home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A tavalyi szintet tartva
Tóth Tibor
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
A tavalyi szintet tartva

Két nap múlva tisztújító közgyűlés — A Zentai Atlétikai Klub a város egyik legsikeresebb sportegyesületének számít. Versenyzői az idén a felnőttek mezőnyében két érmet szereztek az országos bajnokságon, de a fiatalabb kategóriák is rendszerint kitűnő eredményekkel örvendeztetik meg a sportok királynőjének zentai szerelmeseit.

— Elégedett vagyok a 2012-es idénnyel, mivel sikerült tartanunk az előző években elért színvonalat — mondta Szegedinszki Igor, a Zentai Atlétikai Klub edzője. — Az elmúlt évben három érmet szereztünk az országos bajnokságon, az idén kettőt, tavaly nem nyertünk aranyérmet, az idén viszont összejött a legfényesebben csillogó medál is. A Menyhárt Ákos, Lálity Zsolt, Pintér Máté, Török Bence összetételű 4x400 méteres váltónk a tavalyi második helyet követően ezúttal a dobogó legfelső fokára állhatott föl, Eperjesi László pedig ezüstöt szerzett kalapácsvetésben. A juniorok szintén sikeresen szerepeltek, a tavalyinál több érmet gyűjtöttek a különféle megméretéseken. Ki kell emelnem Sarnyai Viktort, aki 200 méteren egyéni csúcsot futva, fölényesen diadalmaskodott az országos bajnokságon. Ezzel bekerült a juniorválogatottba, s a Balkán bajnokságon 200 méteren a 6. helyezést érte el. A 4x400 méteres váltó tagjaként, Török Bencével, Menyhárt Istvánnal és Szántó Árpáddal együtt, ezüstérmet nyert az országos bajnokságon. A célegyenes előtt még a negyedik helyen állt a váltónk, végül a befutó emberünknek, Török Bencének sikerült behozni a csapatot a harmadik helyre, a Partizan kizárásával pedig előreléptünk a dobogó második fokára. Bence nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, 400 és 800 méteren is jócskán megjavította egyéni csúcsát. Egy bronzot is nyertünk az országoson, ez pedig Szántó Árpád nevéhez fűződik, aki 400 gáton lett harmadik.
A serdülő korosztályban ezúttal nem született zentai érem az országos bajnokságon, ennek ellenére a csapat az idény elejéhez képest rengeteget fejlődött. A szeptemberben Budapesten megtartott Nemzetközi Gyermekatlétikai Fesztiválon a serdülő fiú és lánycsapat is első helyezést ért el.
— A négy fiú (Fodor Ádám, Szalma Dávid, Vámos Mátyás, Boris Stančević) és négy lány (Eszes Kitti, Katona Sára, Rác Kevi Emese, Henrich Ágnes) alkotta csapat a számtalan érem mellett több egyéni csúcsot is döntött. Kiemelném egyik legtehetségesebb versenyzőnket, az atlétikával nemrég óta foglalkozó Szalma Dávidot, aki Budapesten 100 méteren és távolugrásban is kiváló eredményekkel nyert, s a közeljövőben akár új bajnoka lehet a klubnak. Rajta kívül még érmet szerzett Fodor Ádám is, ő 400 méteren elsőként, 100 méteren pedig másodikként ért célba. A tehetséges kislányok közül Katona Sára megnyerte a 400 métert, 100-on második lett, de a többiek is szépen szerepeltek, rövid idő alatt nagyon sokat fejlődtek. A klub a jövőben is számít arra, hogy még tovább fejlődnek és sikeres versenyzők lesznek — mondta Igor.
A szerbiai atlétikai versenynaptárt elég érdekesen állították össze az illetékesek. A legtöbb országban a tartományi versenyeket az országos bajnokság előtt tartják, és egyfajta selejtezőnek számítanak az országos bajnokságra. Nálunk viszont fordított a helyzet, az országos bajnokságot már június folyamán megtartották, a tartományi bajnokságot pedig augusztus végére tolták ki.
— A nem megfelelően összeállított versenyrendszer miatt két tartományi bajnokság el is maradt. Mindegyikre bejelentkeztünk, majd értesítettek bennünket, hogy a többi klubból nem jelentkezett elég versenyző, és elmarad a verseny. Ami nem is csoda, hiszen nem várhatjuk el a felnőtt és a junior atlétáktól, hogy a júniusi országos bajnokságot követően két hónapot üresben edzenek, s egész nyáron verseny nélkül készüljenek a szeptemberi Vajdaság-bajnokságra. Már megjegyeztem más fórumokon is, hogy ezen sürgősen változtatni kellene — szögezte le az edző.
A szerbiai kupaversenyt a magyar egyetemi és főiskolai bajnoksággal egyidejűleg tartották, s mivel a zentai felnőtt atléták zöme Budapesten és Szegeden tanul, így ők a selejtezőn nem indulhattak, s ezért kevesebb zentai versenyző jutott be a döntőbe. A szerbiai kupán elért eredmények közül kiemelhető a 4x400-as váltó második helye.
A klubtagok száma folyamatosan növekszik, jelenleg több mint hatvanan járnak rendszeresen edzésre, az idény folyamán pedig húsz fiatalt igazoltak le a zentai sárga-kékek.
