home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A tartós béke mint utópia
Tóth Péter
2024.06.10.
LXXIX. évf. 23. szám
A tartós béke mint utópia

Immanuel Kant filozófiai esszéje, Az örök béke címmel publikált filozofikus tervezet 1795-ben jelent meg, az első koalíciós háború idején. Azt gondolhatnánk, akkor másként vélekedtek az emberek, illetve azt hihették, hogy az olyan, korabeli perspektívából merészen távoli jövőben, amelyben mi élünk ma, valóban megvalósul a tartós béke.

Nem ez történt. Kanti szófordulattal élve, a „tiszta ész kritikája” ma is éppen annyira aktuális, mint csaknem háromszáz éve. Jogi szerződés formájában megírt filozófiai tervezetében Kant kifejti, a tartós béke megvalósítható, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Az emberek józan eszére apellál fejtegetésében. A béke ugyanis véleménye szerint nem más, mint a jog győzelme. A háború nem sorskérdés, nem kell mindenáron bekövetkeznie —szűrhető ki papírra vetett gondolataiból. Kant szerint a józan gondolkodás azt követeli, hogy az alapvető jogokat az ország határain belül és a nemzetállamok között is garantálni kell, az állandó hadseregeket pedig idővel fel kell oszlatni. Amikor zsoldosként gyilkolnak a katonák, illetve készek meghalni a csatamezőn, akkor valójában csupán eszközök más államok kezében — fejti ki a filozófus. Hátborzongató, hogy valójában ma is ugyanitt tartunk. A „haladás”, a változás abban nyilvánul meg, hogy mások meggyilkolására ma már sokkal fejlettebb technológia áll fajunk rendelkezésére.

Az idén áprilisban volt Immanuel Kant születésének 300. évfordulója. A tudomány aktuális felfogása szerint hozzávetőleg kétszázezer éve létezik homo sapiens, azaz gondolkodó ember a Földön. Nem tudhatjuk azonban, hogyan gondolkodtak sok-sok ezer évvel ezelőtt élt őseink. Filozófiai gondolkodásról nagyjából két-három ezer évvel korábbról vannak fellelhető nyomok. Az ókori kultúrákban a világ végső, meghatározó összefüggéseit keresték, valamiféle igazságot próbáltak megállapítani. Kialakult a metafizika. Felmerült az ember mivoltának kérdése. De máig sincs mindenki számára elfogadható magyarázata annak, miért létezünk, mi okból vagyunk itt a világban, és mit tegyünk. Van-e valamiféle feladatunk, küldetésünk, vagy csupán a véletlen műve, hogy kialakult az a világ, amelyben élünk. 

A világot tudományos módszerekkel vizsgáljuk, a természettudományok látványos eredményeket produkáltak az utóbbi kétszáz évben. A filozófiai és etikai kérdések tekintetében viszont a gondolkodásunk, úgy tűnik, nem sokat változott. Legfeljebb a módszerek finomodtak. Az emberi elme működését próbálta meg Kant leírni vagy megérteni. A tiszta ész kritikáját Albert Einstein állítólag már tizenéves korában elolvasta, majd azt nyilatkozta, hogy az időről és a térről olvasottak indították el benne azt a gondolkodási folyamatot, amely a relativitáselmélet megalkotásához vezetett. Kant meglátásai ma is aktuálisak. Olyannyira, hogy a kortárs agykutatás, de még a mesterséges intelligencia lehetőségeinek vizsgálása sem nélkülözheti a több mint kétszáz évvel ezelőtt meghatározott nézőpontokat. Korunk legnagyobb kutatóintézeteiben nemcsak mérnökök, matematikusok, programozók dolgoznak, hanem a filozófusoknak is vannak feladataik. A józan eszünkre hallgatunk, de gondolkodásunk behatárolt, mert mindig attól függ, hogy mit ismertünk meg eddig a világból. Logikusan próbálunk gondolkodni, az eddigi tapasztalataink alapján vonjuk le a következtetést, melyre igazként tekintünk. Gyakran rádöbbenünk azonban, hogy lehet akármilyen mély is a tapasztalatunk, attól még nem lesz tudományos is, ezért általános következtetések sem vonhatóak le belőle.

Korunk történései pedig — jelenlegi ismereteink alapján — sajnos azt igazolják, hogy a „tiszta ész” még mindig hiányzó tényező, a tartós béke pedig ma is csak utópia.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..