home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A tavalyinál jobb kisérettségi, induló középiskolai szakok
Markovics Annamária
2024.07.18.
LXXIX. évf. 29. szám
A tavalyinál jobb kisérettségi, induló középiskolai szakok

Véget ért a kisérettségi, lezárult a középiskolai beiratkozás első és második köre. Jerasz Anikó oktatási államtitkárral ezekről, illetve más aktuális kérdésekről beszélgettünk.

* Hogyan sikerültek a kisérettségik? Miként alakultak az eredmények az utóbbi években?

— A 2023/2024-es tanévben 70 általános iskolában 1235 nyolcadikos diák fejezte be tanulmányait magyar nyelven. Közülük 1130 tanuló tett záróvizsgát június 18-a és 20-a között. Az első napon anyanyelvből, a második napon matematikából, míg a harmadik napon egy választott tantárgyból vizsgáztak — most már elmondhatjuk, hogy — zökkenőmentesen. A magyar diákok körében a választható tantárgyak közül a biológia volt a legnépszerűbb (424 tanuló), majd a földrajz (336 tanuló), melyet a fizika (164 tanuló) és a történelem követett (109 tanuló), míg a sort a kémia zárta (106 tanuló). Az eredmények tekintetében ez a generáció egy picivel jobban teljesített a záróvizsgán, mint az előző: magyar nyelvből 11,68 pontos átlageredményt ért el, tavaly 10,06 pont volt; matematikából 10,03 pont volt az átlageredmény, tavaly 9,92 pont; a választott tantárgyak közül biológiából az átlageredmény 12,49, földrajzból 11,48, fizikából 14,23, történelemből 11,76, kémiából pedig 13,02 pont volt. Érdekességként említeném meg, hogy a lányok a fiúknál jobb eredményt értek el magyar nyelv és irodalomból, míg a fiúk jobban teljesítettek a választott tantárgyakból, legfőképp kémiából és fizikából.


Forrás: VMSZ sajtóirodája

* Lezárult a beiratkozás a középiskolákba. A vajdasági magyar fiatalok milyen szakok, mely iskolák iránt érdeklődtek a leginkább? Lesz-e pótiratkozás?

— Az iratkozás első és második köre is lezárult már. Az idén a Moja srednja škola portál bővített kínálattal állt a diákok és a szülők rendelkezésére, és nagy segítség volt a záróvizsgázóknak és a középiskolába iratkozóknak. A már említett 1235 nyolcadikost az új tanévben 34 oktatási intézmény (10 gimnázium, 22 szakközépiskola és 2 művészeti középiskola) 1904 férőhelye várta 1388 négyéves és 516 hároméves szakon. Az úgynevezett kívánságlistát 1124 tanuló töltötte ki, de csak 1105 iratkozott be valamelyik középiskolába. Ebben a tanévben a legnépszerűbbnek a gimnáziumok általános szakjai, az egészségügyi középiskolák általános ápolói szakirányzatai, a közgazdasági középiskolák négyéves szakjai, valamint a műszaki középiskolák bizonyos négyéves szakirányzatai bizonyultak. Az ősztől egy-egy új szak indul a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban, ahol hároméves virágkertész szakon, illetve a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthonban, ahol négyéves élelmiszeripari-biotechnológiai technikus szakon folytathatják középiskolai tanulmányaikat a diákok. Egyébként lesz még egy iratkozási kör, miután azok a nyolcadikosok is, akik indokolt (leginkább egészségügyi) okok miatt nem tudtak júniusban érettségizni, ezt augusztus 14-e és 16-a között teszik meg. Ezt az iskolák kötelesek megszervezni, mégpedig újabb kívánságlisták kitöltésével és a harmadik iratkozási kör lebonyolításával.

* Minden évben felmerül a kis létszámú osztályok kérdése. Indulnak-e ilyen osztályok, és mik a feltételek?

