téren. A virágvásár mellett kézművesvásár, állatsimogató, művelődési-szórakoztató műsor, különféle ügyességi játékok és kendama workshop is várta a látogatókat a kétnapos rendezvényen, de díjazták a Kikelet című képzőművészeti pályázat nyertes óvodai csoportját is, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája gyűjtést szervezett a Mancs Egyesület számára, a Vajdasági Jótékonysági Licit gyűjtésének keretében pedig menta- és levendulaszörpöt kóstolhattak a térre kilátogatók.

A tavasz első virágai, különféle sziklakerti és örökzöld növények sorakoztak a megjelent virágtermelők kínálatában. A kispiaci Vojnák Daniella asztalai roskadoztak a zöldebbnél zöldebb növények alatt.

— Többfajta szebbnél szebb kövirózsát hoztam ki, a kisebbeket 100, a nagyobbakat 200 dinárért kínálom a vásárlóknak. Évelő sziklakerti virágaink is vannak, nagyságtól és fajtától függően 100 és 150 dinárba kerülnek. Bírják a meleget, tehát napos helyre lehet őket ültetni, a hidegre nem érzékenyek, nem fagynak ki. Emellett levendulákat és különféle kúszóbokrokat is árulok ma. Párom régóta foglalkozik virágtermesztéssel, én három éve kapcsolódtam be a munkába. Otthon vannak még más növényeink is. Ericát (hanga) termelünk nagy mennyiségben, több ezer darab van belőle, valamint kecskerágókat, évelő bokrokat és még sok mást. Próbálunk terjeszkedni, bővülni, egyre több fajtával megjelenni a piacokon. A növények iránti kereslet stagnál, az árak nagyon mennek felfelé, termelési költségeink egyre magasabbak, de muszáj próbálkozni. Mindkettőnknek van munkahelye, a virágokkal munkaidőn kívül foglalkozunk. Az értékesítés leggyakrabban vásárokban történik, de otthonról is adunk el. Próbálunk új piacok után nézni, bízunk benne, hogy sikerrel járunk — mondta Daniella.


Szebbnél szebb virágok és növények várták a vásárlókat

A királyhalmi Barát Mónika elsősorban díszkertbe való tujákat, bokrokat, lombhullató és örökzöld növényeket kínált a vásárlóknak.

— Tujákkal és fenyőkkel régóta foglalkozom, a kínálatot három éve bővítettük ki. Piacokra és vásárokba járunk, leginkább ezeken a rendezvényeken értékesítjük termékeinket. Szerencsére van kereslet, el lehet adni őket. Termesztésük időigényes, kizárólag olyan növényekkel foglalkozunk, amelyeket mi szaporítunk. Legalább három év kell ahhoz, hogy a növény eljusson a vevőhöz. Rengeteg munkát és törődést igényelnek, szeretni kell őket.


A gyerekek különféle ügyességi játékokon vehettek részt

A helyi kézművesek vásárán főleg a húsvéttal kapcsolatos termékeken, ajándék- és dísztárgyakon volt a hangsúly, így a többi közt textilből készült nyulakat, festett, hímes és gravírozott liba-, kacsa-, sőt strucctojást is vásárolhattak az ünnepre készülődők.

A magyarkanizsai Szalma Julianna Tiffany-üveg-vitrázst és textilből készített játékokat, figurákat hozott ki a rendezvényre.

— Az üveggel húsz éve, a textillel pedig amióta nyugdíjba vonultam, azaz tizenöt éve foglalkozom. Magyarkanizsa környékén elég sok rendezvényen vagyok jelen, a helyi piacon is megtalálnak a vásárlók. Örülök a kezdeményezésnek, hogy egy új eseménnyel bővül a város. Bízom benne, hogy a két nap során sok ember kilátogat a térre, hiszen a rendezvény látványos, és a gyerekeknek is számos érdekességgel készültek a szervezők. Az pedig nekünk is jó, ha a polgárok vásárolnak tőlünk.


A kézművesvásáron húsvéti ajándékokból volt legnagyobb kínálat

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Újvári Zsombor, az önkormányzat idegenforgalommal és tájékoztatással megbízott tanácstagja is. Mint mondta, a tavasz egy új kezdet, amikor a természet megújul, a táj virágba borul, és azt ünnepeljük, hogy elmúlt a tél.

— A mai egy régi-új rendezvény, és úgy érzem, megtalálja a helyét a községi események között — emelte ki.

A Tavaszváró Fesztivál és Virágvásár megszervezésének ötletét a sikeres adventi vásár adta, melyre nagyon sokan kilátogattak.

— Ez egy lökést, motivációt adott nekünk, hogy tavasszal, a húsvét közeledtével is kellene valamit szerveznünk. A virág- és kézművesvásár mellett döntöttünk, mert aki készült karácsonyra, az húsvétra is készül, és ehhez szerveztünk programot. A három elemet vegyítve kaptunk egy fesztivált — mondta Izetović Sintija, az esemény fő szervezője, majd hozzátette, terveik szerint a magyarkanizsai iskolások és óvodások számára kirándulásokat szerveznek a község mind a tizenhárom településére, hiszen látnivalóban nincs hiány.

A művelődési-szórakoztató műsorban a Bolero táncklub és a Mécsvirág együttes lépett fel, míg a szombatra tervezett programok az esős időjárás miatt elmaradtak.

Az eseményről még több fotó a Facebook- és a weboldalunkon található.


Gazdag kínálat sziklakerti növényekből


Tuják, díszcserjék

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..