home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A tartásjavító ékpárna
Bíró Tímea
2018.10.11.
LXXIII. évf. 40. szám
A tartásjavító ékpárna

Az ülőmunkát végzők gerincére számos veszély leselkedik, hiszen a rossz testtartás könnyen megszokottá válik, ezt pedig a gerincbetegség fogja jelezni. Előzzük meg a bajt egy egyszerű eszközzel!

Kevesen tudnak hosszú órákon át egyenesen ülni, és a nagy munka közepette meg is feledkezünk a testtartásunkról. Egy idő után vagy előregörnyedünk, vagy hátradőlünk, és ezzel jelentősen megterheljük a gerincünk bizonyos csigolyáit. Hátradőléskor a medencénk is hátrabillen, ennek következtében a csigolyák elülső része folyamatosan közelebb kerül egymáshoz. Ez rövid távú ülés esetében nem okoz különösebb gondot, ha azonban valaki hónapokig, évekig ebben a helyzetben tölt el napi több óra hosszát, akkor a porckorongok deformálódhatnak, és ez porckorongsérv kialakulásához is vezethet.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen székben ülünk, hiszen ez is jelentős hatással van a testtartásunkra. Az előnytelen széken sokat segíthetünk, ha ékpárnát helyezünk el rajta, és arra ülünk, mivel az a medencét enyhén előrebillenti, és még akkor is homorítja a derekat, amikor az ember előregörnyedve dolgozik. Támla nélküli szék esetében is alkalmazható.

Az ékpárna további előnyei:
— megemeli az ülésmagasságot, tehát nem árt, ha a szék vagy az asztal állítható magasságú;
— bármikor félretehető, nem csak széken használható;
— az ülőpárna a talp alatt is használható, akár állva, akár ülve is megtaposhatjuk, aktivizálhatjuk vele a lábszárizmokat;
— a dinamikus ülőpárnát a gerinctorna mellett is alkalmazhatjuk, illetve a gépkocsiban is.

Az ékpárna helyes használata:
— Helyezzük a székre úgy, hogy a magasabb része a szék hátsó, az alacsony része pedig az első részére essen. Két lábunkat tegyük a földre.
— A legtöbb ember, aki először próbálja ki az ékpárnát, megkönnyebbülést érez. Sokkal egyszerűbb ugyanis egyenesen ülni az ékpárnán, mint anélkül. Ám szokatlan is ez a testhelyzet, hiszen ideg- és vázrendszerünk a vízszintes felületen való üléshez szokott hozzá. Az érzés, hogy lecsúszunk róla, természetes. Viszont az ékpárnát használók arról számolnak be, hogy ez a furcsa benyomás egy-két hét alatt teljesen eltűnik, szervezetünk hozzászokik az új ülőpozícióhoz, és természetessé válik számára az ékpárna helyes használata.
— Ne tegye félre néhány próbálkozás után!
 

Az ékpárna használatának fontos feltétele, hogy a szék és az asztal egymáshoz viszonyított helyzete hagyjon elég helyet a combnak akkor is, ha az ülőfelületet megmagasítottuk a párnával. Gyerekek esetén az is fontos, hogy a talp az ékpárna használata közben is leérjen a földre, vagyis a talp a földön tudjon támaszkodni. Eleinte fokozatosan szoktassuk testünket az eszköz használatához, noha az is előfordulhat, hogy a helyes tartást rögtön természetesnek érezzük.

Korlátozás nélkül használható, a gerincünk védelmében valójában minden ülő testhelyzetnél ajánlott. Néha azonban álljunk fel, mert bár sokkal jobb tartással ülhetünk rajta, mint nélküle, maga az ülés továbbra sem a legideálisabb testünk számára.


További információ: Benergo.com/hu/gerincparna

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..