— Természetesen most is vannak kis létszámú tagozatok, és a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is mindent megteszünk ezek megmaradásáért. Érdekvédelmi szervezetünk politizálásának eredményeként ugyanis államtitkári szinten így is segíthetjük a kisebbségi magyar oktatást Vajdaságban. A Vajdasági Magyar Szövetség minisztériumi jelenlétének az eredménye az is, hogy továbbra is nyílik új osztály a Nagybecskereki Gimnázium általános szakján, ahova 5 magyar diák iratkozott be, a Zentai Gimnázium társadalmi-nyelvi irányzatán 7 magyar diákkal, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola környezetvédelmi technikusi szakján, ahova 7 diák iratkozott be, és a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont virágkertész szakján 5 tanulóval. Ezeknek a szakoknak és osztályoknak a megmaradása kizárólag a VMSZ szakpolitizálásának és érdekérvényesítő erejének köszönhető. Annak, hogy hosszú évek óta jelen vagyunk államtitkári szinten az oktatási minisztériumban. Így tudtuk a Zentai Gimnázium beiratkozási tervét is megváltoztatni, aminek köszönhetően a társadalmi-nyelvi irányzatot még egy általános szakirányzattá sikerült átalakítani. Jelenleg folyamatban van az általános iskolákból beérkezett kérelmek elbírálása is.

* Mindig gond van a magyar nyelvű tankönyvekkel, ezt lehet hallani a szülőktől. Az idén mi a helyzet?

— Mindenki megtapasztalhatta az elmúlt évek során, hogy a magyar nyelvű tankönyvek kínálata évről évre bővült. Eddig szám szerint 181 tankönyv jelent meg, ami egy állami és nyolc magán-tankönyvkiadó szorgos és kitartó munkájának köszönhető. Az általános iskolás diákok számára szinte minden tantárgyból van már magyar tankönyv, sőt, az is elmondható, hogy az iskolák több kiadó tankönyve közül tudnak választani. Egyedül a negyedik osztályosok számára a digitális világ tantárgy tankönyvének kiadása várat még magára. A középiskolásoknak is már nagyon sok tantárgy könyve elkészült. Itt leginkább a magyar nyelv és irodalom tantárgy tankönyvei kiadásának hiányát érezzük, aminek az is az oka, hogy ezek szerzői tankönyvek, és megjelentetésük jóval hosszabb eljárást követel meg, mint a fordított tankönyveké. A gimnáziumok negyedik osztálya számára hamarosan elkészül a kémiatankönyv, valamint folyamatban van az elsős középiskolások részére a matematika-feladatgyűjtemény fordítása is. Augusztus közepére várható a tankönyvkatalógus kiegészítése, mely már újabb címszavakat fog tartalmazni. Fontosnak tartom elmondani, hogy az elmúlt években a Magyar Nemzeti Tanács jogköréből adódóan nemcsak igényelte a közoktatás szerb nyelvű tankönyveinek fordítását, hanem folyamatosan fordítókat és lektorokat toborzott, koordinálta a megbízott munkatársak és a kiadók közötti kapcsolattartást, a felmerülő nehézségeket lehetőségeihez mérten igyekezett orvosolni, konzulenseket, szakértőket, műfordítókat ajánlott a fordítóknak, miközben segítette azok munkáját. A szerzői tankönyvek esetében az MNT kezdeményezte a tankönyvek megírását, felkérte a szerzőket, és kapocs volt egy-egy kiadó és szerző, továbbá lektor között. A tankönyvek — mint már említettem — kilenc kiadó gondozásában jelennek meg, míg a szöveggondozók (szerzők, szerkesztők, fordítók, lektorok, recenzensek, szakértők, műszaki szerkesztők, illusztrátorok stb.) száma az elmúlt öt-hat évben lassan eléri a 200 főt. Az az igazság, hogy nagyon nagy hálával tartozunk nekik áldozatos és szakszerű munkájukért.

* Milyen más fontos, aktuális kérdések vannak még napirenden?

— Mind fontosabbá válik a minisztériumban az iskolán belüli erőszak megakadályozása és az ellene történő hatékony fellépés, valamint az inklúzió. Olyannyira, hogy az új munkabesorolásban ez már egy teljesen különálló osztály. Készül a Nemzeti olvasókönyv is, melynek külön fejezeteiben jelenik majd meg egy-egy szerbiai nemzeti közösség múltjának, kultúrájának, sokarcú közösségének rövid bemutatása, a közös értékek tudatosítása. Tapasztalom, hogy a minisztériumban kiemelt figyelmet kap a kisebbségi oktatás, azon belül pedig a magyar nyelvű közoktatás, a nemzeti tanácsokkal való minél szorosabb és hatékonyabb együttműködés. Meggyőződésem, hogy mindez elsősorban annak a példás kisebbségi oktatáspolitikának a sikere, amelyet Pásztor István elnök úr alapozott meg, és évtizedeken át következetesen képviselt, és amelynek az oktatási minisztériumban hosszú éveken át Vicsek Annamária volt a képviselője és szószólója, és amelynek megtisztelő küldetése most rám vár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..