home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A tánc mint gyógyír
(Tha)
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
A tánc mint gyógyír

A Zorba, a görög című balettel indult az évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Mikis Theodorakis zenéjére Harangozó Gyula Kossuth-díjas művész készített koreográfiát, és a librettót is ő jegyzi.

A Győri Balettel együttműködésben született előadás egyik érdekessége a lenyűgöző látvány, a háttérben váltakozó, színekből, fényekből összeálló képek. Dmitrij Simkin díszlettervező bonyolult, geometrikus, számtalan kockából álló, többlépcsős szerkezetet álmodott meg, amelyet a speciális, 3D-s vetítéstechnikával létrejövő effektusok tesznek rendkívül izgalmassá.

A játék alapja Nikos Kazantzakis irodalmi műve. A regényt az 1964. évi, három Oscar-díjjal jutalmazott film tette világhírűvé Anthony Quinn szédítő szirtákijával. A Krétán játszódó történet olyan, mindig aktuális kérdéseket feszeget, mint az erény, a szabadság, a halál, illetve a pozitív gondolkozás mindent elsöprő fontossága. A tánc mindenre orvosság, még arra is, ha összeomlott az egész addigi életünk. Legfeljebb lassabban és kimértebben járjuk. A legcsodálatosabb, és egyúttal a leginkább szívbemarkoló jelenet számomra az volt, amikor a falu népe „megbünteti” az özvegyasszonyt.   

A darabban szerepet kapott a Szeged Táncegyüttes, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is. Szolnoki Apollónia operaénekesnő szólót adott elő, közreműködött a Syrtos együttes, és Lehoudis Andreas buzukin játszott.

A címszerepet Pátkai Balázs Harangozó-díjas táncos alakította, az angol szerepében Artem Pozdeevet, özvegyként Gyurmánczi Diánát láthattuk, az apát Horváth Krisztián, a fiút Sebestyén Bálint, Bubulinát Ströck Barbara, az örömlányt pedig Szalai Judit személyesítette meg. Gyüdi Sándor vezényelt.        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..