home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A tánc mint a nemzetek közötti párbeszéd
Mihók Anikó
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
A tánc mint a nemzetek közötti párbeszéd

A Törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében immár ötödik alkalommal került sor az Észak-bánáti Néptánc-találkozóra, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt fontosságú kistérségi rendezvényére.

A Tisza-parti város lakói megtiszteltetésnek tartják, hogy évek óta otthont adhatnak egy olyan rendezvénynek, amelyen számos művelődési egyesület mutathatja be féltve őrzött népművészeti hagyományát. Az idén is érkeztek vendégelőadók a szomszédos Romániából és Magyarországról is. Az esemény kézműves- és kirakodóvásárral nyílt meg, a látogatók megtekinthették és meg is vásárolhatták a hagyományos módon, kézzel készült portékákat.

A folytatásban a törökkanizsai Srećno Dete Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai léptek színpadra. Beszédes Ella és Özvegy Tímea óvónők tanítványai népi gyermekjátékot mutattak be, Biserka Belošev tanítványai a Szimpátia, Duška Miladinov óvodásai pedig a Bohócok játéka című produkcióval kedveskedtek a közönségnek.

A Jó ebédhez szól a nóta programban elsőként az adai Ifjúsági fúvószenekar, majd a mokrini művelődési egyesület Kresendó és a zentagunarasi Petro Kuzmjak ME tamburazenekara, valamint az óbecsei Fokos zenekar szórakoztatta a jelenlevőket.

Az Észak-bánáti Néptánc-találkozó délután négy órakor vette kezdetét. Az egybegyűlteket Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye ME elnöke üdvözölte:

— A nemzetek közötti párbeszéd Törökkanizsa mindennapjainak is a része. Mi itt a Tisza bal partján nem nemzeti hovatartozásunk, hanem emberi értékeink alapján tiszteljük egymást. Törökkanizsa üzenete ma ez: őrizzük hagyományainkat, mentsük meg őket az utókor számára, s legyünk büszkék rá, hogy a kulturális sokszínűség és a tolerancia szószólói és védelmezői lehetünk. Hisszük és hirdetjük, hogy e kincsek nélkül nem haladhat előre a világ.

Az elnök asszony beszéde végén felkérte Pásztor Istvánt, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnökét, hogy hivatalosan is nyissa meg a rendezvényt.

— Az Észak-bánáti Néptánc-találkozó mostanra már hagyományos rendezvény, melynek nagy vonzereje van. Ezt az is bizonyítja, hogy az idén huszonkét fellépője van, és mindannyian azt a sokszínűséget mutatják be, amely minket jellemez. Vannak itt magyar fellépők, szerbek, horvátok, bunyevácok, cigányok, mindazok közül, akik ebben a térségben élnek. Ennek a mostani manifesztációnak a népek közötti párbeszéd az alapja. Ez egy olyan dolog, amit mi naponta gyakorolunk. Ha nem így volna, akkor ennyi évtizeden át, ennyi megpróbáltatáson túljutva nem tudnánk közösen ünnepelni.

A találkozón elsőként a házigazda Tiszagyöngye ME Tiszavirág népitánc-együttese lépett fel, majd következett a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Művelődési Egyesület, mely szlovák táncokat mutatott be, azután pedig a nagykikindai Egység ME Egyedem-begyedem gyermek-néptánccsoportja lépett színpadra. A műsor folytatásában a tornyosi Romano Drom tagjai mutatkoztak be cigánytáncokkal, később pedig hastánccal, őket követték az oroszlámosi Dr. Gavrilo Pekarović ME táncosai leszkovaci táncokkal. A romániai Kisőszről érkezett Doina Gottlobului csoport német és ukrán, illetve bánáti táncokat hozott, majd környékük ritmusaival mutatkoztak be a gombosi Arany János MME tagjai. A nákófalvi Forrás ME Leszkovac környéki, a bogarasi Shukar cshávó tagjai pedig hastánccal örvendeztették meg a közönséget. A szegedi Möndörgő népitánc-együttes mezőségi, a törökkanizsai Bánát ME boszilegrádi, a zentagunarasi Petro Kuzmják ME ruszin táncokat és népdalokat, valamint kárpátaljai polkát adtak elő, őket követte a tordai Petőfi Sándor nagyecsedi táncokkal. A színes összeállításban fellépett még a zentai Kali Jakh, a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME, a kiskunfélegyházni Padkaporos népitánc-együttes, a szabadkai Bratstvo ME, a mokrini művelődési egyesület, illetve a Tiszagyöngye ME Tiszafa néptánccsoportja is.

Az esti órákban a Rokstarza rock-zenekar szórakoztatta a legkitartóbb nézőket.

A rendezvény kiemelt médiatámogatója volt a Pannon RTV, a Törökkanizsai Tájékoztatási Központ Közvállalat, a csókai Max Rádió, a Hét Nap hetilap, a Szabadkai Rádió és a Vajdaság Ma internetes hírportál.


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..