— Kidolgoztunk egy programot, amellyel az atlétikát népszerűsítenénk Zenta község általános iskoláiban. A Start nevű program értelmében az iskolákban nyolcfős csapatok (4 lány és 4 fiú) részvételével selejtező versenyeket rendeznénk az osztályok számára. Az iskolai selejtezőt megnyerő osztályok részt vennének a népkerti stadionban megrendezésre kerülő városi döntőn. A programot az idei évre készítettük, de a megvalósítását pénz híján jövőre halasztottuk. A programban több olyan játékos feladat található (futás, ugrás, dobás, váltóversenyek), amelyek felkeltik a gyerekek érdeklődését. A tagtoborzáson kívül célunk a mozgás, az atlétikának a játékos formában való megszerettetése a gyerekekkel — emelte ki az edző.
A zentai atlétikai pálya immár 33 éve szolgálja a sportolókat. Ennyi év alatt jócskán elöregedett, s bizony felújításra szorul. A gumiborítás alatti aszfaltréteg tönkrement, s a felső gumiborítás is néhány helyen megrepedezett. A klub egyik célja a pálya felújítása, ez azonban elég sokba kerül.
— A felújítás a Szerb Atlétikai Szövetségen és a Sportminisztériumon keresztül, állami támogatásból jöhet csak létre, mivel tetemes összegről van szó. A klub saját költségén elkészítette a tervdokumentációt, most arra várunk, hogy pályázat útján ezt beadjuk, és a pályánk minél hamarabb új borítást kapjon. A pálya állapota miatt egyre kevesebb verseny rendezésével bíznak meg bennünket. Az országos bajnokságok közül az idén csak a fiatalabb serdülők számára kiírt versenyt rendezhettük meg, nekik még megfelelt a pálya, de az idősebb korosztályok számára már nem alkalmas versenyek rendezésére. A sportlétesítmények állapotára vonatkozóan a honi atlétikai szövetség az összes szerbiai atlétikai klubtól különféle adatokat kért, s most készül a terv arra, hogy a jövőben mely pályákat újítják fel, illetve hol létesítsenek új pályákat. Remélhetőleg ebbe a csoportba mi is bekerülünk, és minél hamarabb felújításra kerül a zentai pálya — bizakodik a szakember.
A zentai atlétikai pályán az idény legnagyobb eseménye az 52. Magyar Szó Kupa atlétikai torna volt, melynek legjobb eredményét Asmir Kolašinac Eb-bronzérmes és olimpiai hetedik helyezett súlylökő érte el. Október elején tartották meg az Altec Kupát, melyen a zentai általános iskolások mellett szegedi atléták is részt vettek. Kiváló kapcsolatot ápolnak a szegedi Titán Atlétikai Klubbal, s az sem elképzelhetetlen, hogy hamarosan néhány szegedi atlétát leigazolnak a Tisza-parti sárga-kékek. Országos bajnokságokon ugyan nem vehetnének részt a szegedi atléták, de kupaversenyeken és csapatbajnokságokon igen. Az átigazolási időszak november 20-án kezdődött, s az elkövetkező napok adják meg a választ arra, hogy mennyi atlétát igazol le a Zentai Atlétikai Klub.
A jövő évi tervek felől érdeklődve az edző elmondta, hogy január végén és február elején az újvidéki fedett pályás tartományi és országos bajnokságon kívül a budapesti és a bécsi nemzetközi viadalon is rajthoz állnak.
— Sarnyai Viktort szeretnénk elindítani a junior kontinensviadalon 200 méteren, Menyhárt Istvánt a ifjúsági világbajnokságra neveznénk be szintén az említett távon, de jó eredményeket várunk az utóbbi időben sokat fejlődött Török Bencétől is, aki 400 és 800 méteren is bekerülhet a szerbiai válogatottba. A többi fiatal is szépen fejlődik, és reméljük, az idei évhez hasonlóan jövőre is kitűnő eredményekkel örvendeztetnek meg bennünket — mondta az edző.
A szerbiai atlétika az idén szép sikereket ért el. A helsinki Európa-bajnokságon Emir Bekrić 400 gáton 2., Asmir Kolašinac súlylökésben 3. helyen végzett, de óriási eredmény Mihail Dudaš tízpróbában elért 4. helye is. A felnőtt kontinensviadalon kívül az utánpótlás-viadalokon is sikeresek a szerbiai atléták. Elég csak Bekrić és Marija Vučenović bronzérmét említeni 400 gáton, illetve gerelyhajításban a junior Eb-n vagy Amela Terzić második helyét 1500 méteren a junior világbajnokságon.
— Néhány éve új emberek kerültek a sportág vezetőségébe, akik nagyon sok pénzt öltek az atlétikába, új támogatók érkeztek, s mindez látványos fejlődést eredményezett. A szövetségben a tömegesítés is kiemelt szerepet kapott, és ennek keretében részt vesznek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) Gyermekatlétika nevet viselő programjában. Több szerbiai városban különféle gyermekversenyek kerülnek megrendezésre, a rendező klubok pedig anyagi eszközökhöz és a gyermekatlétikai versenyekhez szükséges felszereléshez jutnak. A 2014-ig tartó programba jövőre valószínűleg a mi klubunk is bekapcsolódik — tudom meg Szegedinszki Igortól.
A Zentai Atlétikai Klubban két nap múlva, november 23-án tisztújító közgyűlést tartanak, erről egyik későbbi számunkban mi is beszámolunk.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..